'Wannabe' haker zbog bot mreže osuđen na 18 meseci zatvora

Sajber hronika, 23.11.2010, 23:16 PM

'Wannabe' haker zbog bot  mreže osuđen na 18 meseci zatvora

Škotski spamer proglašen je prošlog meseca krivim za orkestriranu kampanju sa malicioznim programom, Trojancem, koju je sproveo tokom 2006. godine, i poslat na odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 18 meseci.

Kazna zatvora koju je 33-ogodišnjem Metju Andersonu odredio sudija Kraljevskog suda u Sautvarku može se razmatrati dvojako - kao prestroga ili blaga, zavisno od toga kako se sagledaju činjenice koje su dokazane u ovom slučaju.

Metju Anderson je bio ključni igrač sajber-bande koja je distribuirala sotver za krađu podataka, regrutovanje zaraženih računara u bot mrežu i sprovođenje nadzora nad korisničkim kompjuterima sa daljine. Imajući ovo u vidu, optužba koja se stavljala na teret Andersonu bila je veoma ozbiljna.

Međutim, nekoliko činjenica koje predstavljaju presedane kada se govori o sajber-kriminalu verovatno su spasile Andersona izricanja teže kazne. Prva je da se kriminalno delo za koje se tereti Anderson dogodilo pre nekoliko godina a druga neobični motivi koji stoje iza Andersonovog prekršaja.

On je krivično gonjen na osnovu zakona o zloupotrebi računara iz 1990. godine, a delo za koje se tereti počinio je u periodu između septembra 2005. i juna 2006. kada je uhapšen. Da mu je suđeno po odredbama zakona koji je donet novembra 2006. godine, kazna na koju je osuđen bila bi značajno veća.

Međutim, zanimljivo je da su i motivi koji su Andersona naterali da počini ovo kriminalno delo tretirani kao psihološki i potpuno drugačiji od onih koji obično inspirišu sajber-kriminal. Dakle, u slučaju Andersona nije se radilo o novcu.

Naime, on je svoja kriminalna dela počinio praktično iz dnevne sobe svoje majke, sa svog ličnog računara, koristeći za to kompjuterski softver koji je više bio u službi njegove želje da bude haker nego “mozak” kriminalne operacije. Pored toga, Anderson je bio fasciniran mogućnošću hakovanja veb-kamera, koje mu je omogućavalo da slika svoje žrtve ili krade fajlove sa njihovih računara, što mu, u oba slučaja nije donosilo bilo kakvu zaradu.

Drugim rečima, reč je o čoveku kojeg je impresionirala moć hakovanja u toj meri da bi se ono malo novca koje je zaradio od svoje aktivnosti moglo tretirati kao kolateralna šteta.

Anderson će posle odsluženja polovine zatvorske kazne na koju je osuđen biti pušten na uslovnu slobodu. Takođe, postoji mogućnost da će morati da plati i novčanu kaznu od oko 8000 dolara. Poređenja radi, nedavno smo objavili vest o mladom američkom hakeru koji je zbog hakovanja email naloga Sare Pejlin 2008. godine, dok se ona nalazila u kampanji za mesto potpredsednika SAD, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana u zatvoru otvorenog tipa ali za krivično delo koje je za posledicu imalo krađu manjeg broja privatnih podataka jedne osobe.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen haker koji je inficirao više od 1000 računara ransomwareom GandCrab

Uhapšen haker koji je inficirao više od 1000 računara ransomwareom GandCrab

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije objavilo je da je 31-godišnji muškarac uhapšen pod optužbom da je distribuirao ransomware GandCrab. ... Dalje

Uhapšen tinejdžer osumnjičen za napad na Twitter

Uhapšen tinejdžer osumnjičen za napad na Twitter

Američke vlasti objavile su u petak da su uhapsile glavnog osumnjičenog za napad na Twitter, kao i da su uhapšena i dvojica njegovih saučesnika. S... Dalje

Proširena optužnica protiv dvojice bivših radnika Twittera optuženih za špijuniranje korisnika

Proširena optužnica protiv dvojice bivših radnika Twittera optuženih za špijuniranje korisnika

Američko tužilaštvo zatražilo je poništenje optužnice protiv dvojice bivših radnika Twittera i još jedne osobe, koji su optuženi za špijunir... Dalje

SAD optužile dvojicu kineskih hakera za krađu informacija o istraživanjima o COVID-19

SAD optužile dvojicu kineskih hakera za krađu informacija o istraživanjima o COVID-19

Američko ministarstvo pravde optužilo je dvojicu kineskih hakera za krađu trgovinskih tajni i drugih dragocenih podataka od tehnoloških i biotehno... Dalje

Ruski haker proglašen krivim za hakovanje LinkedIna, Dropboxa i Formspringa

Ruski haker proglašen krivim za hakovanje LinkedIna, Dropboxa i Formspringa

Ruski haker Jevgenij Nikulin proglašen je krivim za hakovanje internih mreža LinkedIna, Dropboxa i Formspringa 2012. godine, a zatim i zbog prodaje ... Dalje