Uhapšena grupa koja je preko sajtova za upoznavanje ukrala milion i po dolara

Sajber hronika, 19.06.2015, 01:00 AM

Uhapšena grupa koja je preko sajtova za upoznavanje ukrala milion i po dolara

Za žene internet može biti opasno mesto. Prevare u online romansama su među najstarijim prevarama na internetu, ali iako nisu nepoznate, i dalje se viđaju prečesto.

Samo prošle godine, kriminalci su preko sajtova za upoznavanje prevarili na hiljade ljudi od kojih su izvukli više od 86 miliona dolara. To je podatak koji se odnosi na SAD, dok su Kanađani prošle godine oštećeni za oko 14 miliona dolara, pokazuju podaci koje su objavili FBI i kanadski Centar za borbu protiv prevara.

Većina žrtava su žene starije od 40 godina.

Jedna od ovakvih priča je u neku ruku imala srećan kraj za žrtve - kanadska policija je ove nedelje saopštila da je uhapsila devetoricu muškaraca koji su žrtve tražili na sajtovima za upoznavanje i koji su od sedam žena uspeli da izvuku oko milion i po dolara.

Oni su koristili lažne profile na brojnim sajtovima za upoznavanje i preko njih kontaktirali veliki broj žena iz Toronta i okoline, a policija veruje da je broj žrtava koje nisu prijavile policiji da su prevarene daleko veći.

Istraga je utvrdila da su prevaranti koristili različite šeme i priče da bi ubedili žrtve da im daju veće sume novca, iako nijedna od žrtava nije nikada lično srela svoju ljubav sa interneta.

Prevaranti su obično komunicirali sa žrtvama preko emailova ili poruka. Istraga je otkrila da je jedna od žrtava primila više od 2000 poruka tokom tri meseca, u proseku, dvadesetak poruka dnevno.

Policija je saopštila da je istraga o aktivnostima ove organizovane kriminalne grupe započela u julu prošle godine kada je jedna od prevarenih žena slučaj prijavila policiji.

Da bi upozorila druge potencijalne žrtve na prevare u online romansama, policija je objavila nekoliko video snimaka na kojima su anonimne žrtve, čija se lica ne vide, a glasovi su izmenjeni, ispričale svoje priče..

Jedna od njih, koja se predstavila kao Džoan, je ispričala da čovek za koga je ona mislila da je njena ljubav nikada nije želeo da razgovara sa njom telefonom i da je sabotirao svaki pokušaj da se sastanu.

Bez obzira na to, ona mu je verovala.

Poverovala mu je i kad joj je on, uzgred, ispričao o nekoj svojoj investiciji koja mu se veoma isplatila. Ona je pomislila da možda ne bi bilo loše da mu da višak novca koji je imala da investira za nju, i dala mu je novac.

Nakon toga, njen online “ljubavnik” je nestao sa njenim novcem. Tek onda je Džoan pregledala emailove koje je dobijala od njega i tek tada primetila da on nije ono za šta se izdavao. Tek tada je Džoan primetila njegov loš engleski.

Kada je shvatila da je žrtva prevare, Džoan je bilo neprijatno i glupo, ali je odlučila da potraži pravdu.

“Razmišljala sam o tome i shvatila da je on profesionalac i da je to uradio mnogim ženama”, rekla je ona. “Sada želim da upozorim druge ljude, naročito druge žene, da se to ne ponovi.”

Evo nekih preporuka stručnjaka kako izbeći prevare ove vrste:

  • Proverite njegove/njene fotografije. Prevaranti često koriste ukradene slike za svoje profile. Uz pomoć Googleove reverse image search možete otkriti da li se neka fotografija pojavljuje negde drugde pod nekim drugim imenom.

  • Ne otkrivajte previše prebrzo. Ne otkrivajte svoje prezime, adresu stanovanja i gde radite dok ne upoznate nekog lično i dok ne budete sigurni da je osoba koju ste upoznali na internetu ono što tvrdi da jeste.

  • Potražite njegovo/njeno ime na internetu. Tako možete naći druge profile na Facebooku, LinekdInu ili drugim mrežama i videti da li su te osobe to što tvrde da jesu.

  • Oprezno sa sumnjivim emailovima. Ako vam se poruka učini sumnjivom, kopirajte deo emaila polje u pretraživač jer će vas to možda dovesti do sajtova koji su posvećeni prevarama u online romansama.

  • Postarajte se da vas ne mogu pratiti. Ako koristiti mobilnu aplikaciju za upoznavanje ili ako ste povezani sa nekim preko društvenog medija, proverite podešavanja kako bi vaša lokacija bila privatna.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje