Silk Road je ponovo online?

Sajber hronika, 07.11.2013, 07:29 AM

Silk Road je ponovo online?

Mesec dana posle zatvaranja web sajta Silk Road, na kome se trgovalo drogom, oružjem i municijom, hakerskim alatima i ukradenim kreditim karticama, i hapšenja vlasnika sajta Rosa Ulbrihta, Silk Road ponovo radi. Ovu informaciju objavio je web sajt AllThingsVice mada još uvek nije jasno da je zaista reč o novom starom Silk Road-u ili o nečemu drugom.

Stari Silk Road je zatvoren početkom oktobra, a osim Rosa Ulbrihta za koga vlasti veruju da je vlasnik i glavni administrator sajta, u Velikoj Britaniji, Švedskoj i SAD uhapšeno je još osmoro osumnjičenih za prodaju narkotika na Silk Road-u.

Silk Road je bio jedan od najvećih online marketa za trgovinu narkoticima, pa su mnogi posle njegovog zatvaranja predviđali da to neće smanjiti potražnju za narkoticima i da će se ubrzo pojaviti novi.

Većina članova Silk Road-a jednostavno se preselila na jedan od dva poznata web sajta koji imaju istu namenu, Black Market Reloaded i Sheep Market Place. Kako piše AllThingsVice, oba sajta su bila zatrpana zahtevima za registraciju novih članova.

Međutim, ima i onih koji žele uskrsnuće Silk Road-a, onakvog kakav je nekad bio. Najmanje tri grupe polažu pravo na ime sajta i nadimak “Strašni pirat Roberts” koji je koristio Ros Ulbriht.

Prvi pokušaj rekonstrukcije ideje sajta je bio sajt Silk Road 2.0, a grupu koja ga je pokrenula su navodno činili pouzdani prodavci sa starog sajta koji su dobili podršku nekoliko uglednih članova originalnog sajta. Oni su napravili repliku originalnog foruma ali pokušaj reinkarnacije nije dugo trajao zbog ozbiljnih bezbednosnih problema. Zbog toga je ovaj pokušaj propao i pre nego što je ozbiljno zaživeo.

Drugi sličan pokušaj je bio Project Black Flag koji je započeo neko ko se predstavljao nadimkom “mettaDPR”. Za razliku od prvog, ovaj market je bar bio otvoren, ali je i on ubrzo zatvoren i to najverovatnije zbog nekompetentnosti pokretača.

Međutim, izgleda da se nekolicina onih koji su bili administratori i moderatori starog Silk Road-a okupila oko ideje da se ponovo pokrene Silk Road. Oni su najpre radili na ponovnom formiranju zajedice koja je bila kičma originalnog sajta. Rođen je i novi “pirat Roberts”, više kao zaštitno lice sajta i čuvar filozofije, ideje i baštine Silk Road-a, nego kao konretan lider.

Ovo je najbolji rimejk starog sajta. Registracija je zatvorena za nove članove osim u slučaju kada imaju pozivnicu nekog ko je već član. Mnogi članovi starog sajta postali su članovi ovog foruma, uzimajući ista korisnička imena koja su koristili na starom sajtu.

Ipak, mnogi su sumnjičavi, što se moglo primetiti na Twitter-u čiji su korisnici raspravljali da li je sajt prava zamena za stari ili je reč o prevari. Mnogi postavljaju i pitanje koliko će dugo trebati američkom federalnom birou da ponovo zatvori sajt.

Stručnjaci koje citira BBC smatraju da nije reč o prevari i da su pokretači novog sajta izgleda zaista administratori starog Silk Road-a. Ken Vestin iz firme TripWire smatra da će za FBI to biti igra mačke i miša.

Etej Maor iz firme Trusteer kaže da niko ne može da pretpostavi koliko će dugo trajati ovaj ili neki drugi pokušaji.

Ono što je sigruno, prihod od 1,3 milijarde dolara koji je tokom dve godine ostvario stari Silk Road uzimajući procenat od prodaja je razlog zbog kojeg oni koji su bili u tom poslu žele da se vrate u igru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, osuđen u SAD na 9 godina zatvora

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, osuđen u SAD na 9 godina zatvora

Savezni okružni sud Sjedinjenih Država osudio je ruskog hakera na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina, nakon što je priznao krivicu za više... Dalje

Haker koji je inficirao stotine hiljade rutera i IoT uređaja osuđen na 13 meseci zatvora

Haker koji je inficirao stotine hiljade rutera i IoT uređaja osuđen na 13 meseci zatvora

22-godišnji haker iz Vankuvera osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 meseci i 3 godine uslovne kazne, zbog njegove uloge u stvaranju botnet ... Dalje

Otkriven identitet sajber-kriminalca koji je hakovao stotine kompanija iz celog sveta

Otkriven identitet sajber-kriminalca koji je hakovao stotine kompanija iz celog sveta

Stručnjaci kompanije Group-IB identifikovali su hakera poznatog po nadimku Fxmsp, koji je tri godine trgovao na Darknetu pristupom korporativnim mre... Dalje

Nove optužbe protiv osnivača WikiLeaksa: Asanž optužen da je bio u dosluhu sa hakerima Anonimusa i LulzSeca

Nove optužbe protiv osnivača WikiLeaksa: Asanž optužen da je bio u dosluhu sa hakerima Anonimusa i LulzSeca

Američko Ministarstvo pravde objavilo je juče izmenjenu optužnicu (PDF) protiv osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža. Prethodna optužnica od 18 ... Dalje

Uhapšeni članovi hakerske grupe koja je planirala napade ransomwarea na bolnice

Uhapšeni članovi hakerske grupe koja je planirala napade ransomwarea na bolnice

Najnovije saopštenje za medije rumunske Direkcije za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT) otkrilo je zapanjujuće detalje o pl... Dalje