Zatvorena dva velika sajta mračnog interneta, uhapšeno šestoro osumnjičenih

Sajber hronika, 07.05.2019, 01:30 AM

Zatvorena dva velika sajta mračnog interneta, uhapšeno šestoro osumnjičenih

Europol je saopštio da su u koordinisanoj globalnoj policijskoj operaciji ugašena dva velika web sajta mračnog interneta, Wall Street Market i Silkkitie (poznat i pod imenom Valhalla), kao i da je uhapšeno nekoliko osumnjičenih u Nemačkoj, SAD i Brazilu.

Obe platforme bile su veoma popularne zbog toga što su nudile raznoraznu ilegalnu robu. Na njima se prodavalo skoro sve - najviše narkotici, ali i malveri, falsifikovani dokumenti i drugo.

Sakriven iza Tor mreže, sajt Valhalla bio je jedan od najstarijih marketa na mračnom webu, na kome se, prema nekim podacima, nudilo više od 30000 proizvoda. Sajt je počeo sa radom u oktobru 2013. kao sajt koji je bio isključivo na finskom.

U februaru ove godine, u saradnji sa francuskom Nacionalnom policijom, policijama drugih zemalja i Europolom, finske vlasti su zaplenile server Valhalla marketa i zatvorile sajt.

Zbog gašenja sajta, prodavci su se okrenuli drugim sajtovima mračnog interneta, a Wall Street Market je bio jedan od njih.

"Nakon što su vlasti zatvorile sajt Silkkitie (Valhalla), neki od finskih trgovaca narkoticima su preselili svoje aktivnosti na druge sajtove za ilegalnu trgovinu na Tor mreži, kao što je Wall Street Market", saopštio je Europol.

Finske vlasti saopštile su da je zaplenjena značajna količina Bitcoina.

Nije jasno kako je finskim vlastima pošlo za rukom da preuzmu kontrolu nad serverom, jer su administratori sajta Valhalla bili vrlo oprezni kada je u pitanju rad sajta i sigurnost sredstava. Oni su čak imali program nagrada za bagove, koje su nudili onima koji otkriju bezbednosne propuste na sajtu.

Finske vlasti su u početnoj fazi istrage i još uvek ne govore o detaljima.

Nemačka policija je 23. i 24. aprila uhapsila je trojicu administratora sajta Wall Street Market koji su planirali da pobegnu sa deponovanim sredstvima prodavaca i kupaca sajta.

Ovo nije prvi poslovni poduhvat ove vrste ove trojke. Ista grupa je ranije vodila nemački sajt na mračnom internetu koji je ugašen 2016. godine. Pokušavajući da pobegnu sa novcem svojih korisnika, administratori sajta su zatvorili sajt navodno privremeno, zbog održavanja, ali je 20-ak korisnika posumnjalo na prevaru pošto nisu uspeli da stupe u kontakt sa administratorima tri dana, a njihovi depoziti su nestali. Istražitelji smatraju da se radi o 11 miliona dolara koje su administratori prebacili na svoje račune.

Pored toga, čovek koji je bio zadužen za podršku a koji se predstavljao kao Med3l1n (Markos Paolo De Oliviera-Anibale, 29, iz Sao Paola, Brazil), i koji je verovatno izostavljen iz prevare administratora, počeo je ucenjivati korisnike sajta koji nisu šifrovali svoje podatke. Njegova cena za brisanje informacija bila je 0.05 BTC-a (u to vreme između 270 i 280 dolara).

Med3l1n je takođe objavio svoje podatke za prijavljivanje na panelu za podršku i IP adresu na panelu za upravljanje tržištem. Policija je iskoristila ove informacije za pristup svim sadržajima na serverima sajta.

Sa serverima u Nemačkoj i Holandiji, Wall Street Market je bio druga najveća ilegalna platforma za prodaju narkotika, ukradenih informacija, lažnih identifikacionih dokumenata i malvera, sa više od 1150000 registrovanih korisnika i više od 5400 prodavaca koji su nudili više od 63000 proizvoda.

Sve transakcije su se obavljale Monero ili Bitcoin kriptovalutama, a administratori su uzimali proviziju od 2 do 6%.

Operacija je sprovedena u saradnji sa Saveznom kriminalističkom policijom Nemačke (Bundeskriminalamt), holandskom Nacionalnom policijom (Politie), Europolom, Eurojustom i raznim američkim vladinim agencijama, uključujući i Upravu za suzbijanje narkotika (DEA), FBI, Državnu bezbednost, Američku inspekciju poštanskih usluga, i američko Ministarstvo pravde.

Prilikom hapšenja osumnjičenih, nemačke vlasti zaplenile su računare koji su korišćeni za upravljanje ovim sajtom, hard diskove, više od 550000 evra u gotovini, više od milion evra u kriptovalutama Bitcoin i Monero, više luksuznih automobila, vatreno oružje i druge dokaze.

Protiv trojice uhapšenih nemačkih državljana podignute su optužnice u matičnoj zemlji ali i u SAD.

Pored njih, u Brazilu je uhapšen i Med3l1n. Identifikovan je po detaljima koji su ostali na forumima i na osnovu starih slika na internetu.

Istraga je došla do imena dva velika prodavca na sajtu, Platinum45 i Ladyskywalker. Reč je o američkim državljanima. Prilikom pretresa njihovih domova, vlasti su pronašle milione dolara u gotovini, narkotike i vatreno oružje.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšeni ruski programer tvrdi da nije znao da radi za zloglasnu bandu TrickBot

Uhapšeni ruski programer tvrdi da nije znao da radi za zloglasnu bandu TrickBot

Ruski programer koji je navodno bio član zloglasne bande TrickBot uhapšen je u Južnoj Koreji kada je pokušao da napusti zemlju. Grupa TrickBot odg... Dalje

Haker koji je hakovao TikTok i Snapchat naloge uhapšen zbog umešanosti u prošlogodišnji napad na Twitter

Haker koji je hakovao TikTok i Snapchat naloge uhapšen zbog umešanosti u prošlogodišnji napad na Twitter

Dvadesetdvogodišnji Britanac Džozef O'Konor uhapšen je po američkoj poternici u Esteponi, u Španiji, zbog navodne umešanosti u napad na Twitter ... Dalje

Uhapšen poslednji od trojice hakera optuženih za razvoj i širenje čuvenog virusa Gozi

Uhapšen poslednji od trojice hakera optuženih za razvoj i širenje čuvenog virusa Gozi

Kolumbijske vlasti uhapsile su rumunskog hakera Mihaja Jonuta Pauneskua zvanog Virus, koga su Sjedinjene Države optužile pre više od osam godina za... Dalje

Ugašen DoubleVPN, podaci korisnika u rukama policije

Ugašen DoubleVPN, podaci korisnika u rukama policije

Holandska, nemačka, britanska, američka, kanadska, švajcarska, bugarska i švedska policija predvođene Europolovim Evropskim centrom za sajber kri... Dalje

Osuđen još jedan član čuvene hakerske grupe FIN7 (Carbanak)

Osuđen još jedan član čuvene hakerske grupe FIN7 (Carbanak)

Ukrajinski državljanin i supervizor hakerske grupe FIN7 osuđen je na sedam godina zatvora zbog uloge „pen testera“ i kompromitovanje deb... Dalje