Osuđen nigerijski prevarant koji je varao žene na sajtu za upoznavanje

Sajber hronika, 20.10.2016, 00:00 AM

Osuđen nigerijski prevarant koji je varao žene na sajtu za upoznavanje

Tridesetjednogodišnji Nigerijac Ndubusi Ifediora pristao je na sporazim o priznanju krivice i kaznu koju je predložilo tužilaštvo zbog toga što je koristio web sajt za upoznavanje da bi varao žene.

Optužbe protiv Ifediore nije bilo lako dokazati sa gledišta istrage i tužilaštva. On je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 12 godina koja mu je zahvaljujući priznanju smanjena za pet godina. Dobra vest je odluka suda da okrivljeni mora da vrati novac do koga je došao na prevaru.

Ifediora je deportovan u Nigeriju. Sud je bio blag prema njemu prilikom izricanja presude jer okrivljeni ima dete staro godinu dana i srpastu anemiju, neizlečivo urođeno oboljenje.

Ifediora će morati da plati 500000 južnoafričkih randa da bi žrtavama nadoknadio štetu.

Ifediora je inače prevario dve žene iz Teksasa, obe u pedesetim godinama, koje su mu slale novac i skupe poklone.

Nigerijski prevarant koji je uhapšen u junu je prilikom pretresa bacio SIM karticu u WC šolju ali je kasnije priznao da su na njoj bili inkriminišući dokazi koji bi mogli da pomognu istražiteljima. Policija je zaplenila tri telefona i tri laptopa u njegovom stanu.

Istraga je otkrila da je Ifediora varao samo usamljene žene i da je koristio sajt za upoznavanje Match.com da bi našao ranjive i žene kojima se moglo verovati.

Ifediora nije bio sam, već je pripadao grupi čiji članovi još uvek nisu razotkriveni jer su koristili lažne identititete i lažne fotografije, obično veoma privlačnih muškaraca.

Prva njegova žrtva bila je Peti Kilpatrik sa kojom se sprijateljio prošle godine predstavljajući se kao udovac iz Nemačke čiji sin ide u medicinsku školu. Kada je zadobio njeno poverenje on joj je ispričao da su mu ukradeni svi skupi uređaji koje je imao, pa mu je nesrećna žena poslala Appleov računar, iPhone i Appleov sat.

Sledeća njegova žrtva bila je Rita Lav koju je kontaktirao u martu ove godine preko istog web sajta ali pod novim imenom. Istu taktiku je koristio i ovog puta ali je novoj žrtvi rekao da mu je osim uređaja ukradena i kreditna kartica. Od nje je tražio da mu pošalje novac što je ona i uradila.

Predstavnik policije Kejptauna upozorio je ljude da ne odgovaraju na emailove, pozivnice za društvene mreže i online poruke nepoznatih ljudi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje