Uhapšen haker sa Kosova zbog pomaganja teroristima Islamske države

Sajber hronika, 19.10.2015, 00:30 AM

Uhapšen haker sa Kosova zbog pomaganja teroristima Islamske države

Malezijske vlasti su na zahtev Sjedinjenih Američkih Država uhapsile u Kuala Lumpuru Ardita Ferizija sa Kosova zbog sumnje da je hakovao servere američke hosting kompanije i ukradene podatke o zaposlenima u američkoj vojsci i federalnim službama prosledio terorističkoj grupi Islamska država (ISIS ili ISIL).

Prema dokumentima američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI), Ardit Ferizi je ukrao podatke o više od 1300 zaposlenih u američkoj vladi i vojsci.

Ukradene informacije sadrže imena, email adrese, lozinke, brojeve telefona i lokacije zaposlenih u američkoj vojnoj i državnoj službi.

Ferizi koji je na internetu koristio nadimak “Th3Dir3ctorY” se smatra vođom kosovske hakerske grupe KHS (“Kosova Hacker's Security”). Ferizi je hakovao kompjuterski sistem kompanije u SAD i ukrao privatne podatke koje je predao britanskom hakeru Džunaidu Huseinu. Husein koji je poznat i kao Abu Huseun Al Britani, bio je član ISIS-a a ubijen je 24. avgusta ove godine u vazdušnom napadu na Raku, grad na severu Sirije.

Husein je 11. avgusta na Twitteru objavio link za dokument na 30 stranica u kome su se nalazili podaci koje je ukrao Ferizi. U uvodnom delu dokumenta je pisalo: “Mi smo u vašim emailovima i kompjuterskim sistemima, gledamo i snimamo svaki vaš pokret, imamo vaša imena i adrese, mi smo u vašim emailovima i nalozima društvenih medija, izvlačimo poverljive podatke i predajemo ih vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha seći vaše vratove u vašim sopstvenim zemljama!”

Husein je bio vođa takozvanog “Sajber kalifata”, odgovornog za napade na web sajtove vojnih i državnih institucija u SAD, Francuskoj i drugim zemljama.

Za Huseina se sumnjalo da je umešan u napade u teksaškom gradu Garlandu gde je održavan konkurs za karikature proroka Muhameda, ali i da je Husein u januaru ove godine pomogao ISIS-u da dođe do lozinki za Twitter i YouTube nalog Centralne komande američke vojske koji su na kratko korišćeni za slanje poruka koje veličaju ISIS.

Pomoćnik američkog tužilaštva za nacionalnu bezbednost general Džon Karlin je Ferizija nazvao terorističkim hakerom koji je pružao materijalnu podšku Islamskoj državi. On je rekao da je ovo prvi ovakav slučaj i da hapšenje Ferizija pokazuje odlučnost SAD da se suprotstave i spreče pokušaje napada Islamske države na Amerikance, u bilo kom obliku.

Ako bude proglašen krivim, Ferizi bi mogao biti osuđen na 35 godina zatvora.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

U maju ove godine Europol je razbio kriminalnu grupu odgovornu za infekciju više hiljada računara širom sveta bankarskim trojancem GozNym. Kriminal... Dalje

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

22-godišnji Keram Albajrak iz Severnog Londona koji je tvrdio da ima pristup za više od 300 miliona iCloud naloga, preteći Appleu da će resetovat... Dalje

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Dvojica rumunskih hakera, Bogdan Nikolesku (37) i Radu Miklaus (37), osuđeni su u petak na 20, odnosno 18 godina zatvora nakon što su proglašeni kr... Dalje

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država otkrilo je identitete dvojice ruskih hakera i optužilo ih za razvoj i distribuciju bankarskog trojanca Dridex... Dalje

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

U koordinisanoj akciji policija iz 18 evropskih država, Europola i Nacionalnog koordinacionog centra za prava intelektualne svojine zbog piraterije j... Dalje