Sajber mafija ponudila Ferari kao nagradu najboljem hakeru

Sajber hronika, 13.05.2014, 08:07 AM

Sajber mafija ponudila Ferari kao nagradu najboljem hakeru

Vođa jedne bande koja se bavi sajber kriminalom ponudio je Ferari kao nagradu hakeru koji osmisli najbolju prevaru.

Ovaj “konkurs za radnika meseca” otkriven je zahvaljujući profesionalno urađenoj video reklami u kojoj nagradu za “najuspešnijeg prevaranta” nudi atraktivna plavuša koja stoji u auto salonu pored Poršea i Ferarija.

Troels Oerting, šef Evropskog centra za sajber kriminal (EC3), kaže da ovo ukazuje na to da organizovani kriminal nastoji da regrutuje i zadrži mlade talente.

Činjenica da je ponuđena ovako velika nagrada govori da je rizik bavljenja ovom vrstom kriminala relativno mali, i da vođe kriminalnih grupa koji rukovode kriminalnim operacijama, i to uglavnom iz istočnoevropskih zemalja, mogu zaraditi milione i ostati izvan dometa evropskih vlasti.

Reklama u kojoj se kriminalnim grupama koje zarade najviše novca kao nagrada nudi Ferari ili Porše je trenutno predmet istrage EC3. Oerting kaže da je video snimljen u izložbenom salonu automobila, i da u reklami učestvuje nekoliko atraktivnih plavuša i mladić koji izgovara rečenicu: “Oni koji zarade najviše novca mogu dobiti ovaj automobil”.

Iz EC3 koji je u Evropskoj zajednici zadužen za borbu protiv sajber kriminala, kažu da 85% ovih kriminalnih aktivnosti dolazi iz zemalja ruskog govornog područja, čije vlasti tradicionalno nailaze na probleme kada treba procesuirati osumnjičene za sajber kriminal koji svoje aktivnosti sprovode u zemljama zapadne Evrope.

Oerting ukazuje na problem sa kojim se suočavaju zemlje Evropske unije, gde bogati mogu sebi da priušte zaštitu i borbu protiv organizovanog sajber kriminala, dok siromašni nemaju takve mogućnosti zbog čega se suočavaju sa veoma raširenom krađom identiteta i novca sa bankovnih računa.

Imamo 28 različitih zakonodavstava, ali imamo i pojavu jednog novog kriminala”, kaže Oerting. “Ako ste bogati, živite na lepom mestu koje je okruženo kamerama za video nadzor, ali ako ste siromašni... Na internetu, neki će biti u stanju da se zaštite, neki ne.”

Šefovi sajber podzemlja znaju da ih delovanje iz istočnoevropskih zemalja čini praktično nedodirljivim za vlasti država u kojima se nalaze žrtve njihovih prevara. Oni su i u svojim zemljama relativno zaštićeni. Jedan od najvećih igrača na sceni globalnog sajber kriminala Dmitri Golubov je 2008. godine pušten iz zatvora u Kijevu, posle intervencije dva ukrajinska političara. Njega su američke vlasti optužile da je bio ključni igrač sajta CarderPlanet, jednog od prvih sajtova u svetu koji se bavio prevarama sa kreditnim karticama. Golubov je kasnije osnovao sopstvenu političku partiju poričući da je imao bilo kakve veze sa zloupotrebama kreditnih kartica na sajtu koji je u svojim najboljim danima imao oko 6000 članova.

Protiv mnogih članova sajber kriminalnih grupa podignute su optužnice koje ih čekaju u zemljama gde su počinili zločine. Problem je u tome što oni to znaju, i vlasti ovih zemalja moraju da sačekaju da kriminalci protiv kojih su podignute optužnice napuste svoje sigurne teritorije. Tako je prošle godine američki sud najzad osudio ukrajinskog kriminalca Romana Vegu, koji je imao status "dona" na sajtu CarderPlanet, na 18 godina zatvora nakon što je uhapšen kada je otputovao na Kipar.

Jasan je interes grupa koje se bave organizovanim sajber kriminalom da regrutuju mlade talentovane programere. Ideja je u ovom “biznisu” skoro sve. Oerting navodi primer svetske kriminalne bande koja je platila 500 dolara 5 debitnih kartica sa fiksnim limitom za isplate. Hakeri su zatim upali u kompjutere banke da bi skinuli limite sa ovih kartica, a zatim su klonirali kartice i tokom nekoliko sati koordinisane akcije su sa bankomata širom sveta ukrali oko 45 miliona dolara.

U pravom sajber kriminalu, tragamo za ljudima koji razvijaju i distribuiraju malvere”, kaže Oerting. “Pokušavamo da ih pronađemo i identifikujemo. To je kao da sečete glavu zmiji. Ali glava ima mnogo, i one veoma brzo ponovo rastu. Organizovani kriminal nije samo prihvatio već je i integrisao sajber kriminal u svoje poslovanje", zaključio je Oerting dodajući da će Evropa morati da nađe novi način za borbu protiv sajber kriminala.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje