Kinez osuđen na smrt zbog prodaje poverljivih dokumenata

Sajber hronika, 26.04.2016, 00:30 AM

Kinez osuđen na smrt zbog prodaje poverljivih dokumenata

Kinez Huang Su osuđen je na smrt zbog prodaje poverljivih dokumenata nepoznatoj stranoj obaveštajnoj službi, javila je Kineska centralna televizija, a preneo Shanghai Daily.

Četrdesetosmogodišnji Su je u periodu od 2002. i 2004. radio kao kompjuterski stručnjak u vladinom istraživačkom institutu u kineskoj provinciji Sečuan. 2004. Huang je otpušten zbog loših rezultata rada.

Pošto je iznenada ostao bez posla, Huang je odlučio da preko interneta kontaktira stranu obaveštajnu agenciju i da joj ponudi poverljive dokumente koje je ukrao dok je radio u institutu i iskopirao kod kuće.

Huang se sa stranim agentima susreo više od 20 puta i predao im preko 150000 poverljivih dokumenata koji su sadržali informacije o sistemu za šifrovanje koji je razvijao institut u kome je Huang radio, ali i informacije o rukovodstvu Komunističke partije Kine i kineskoj vojsci i finansijama.

Huang je sa neidentifikovanom stranom agencijom sarađivao do 2011., a za to vreme je od nje dobijao 5000 dolara kao mesečnu platu. Tokom perioda saradnje, sve do hapšenja, Huang je na ovaj način zaradio više od 700000 dolara.

Kada je potrošio svoju kolekciju ukradenih dokumenata, Huang je tražio od svoje žene i njenog brata da mu pomognu da dođe do novih dokumenata. Njegova žena radila je u sličnom institutu, a njen brat u istom onom u kome je nekada radio Huang.

Huang je pažnju kineskih vlasti privukao brojnim putovanjima u inostranstvo na koja je išao da bi se sastajao sa stranim agentima, ali i time što je stekao veliko bogatstvo iako je bio bez posla.

Huang je uhapšen 2011., a javnost nikada nije saznala nijedan detalj sa suđenja.

Kineska televizija je izvestila da je Huang osuđen na smrt, ali ne i da je kazna izvšena.

Huangova žena je kažnjena sa 5 godina zatvora, a njen brat će biti kažnjen sa tri godine.

Još 29 Huangovih kolega takođe je kažnjeno, ali CCTV nije iznela više detalja o tome.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje