Uhapšeni članovi grupe koja je ucenjivala kompanije DDoS napadima

Sajber hronika, 14.01.2016, 01:00 AM

Uhapšeni članovi grupe koja je ucenjivala kompanije DDoS napadima

15. i 16. decembra, policije Austrije, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Velike Britanije, predvođene Europolom sprovele su operaciju protiv grupe sajber kriminalaca DD4BC (Distributed Denial of Service - DDoS - for Bitcoin).

Grupa DD4BC koristi trenutno rastuću popularnost plaćanja Bitcoinima i odgovorna je za nekoliko kampanja iznude Bitcoina od sredine 2014. Primarni cilj DD4BC-a je industrija online kockanja, ali nedavno je grupa proširila svoje delovanje na finansijske servise i sektor zabave, kao i druge visokoprofilne kompanije.

Međutim, kompanije koje plaćaju otkupninu sajber kriminalcima rizikuju da ponovo budu napadnute i da još jednom budu ucenjene.

Jedinica za sajber kriminal britanske Metropolitan policije identifikovala je ključne članove organizovane kriminalne grupe u Bosni i Hercegovini, i time pružila važne informacije istrazi.

Operacija Plejade rezultirala je hapšenjem glavnog osumnjičenog i jednog saučesnika. Obavljeno je nekoliko pretresa i zaplenjeni brojni dokazi.

Policijsku akciju inicirala je Austrija, koju su podržali Europol, Evropski centar za sajber kriminal (EC3) i J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce). Operativni sastanci održavani su u Hagu gde su planirane akcije protiv DD4BC. Na dan početka operacije, Europol je organizovao mobilnu kancelariju, omogućavajući tako pristup svojim forenzičkim alatima i bazama podataka za unakrsnu proveru, analizu i razmenu informacija u realnom vremenu.

DDoS (Distributed Denial of Service) napadi predstavljaju značajnu pretnju u Evropskoj uniji ali i šire. Ova vrsta iznude postala je unosan biznis koji je uticao na hiljade žrtava širom sveta, a veruje se da je broj neprijavljenih incidenata mnogo veći. To što privatne kompanije i pojedinci ne prijavljuju ovakve incidente predstavlja otežavajući faktor u nastojanjima da se krivično gone počinioci ovakvih dela.

“Ove grupe primenjuju agresivne mere da ućutkaju žrtve pretnjom javnog izlaganja i rušenja ugleda. Bez boljih mehanizama prijavljivanja policiji nedostaju ključna sredstva za zaštitu kompanija i korisnika od ponovljenih sajber napada. Policijske akcije kao što je Operacija Plejade naglašavaju značaj prijavljivanja incidenta i razmene informacija između agencija za sprovođenje zakona i ciljeva DDoS napada i iznuda”, izjavio je Vil van Gemeret, zamenik direktora Europolovih operacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje