Silk Road je ponovo online?

Sajber hronika, 07.11.2013, 07:29 AM

Silk Road je ponovo online?

Mesec dana posle zatvaranja web sajta Silk Road, na kome se trgovalo drogom, oružjem i municijom, hakerskim alatima i ukradenim kreditim karticama, i hapšenja vlasnika sajta Rosa Ulbrihta, Silk Road ponovo radi. Ovu informaciju objavio je web sajt AllThingsVice mada još uvek nije jasno da je zaista reč o novom starom Silk Road-u ili o nečemu drugom.

Stari Silk Road je zatvoren početkom oktobra, a osim Rosa Ulbrihta za koga vlasti veruju da je vlasnik i glavni administrator sajta, u Velikoj Britaniji, Švedskoj i SAD uhapšeno je još osmoro osumnjičenih za prodaju narkotika na Silk Road-u.

Silk Road je bio jedan od najvećih online marketa za trgovinu narkoticima, pa su mnogi posle njegovog zatvaranja predviđali da to neće smanjiti potražnju za narkoticima i da će se ubrzo pojaviti novi.

Većina članova Silk Road-a jednostavno se preselila na jedan od dva poznata web sajta koji imaju istu namenu, Black Market Reloaded i Sheep Market Place. Kako piše AllThingsVice, oba sajta su bila zatrpana zahtevima za registraciju novih članova.

Međutim, ima i onih koji žele uskrsnuće Silk Road-a, onakvog kakav je nekad bio. Najmanje tri grupe polažu pravo na ime sajta i nadimak “Strašni pirat Roberts” koji je koristio Ros Ulbriht.

Prvi pokušaj rekonstrukcije ideje sajta je bio sajt Silk Road 2.0, a grupu koja ga je pokrenula su navodno činili pouzdani prodavci sa starog sajta koji su dobili podršku nekoliko uglednih članova originalnog sajta. Oni su napravili repliku originalnog foruma ali pokušaj reinkarnacije nije dugo trajao zbog ozbiljnih bezbednosnih problema. Zbog toga je ovaj pokušaj propao i pre nego što je ozbiljno zaživeo.

Drugi sličan pokušaj je bio Project Black Flag koji je započeo neko ko se predstavljao nadimkom “mettaDPR”. Za razliku od prvog, ovaj market je bar bio otvoren, ali je i on ubrzo zatvoren i to najverovatnije zbog nekompetentnosti pokretača.

Međutim, izgleda da se nekolicina onih koji su bili administratori i moderatori starog Silk Road-a okupila oko ideje da se ponovo pokrene Silk Road. Oni su najpre radili na ponovnom formiranju zajedice koja je bila kičma originalnog sajta. Rođen je i novi “pirat Roberts”, više kao zaštitno lice sajta i čuvar filozofije, ideje i baštine Silk Road-a, nego kao konretan lider.

Ovo je najbolji rimejk starog sajta. Registracija je zatvorena za nove članove osim u slučaju kada imaju pozivnicu nekog ko je već član. Mnogi članovi starog sajta postali su članovi ovog foruma, uzimajući ista korisnička imena koja su koristili na starom sajtu.

Ipak, mnogi su sumnjičavi, što se moglo primetiti na Twitter-u čiji su korisnici raspravljali da li je sajt prava zamena za stari ili je reč o prevari. Mnogi postavljaju i pitanje koliko će dugo trebati američkom federalnom birou da ponovo zatvori sajt.

Stručnjaci koje citira BBC smatraju da nije reč o prevari i da su pokretači novog sajta izgleda zaista administratori starog Silk Road-a. Ken Vestin iz firme TripWire smatra da će za FBI to biti igra mačke i miša.

Etej Maor iz firme Trusteer kaže da niko ne može da pretpostavi koliko će dugo trajati ovaj ili neki drugi pokušaji.

Ono što je sigruno, prihod od 1,3 milijarde dolara koji je tokom dve godine ostvario stari Silk Road uzimajući procenat od prodaja je razlog zbog kojeg oni koji su bili u tom poslu žele da se vrate u igru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bivši Yahoov inženjer optužen za upade u naloge ženskih korisnika Yahoo! Maila

Bivši Yahoov inženjer optužen za upade u naloge ženskih korisnika Yahoo! Maila

Bivši Yahoov softverski inženjer juče se izjasnio krivim za upad u privatne naloge preko 6000 korisnika Yahoo! Maila. Tridesetčetvorogodišnji Rej... Dalje

Astronaut NASA optužena da je iz svemira pristupala bankovnom računu bivšeg supružnika

Astronaut NASA optužena da je iz svemira pristupala bankovnom računu bivšeg supružnika

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da istražuje incident u koji je umešan jedan od njenih astronauta koji je u svemiru počinio krivičn... Dalje

Sud presudio: Haker će morati da vrati žrtvama fišinga više od milion funti

Sud presudio: Haker će morati da vrati žrtvama fišinga više od milion funti

Grant Vest, 27-godišnji haker iz Kenta u Engleskoj, koji je prevario na stotine kompanija širom sveta moraće da vrati žrtvama više od milion funt... Dalje

Sud presudio: Tvorac bankarskog trojanca Kronos slobodan

Sud presudio: Tvorac bankarskog trojanca Kronos slobodan

Markus Hačins, poznatiji kao MalwareTech, koji je optužen za razvoj i prodaju bankarskog trojanca Kronos neće ići u zatvor, odlučio je sudija O... Dalje

Haker koji je gejmerima pokvario Božić osuđen na zatvorsku kaznu

Haker koji je gejmerima pokvario Božić osuđen na zatvorsku kaznu

23-godišnji haker iz Jute koji je izveo niz DDoS napada na više online servisa, web sajtova i gejmerskih platformi u periodu između decembra 2013. ... Dalje