Uhapšena banda koja je hakovala poslovne email naloge

Sajber hronika, 21.02.2023, 07:30 AM

Uhapšena banda koja je hakovala poslovne email naloge

Europol je razbio francusko-izraelsku grupu koja stoji iza BEC napada (kompromitovanje poslovnih email naloga).

U jednom slučaju, prevaranti su uspeli da ukradu od jedne kompanije 38.000.000 evra u roku od nekoliko dana, brzo prebacujući novac širom Evrope, Kine da bi ga na kraju podigli u Izraelu.

Istraga koja je dovela do razbijanja kriminalne mreže bila je zajednička operacija Europola, francuske, hrvatske, mađarske, portugalijske i španske policije.

Tokom akcije, izvršeno je osam pretresa i zaplenjena elektronska oprema i automobili i zamrznuti bankovni računi na kojima se nalazi ukupno 5.100.000 evra i još 350.000 evra u kriptovaluti.

Policija je uhapsila osam osumnjičenih (šest u Francuskoj i dvojicu u Izraelu), francuske i izraelske državljane, uključujući i vođu grupe koji se nalazio u Izraelu.

Prevaranti su se lažno predstavljali kao izvršni direktori kada su se obraćali zaposlenima u računovodstvu ciljnih kompanija i prevarili ih da izvrše uplate na bankovne račune pod njihovom kontrolom.

BEC prevare podrazumevaju kompromitovanje email naloga ciljne kompanije koje napadačima omogućava da neprimetno nadgledaju komunikaciju i tako otkriju mogućnosti za prevaru, kao što je plaćanje na čekanju nekom podizvođaču.

Kada dođe pravi trenutak, prevaranti pošalju email od kompromitovanog korisnika i zahtevaju od računovodstva da u poslednjem trenutku izvrši promenu podataka o bankovnom računu primaoca.

Prevaranti mogu i da se lažno predstavljaju kao poslovni partneri i zahtevaju isplatu ili da se lažno predstavljaju kao direktor kako bi naložili računovodstvu da izvrši hitnu uplatu.

U decembru 2021., napadači su se lažno predstavljali kao izvršni direktor velike francuske metalurške kompanije i preusmerili 300.000 evra na bankovni račun u Mađarskoj. Nekoliko dana kasnije, oni su pokušali da ukradu još 500.000 evra, ali je transfer zaustavljen pošto je žrtva shvatila da je u pitanju prevara i prijavila je policiji.

U drugom slučaju, žrtva prevare bio je investitor za nekretnine u Parizu, kome su se prevaranti predstavili kao konsultanti koji navodno rade za renomiranu računovodstvenu kompaniju u zemlji. Oni su tako ubedili finansijskog direktora da prebaci milione evra u inostranstvo. Za svega nekoliko dana izvukli su od prevarene kompanije skoro 38 miliona evra.

Istražitelji iz više evropskih zemalja povezali su dva slučaja uz pomoć Europola i otkrili čitavu mrežu za pranje novca koju su kriminalci koristili u januaru 2022. godine kada su počele prve akcije razbijanja ove kriminalne grupe.

Naslovna fotografija: Tima Miroshnichenko, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje