Uhapšena banda koja je hakovala poslovne email naloge

Sajber hronika, 21.02.2023, 07:30 AM

Uhapšena banda koja je hakovala poslovne email naloge

Europol je razbio francusko-izraelsku grupu koja stoji iza BEC napada (kompromitovanje poslovnih email naloga).

U jednom slučaju, prevaranti su uspeli da ukradu od jedne kompanije 38.000.000 evra u roku od nekoliko dana, brzo prebacujući novac širom Evrope, Kine da bi ga na kraju podigli u Izraelu.

Istraga koja je dovela do razbijanja kriminalne mreže bila je zajednička operacija Europola, francuske, hrvatske, mađarske, portugalijske i španske policije.

Tokom akcije, izvršeno je osam pretresa i zaplenjena elektronska oprema i automobili i zamrznuti bankovni računi na kojima se nalazi ukupno 5.100.000 evra i još 350.000 evra u kriptovaluti.

Policija je uhapsila osam osumnjičenih (šest u Francuskoj i dvojicu u Izraelu), francuske i izraelske državljane, uključujući i vođu grupe koji se nalazio u Izraelu.

Prevaranti su se lažno predstavljali kao izvršni direktori kada su se obraćali zaposlenima u računovodstvu ciljnih kompanija i prevarili ih da izvrše uplate na bankovne račune pod njihovom kontrolom.

BEC prevare podrazumevaju kompromitovanje email naloga ciljne kompanije koje napadačima omogućava da neprimetno nadgledaju komunikaciju i tako otkriju mogućnosti za prevaru, kao što je plaćanje na čekanju nekom podizvođaču.

Kada dođe pravi trenutak, prevaranti pošalju email od kompromitovanog korisnika i zahtevaju od računovodstva da u poslednjem trenutku izvrši promenu podataka o bankovnom računu primaoca.

Prevaranti mogu i da se lažno predstavljaju kao poslovni partneri i zahtevaju isplatu ili da se lažno predstavljaju kao direktor kako bi naložili računovodstvu da izvrši hitnu uplatu.

U decembru 2021., napadači su se lažno predstavljali kao izvršni direktor velike francuske metalurške kompanije i preusmerili 300.000 evra na bankovni račun u Mađarskoj. Nekoliko dana kasnije, oni su pokušali da ukradu još 500.000 evra, ali je transfer zaustavljen pošto je žrtva shvatila da je u pitanju prevara i prijavila je policiji.

U drugom slučaju, žrtva prevare bio je investitor za nekretnine u Parizu, kome su se prevaranti predstavili kao konsultanti koji navodno rade za renomiranu računovodstvenu kompaniju u zemlji. Oni su tako ubedili finansijskog direktora da prebaci milione evra u inostranstvo. Za svega nekoliko dana izvukli su od prevarene kompanije skoro 38 miliona evra.

Istražitelji iz više evropskih zemalja povezali su dva slučaja uz pomoć Europola i otkrili čitavu mrežu za pranje novca koju su kriminalci koristili u januaru 2022. godine kada su počele prve akcije razbijanja ove kriminalne grupe.

Naslovna fotografija: Tima Miroshnichenko, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje