Šest osoba uhapšeno zbog umešanosti u plaćene DDoS napade

Sajber hronika, 15.12.2022, 11:00 AM

Šest osoba uhapšeno zbog umešanosti u plaćene DDoS napade

Američke vlasti zaplenile su 48 domena koji su nudili usluge sprovođenja DDoS napada u ime drugih i optužile šest osoba - Džeremaju Milera (23), Anđela Kolona (37), Šamara Šetoka (19), Korija Palmera (22), Džona Dobsa (32) i Džošuu Langa (32), za njihovo navodno učešće u napadima.

Veb sajtovi su omogućavali korisnicima koji plate da pokrenu moćne DDoS napade, „koji preplavljuju ciljane računare informacijama i sprečavaju ih da pristupe internetu“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

Šestorica uhapšenih optuženi su za rukovođenje sajtovima koji su nudili tzv. „booter“ ili „stresser“ usluge, uključujući RoyalStresser[.]com, SecurityTeam[.]io, Astrostress[.]com, Booter[.]sx, IPStresser[.]com i TrueSecurityServices[ .]io. Oni su takođe optuženi za kršenje američkog Zakona o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi.

Veruje se da su ovi veb sajtovi, iako tvrde da pružaju usluge testiranja za procenu otpornosti veb infrastrukture korisnika, korišćeni za napade na žrtve u SAD i drugim delovima sveta, među kojima su obrazovne institucije, vladine agencije i platforme za igre.

Ministarstvo pravde SAD tvrdi da su milioni pojedinaca napadnuti pomoću ovih platformi za DDoS napade. Prema sudskim dokumentima, više od milion registrovanih korisnika IPStresser[.]com je sprovelo ili pokušalo da izvrši više od 30 miliona DDoS napada u periodu od 2014. do 2022. godine.

Analiza komunikacije administratora i njihovih klijenata koju je izvršio američki Federalni istražni biro (FBI) pokazuje da su se usluge plaćale u kriptovaluti.

Usluge koje su nudili optuženi omogućavale su drugim prestupnicima da sprovode DDoS napade tako što su plaćali korišćenje postojeće mreže zaraženih uređaja, umesto da kreiraju sopstvenu. Pored toga, korišćenjem ovih servisa napadači su mogli da se sakriju jer oni otežavaju pripisivanje napada odgovornim akterima pretnji.

Zaplena ovih domena je deo tekućih koordinisanih napora nadležnih agencija pod šifrovanim nazivom Operacija PowerOFF, koju SAD sprovode u saradnji sa Velikom Britanijom, Holandijom i Europolom, a čiji je cilj uklanjanje infrastrukture koja se iznajmljuje za DDoS napade širom sveta.

Pre četiri godine, u decembru 2018., DoJ i FBI preduzeli su slične korake i zaplenili 15 domena koji su reklamirani kao platforme za plaćene DDoS napade kao što su Critical-boot[.]com, RageBooter[.]com, downthem[.]org, quantumstress[.] net, Booter[.]ninja i Vbooter[.]org.

Naslovna fotografija: Kindel Media, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

Ruski državljanin Mihail Pavlovič Matvejev optužen je za hiljade ransomware napada protiv žrtava širom sveta. Tridesetogodišnji Matvejev koji na... Dalje

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera... Dalje

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Američke vlasti su saopštile da su ugasile popularnu veb platformu za verifikaciju ukradenih kreditnih kartica i podigle optužnicu protiv ruskog dr... Dalje

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopo... Dalje

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Tridesetogodišnji ruski haker Denis Dubnikov osuđen je na kaznu zatvora zbog svoje uloge u pranju novca za operaciju zloglasnog ransomwarea Ryuk. Du... Dalje