Optužnica protiv hakera zbog krađe milijardu email adresa

Sajber hronika, 09.03.2015, 00:30 AM

Optužnica protiv hakera zbog krađe milijardu email adresa

Američko tužilaštvo podiglo je u četvrtak optužnicu protiv dvojice Vijetnamaca i jednog Kanađanina zbog slanja spam emailova na milione email adresa ukradenih od osam email provajdera u SAD. Dvojica optuženih su uhapšeni, a treći je još uvek u bekstvu.

Policija još uvek traga za dvadesetosmogodišnjim Vietom Ngujenom iz Vijetnama koji je optužen za hakovanje američkih email provajdera i krađu email adresa. On je zajedno sa 25-ogodišnjim Giangom Vuom koji je u pritvoru u SAD od marta prošle godine kada ga je isporučila Holandija, slao spam emailove na milione ukradenih email adresa. Vu je 5. februara pred američkim sudom priznao krivicu.

Prema navodima tužilaštva, osim krađe podataka od kompanija, hakeri su preoteli distibutivne platforme kompanija koje su hakovali kako bi masovno slali emailove.

Ngujen je optužen da je u periodu od februara 2009. do juna 2012. hakovao najmanje osam email provajdera i tako došao do vrednih marketinških informacija koje su uključivale više od milijardu email adresa. Imena oštećenih kompanija nisu objavljena.

Ngujen i Vu su iz Holandije u kojoj su obojica imali prebivalište, slali spam emailove na desetine miliona ukradenih email adresa i korisnike tako usmeravali na web sajtove na kojima su se reklamirali određeni proizvodi preko firme “21 Celsius” trećeg optuženog, 33-ogodišnjeg Dejvida Manuela Santosa Da Silve iz Montreala, u čijem je vlasništvu Marketbay.com. Da Silva je optužen za pranje novca.

Deo zarade od prodaje išao je Ngujenu. Istražitelji veruju da su Ngujen i Da Silva u periodu od maja 2009. do oktobra 2011. na ovaj način zaradili oko 2 miliona dolara. Da Silva je uhapšen 12. februara ove godine.

“Ovaj slučaj je odraz savremenih problema koje stvaraju današnji slučajevi sajber kriminala, gde hakeri nisu napali samo jednu kompaniju, već su prodrli u većinu kompanija koje se bave distibucijom emailova u zemlji”, rekao je tužilac Džon Horn. “Obim upada je zastrašujući jer se hakeri nisu zaustavili nakon što su ukrali podatke koji su u vlasništvu kompanija, već su zatim preoteli distributivne platforme kompanija da bi masovno slali emailove i zaradili od email saobraćaja usmerenog ka određenim web sajtovima.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

U maju ove godine Europol je razbio kriminalnu grupu odgovornu za infekciju više hiljada računara širom sveta bankarskim trojancem GozNym. Kriminal... Dalje

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

22-godišnji Keram Albajrak iz Severnog Londona koji je tvrdio da ima pristup za više od 300 miliona iCloud naloga, preteći Appleu da će resetovat... Dalje

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Dvojica rumunskih hakera, Bogdan Nikolesku (37) i Radu Miklaus (37), osuđeni su u petak na 20, odnosno 18 godina zatvora nakon što su proglašeni kr... Dalje

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država otkrilo je identitete dvojice ruskih hakera i optužilo ih za razvoj i distribuciju bankarskog trojanca Dridex... Dalje

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

U koordinisanoj akciji policija iz 18 evropskih država, Europola i Nacionalnog koordinacionog centra za prava intelektualne svojine zbog piraterije j... Dalje