Tri godine posle prestanka rada sajta, hapšenja prodavaca droge sa sajta Silk Road se nastavljaju

Sajber hronika, 25.10.2016, 00:00 AM

Tri godine posle prestanka rada sajta, hapšenja prodavaca droge sa sajta Silk Road se nastavljaju

Rumunske vlasti složile su se sa zahtevom za izručenje dvojice osumnjičenih da su bili pripadnici kriminalne grupe poznate pod nazivom ItalianMafiaBrussels (IBM) koja je prodavala narkotike preko sajtova Dark Weba koji odavno ne rade, Silk Road i Silk Road 2.0.

Dvadesettrogodišnji Filip Simion i dvadesetpetogodišnji Leonardo Kristea, obojica iz Bukurešta, uhapšeni su 3. maja ove godine. Hapšenjima su koordinisali FBI i Europol koji su upravljali policijskim pretresima koji su se istovremeno odvijali u četiri zemlje: SAD, Belgiji, Rumuniji i Francuskoj.

Osim kriminalaca iz Rumunije, u Briselu, u Belgiji su uhapšena još dvojica članova IMB, Imran Djavatkanov i Endi Nestor. Američke vlasti su odustale od zahteva za ekstradiciju ove dvojice prepuštajući belgijskim vlastima da ih procesuiraju.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je istraga započela jula 2013. godine kada su vlasti presrele paket koji je sadržao ekstazi. Tada je uhapšena osoba koja je primila paket koja je pristala da sarađuje sa istražiteljima kojima je dala pristup svom nalogu na Silk Roadu. I čovek koji je primio drugi paket je na sličan način privoljen na saradnju.

U saradnji sa belgijskom policijom, američke vlasti su pratile narudžbine, presretale pakete i na kraju uspele da otkriju identitete osoba koje su stajale iza korisničkog imena ItalianMafiaBrussels na sajtu Silk Road.

Pored informacija sa naloga kupaca, istražitelji sz došli i do mnogo informacija o ovoj grupi kada su agenti FBI zatvorili Silk Road u jesen 2013., a krajem 2014. i njegovog naslednika sajt Silk Road 2.0.

SAD su 2014. i 2015. podigle optužnice protiv dvojice pripadnika grupe ItalianMafiaBrussels i nekih njihovih klijenata u SAD od kojih su neki već osuđeni.

Američke vlasti veruju da je još mnogo pripadnika grupe ItalianMafiaBrussels i dalje na slobodi. Dvojica osumnjičenih Rumuna terete se za uvoz nedozvoljenih supustanci i pranje novca.

Iako je Silk Road prestao sa radom još 2013., hapšenja i optužnice koje su u vezi sa ovim sajtom ne prestaju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD optužile četiri pripadnika kineske vojske za hakovanje Equifaxa

SAD optužile četiri pripadnika kineske vojske za hakovanje Equifaxa

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država objavilo je optužnice protiv četvorice hakera, pripadnika kineske vojske, koji su navodno odgovorni za hakov... Dalje

Haker koji je hakovao Nintendo priznao krivicu

Haker koji  je hakovao Nintendo priznao krivicu

21-godišnji Rajan Hernandez iz Kalifornije priznao je krivicu za hakovanje nekoliko Nintendo servera, krađu poverljivih podataka o hardveru, igrama ... Dalje

Moderator sajta mračnog weba AlphaBay priznao krivicu, preti mu 20 godina zatvora

Moderator sajta mračnog weba AlphaBay priznao krivicu, preti mu 20 godina zatvora

Brajan Konor Herel, 25-godišnjak iz Frezna u Kaliforniji, koji je optužen za reketriranje priznao je prošle nedelje krivicu. Herel je bio moderator... Dalje

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, priznao krivicu

Ruski haker, vlasnik sajta Cardplanet, priznao krivicu

29-godišnji ruski haker, Aleksej Burkov, u četvrtak se izjasnio krivim za više krivičnih dela, a između ostalog i za pokretanje dva ilegalna web ... Dalje

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

U maju ove godine Europol je razbio kriminalnu grupu odgovornu za infekciju više hiljada računara širom sveta bankarskim trojancem GozNym. Kriminal... Dalje