''Kralj spama'' koji je kompromitovao pola miliona Facebook naloga osuđen na 2,5 godine zatvora

Sajber hronika, 16.06.2016, 01:00 AM

''Kralj spama'' koji je kompromitovao pola miliona Facebook naloga osuđen na 2,5 godine zatvora

“Kralj spama”, Senford Valas, osuđen je ove nedelje na zatvorsku kaznu u trajanju od 2,5 godine i novčanu kaznu u iznosu od 310627 dolara, zbog slanja 27 miliona spam poruka korisnicima Facebooka i nepoštovanja sudske zabrane o pristupanju Facebooku.

47-ogodišnji Valas iz Las Vegasa, priznao je krivicu 24. avgusta prošle godine. Prema sporazumu o priznanju krivice, Valas je priznao da je u periodu od novembra 2008. do marta 2009. pomoću spam poruka koje je slao korisnicima Facebooka kompromitovao oko pola miliona naloga korisnika društvene mreže što je rezultiralo slanjem više od 27 miliona spam poruka koje su poslate preko Facebookovih servera.

Valas je na nelegalan način dolazio do informacija o nalozima korisnika Facebooka, koje je čuvao i koristio. On je zarađivao od preusmeravanja korisnika na druge web sajtove.

Valas je priznao da je registrovao lažni Facebook nalog na ime Dejvida Frederiksa da bi testirao spam poruke i napravio automatizovani proces za prijavljivanje na korisničke naloge, posle čega bi svim prijateljima korisnika kompromitovanih naloga slao poruke. Poruke su bile osmišljene tako da prevare prijatelje korisnika kompromitovanih naloga da kliknu na link za fišing sajt koji se nalazio u porukama. Kada bi korisnik uneo svoje informacije, bio bi preusmeren na neki drugi web sajt. Valas je priznao da je zarađivao od usmeravanja korisnika Facebooka na druge web sajtove i da je čuvao email adrese i lozinke korisnika da bi sa kompromtovanih naloga mogao da šalje spam poruke.

Facebook je protiv Valasa i dvojice njegovih saradnika pokrenuo tužbu u februaru 2009. zbog neovlašćenog pristupanja nalozima korisnika društvene mreže i korišćenja takvih naloga za slanje spam poruka drugim korisnicima Facebooka.

Sud je tada zabranio Valasu da pristupa Facebooku na bilo koji način. Valas je prekršio ovu zabranu za vreme dok se nalazio u avionu na letu iz Las Vegasa u Njujork, u aprilu 2009., zbog čega je protiv njega pokrenuta još jedna tužba.

U oktobru iste godine, sud je naložio Valasu da kompaniji Facebook ipslati 711 hiljada dolara zbog kršenja američkog Zakona o kompjuterskim prevarama, Akta o zloupotrebama i CAN-SPAM uredbe, kao i drugih federalnih i državnih zakona.

Valas se u avgustu 2011. sam predao afentima FBI.

Valas je zaradio nadimke “Kralj spama” i “Spamford” zbog svog ranijeg učešća u sličnim aktivnostima. On je bio prvi čovek kompanije Cyber Promotion koja je u jednom danu devedesetih godina prošlog veka poslala 30 miliona spam email poruka.

Valasu je u maju 2008. godine sud naložio da plati kompaniji MySpace 234 miliona dolara zbog fišinga na MySpaceu, ali on se nekoliko puta nije pojavio na zakazanim ročištima.

Valas je imao probleme i sa Federalnom trgovinskom komisijom i kompanijama AOL i Concentric Network koje su ga takođe tužile, a 2006. godine sud je naložio njegovoj kompaniji Smartbot.net da isplati sumu od 4,1 miliona dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje