Uhapšeni prevaranti iz Srbije: Varali ljude preko kol centara da investiraju u lažne kriptovalute

Sajber hronika, 13.01.2023, 09:30 AM

Uhapšeni prevaranti iz Srbije: Varali ljude preko kol centara da investiraju u lažne kriptovalute

Više kol centara širom Evrope koje su kontrolisale organizovane kriminalne grupe umešane u onlajn investicionu prevaru sa kriptovalutama zatvoreno je ove nedelje nakon međunarodne istrage koje je na zahtev Nemačke započeta u junu 2022.

Policije i tužilaštva Srbije, Bugarske, Kipra i Nemačke, predvođene Europolom i Eurojustom, otkrile su da su osumnjičeni koji su radili u ovim kol centrima prevarili žrtve da ulože velike sume novca u lažne šeme sa kriptovalutama. Ovakve prevare nisu nove i poznate su pod nazivom “Pig Butchering”.

„Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na veb sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute“, saopštio je u četvrtak Europol.

Žrtve, uglavnom iz Nemačke, najpre bi uložile manje sume novca, da bi ih početni, naravno lažni profit, zatim ohrabrio da investiraju i veće iznose.

Procena je da su žrtve iz Nemačke izgubile dva miliona evra, ali one nisu jedine. Žrtava ove prevare ima i drugim zemljama, među kojima su Švajcarska, Australija i Kanada.

Ovo su samo slučajevi kada su žrtve prijavile prevaru, a istražitelji smatraju da je broj neprijavljenih slučajeva verovatno mnogo veći.

„To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri kol centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra“, navodi se u saopštenju Europola.

Europol je saopštio da je 11. januara policija uhapsila 15 osumnjičenih, 14 u Srbiji i jedno lice u Nemačkoj, a obavljeni su i pretresi na 22 lokacije u Bugarskoj, Kipru i Srbiji. Ispitana je 261 osoba (214 u Srbiji), od kojih će neke biti krivično gonjene.

Policija je takođe zaplenila elektronsku opremu, rezervne kopije podataka i dokumente sa pretraženih lokacija, kao i tri hardverska novčanika u kojima se nalazi oko milion dolara u kriptovalutama, 50.000 evra u gotovini i 3 vozila.

Kada je reč o “Pig Butchering” prevarama, njih nije nemoguće prepoznati pre nego što se desi da budete prevareni. Neki od znakova koji bi trebalo da budu upozorenje su:

- Kontaktira vas neko sa kim ste davno izgubili kontakt ili nepoznata osoba na društvenim mrežama ili preko e-maila;

- URL investicione platforme se ne poklapa sa zvanićnim veb sajtom popularne berze kriptovaluta, ali je veoma sličan;

- Windows prikazuje upozorenje kada pokrećete investicionu aplikaciju koju ste preuzeli ili je antivirus označava kao potencijalno opasnu;

- Prilika za ulaganje zvuči previše dobro da bi mogla biti istinita.

Naslovna fotografija: Alesia Kozik, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Ukrajinska policija je objavila da je uhapsila 28-godišnjeg muškarca iz Kijeva za koga se sumnja da je pomagao zloglasnim ruskim ransomware grupama ... Dalje

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Evropol je saopštio da je operacija Endgame, koja je koordinirana iz sedišta agencije, rezultirala hapšenjem nekoliko osoba, gašenjem stotina serv... Dalje

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje