Tajni agent koji je već osuđen za krađu bitcoina sa Silk Roada, ponovo optužen za krađu

Sajber hronika, 07.07.2016, 08:00 AM

Tajni agent koji je već osuđen za krađu bitcoina sa Silk Roada, ponovo optužen za krađu

Šon Bridžiz, jedan od dva američka tajna agenta koji priznao krivicu za krađu oko 800000 dolara vrednih bitcoina od dilera droge sa sajta Silk Road, sada je ponovo optužen za krađu stotina hiljada dolara vrednih bitcoina.

Bridžiz je ukrao bitcoine pošto je zajedno sa svojim partnerom specijalnim agentom Karlom Forsom uhapsio administratora Silk Roada i saznao kako da resetuje lozinke. To je svojicu agenata dovelo do Rosa Ulbrihta, vlasnika sajta Silk Road, koji je optužen u februaru prošle godine zbog pokušaja ubistva administratora Kertisa Grina. Ulbriht je prošle godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Bridžizova prevara otkrivena je tek kasnije. Bivši agent Tajne službe koji je bio deo jedinice koja je bila uključena u istragu u vezi Silk Roada, čije je sedište bilo u Baltimoru, uhapšen je u martu prošle godine, da bi nekoliko meseci kasnije priznao krivicu.

Bridžiz je ponovo uhapšen dan pre nego što je trebalo da se preda. Sudski dokumenti koji su otpečaćeni prošle nedelje rasvetlili su misteriju zbog čega je Bridžiz drugi put uhapšen.

U novembru 2014., tužilaštvo u Merilendu zaplenilo je 1606 bitcoina koji su u ono vreme vredeli oko 600000 dolara. Bitcoini su oduzeti sa različitih računa u kompaniji Bitstamp.

Bridžiz je bio osoba koja je potpisala nalog, a bitcoini su prebačeni u Bitcoin novčanik koji je on napravio. Kasnije su neki od vlasnika računa osporili zakonitost naloga, pa je u septembru prošle godine federalni sud u Merilendu naložio američkoj Tajnoj službi da vrati 30616 dolara vredne bitcoine oštećenim klijentima Bitstampa.

Kada je Tajna služba pristupila novačniku, otkriveno je da su bitcoini nestali i to 28. jula, dakle, nakon što je Bridžiz popisao sporazum o priznanju krivice.

Iako je postojala mogućnost da su i drugi zaposleni u Tajnoj službi uzeli bitcoine, zbog čega je sa njima obavljen razgovor, ispostavilo se da niko od njih nije imao pristup novčaniku. Jedini koji je mogao da mu pristupi bio je Bridžiz, jer tajna služba nikada nije ukinula Bridžizu pristup novčaniku, čak i pošto je uhapšen i pošto su agenti upozoreni da bi to trebalo da urade.

Ukradeni novac je prebačen na račun u BTC-e koji je povezan sa email nalogom branstein.gustaf@outlook.com. BTC-E je neregistrovana strana bitcoin menjačnica koja posluje bez pravila koja sprečavaju pranje novca. BTC-E je na kraju predao neke informacije, ali logovi su pokazali da je novcu pristupano preko Tora. Bridžiz je bio korisnik Tora.

Bridžizov PayPal nalog je otrkio da je on pokušavao da naruči krštenicu od kompanije koja tvrdi da može da obezbedi nemačka dokumenta.

Sud je izdao nalog kojim je od Microsofta zatraženo da preda informacije koje su u vezi naloga email adresom branstein.gustaf@outlook.com jer je nalog verovatno povezan sa krađom.

Bridžiz trenutno služi kaznu u zatvoru u Indijani.

Kada će protiv njega biti podignuta nova optužnica još uvek nije poznato.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD optužile četiri pripadnika kineske vojske za hakovanje Equifaxa

SAD optužile četiri pripadnika kineske vojske za hakovanje Equifaxa

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država objavilo je optužnice protiv četvorice hakera, pripadnika kineske vojske, koji su navodno odgovorni za hakov... Dalje

Haker koji je hakovao Nintendo priznao krivicu

Haker koji  je hakovao Nintendo priznao krivicu

21-godišnji Rajan Hernandez iz Kalifornije priznao je krivicu za hakovanje nekoliko Nintendo servera, krađu poverljivih podataka o hardveru, igrama ... Dalje

Moderator sajta mračnog weba AlphaBay priznao krivicu, preti mu 20 godina zatvora

Moderator sajta mračnog weba AlphaBay priznao krivicu, preti mu 20 godina zatvora

Brajan Konor Herel, 25-godišnjak iz Frezna u Kaliforniji, koji je optužen za reketriranje priznao je prošle nedelje krivicu. Herel je bio moderator... Dalje

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, priznao krivicu

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, priznao krivicu

29-godišnji ruski haker, Aleksej Burkov, u četvrtak se izjasnio krivim za više krivičnih dela, a između ostalog i za pokretanje dva ilegalna web ... Dalje

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

U maju ove godine Europol je razbio kriminalnu grupu odgovornu za infekciju više hiljada računara širom sveta bankarskim trojancem GozNym. Kriminal... Dalje