Završeno najpraćenije suđenje za sajber-kriminal: ruski haker Nikulin osuđen na 7 godina zatvora

Sajber hronika, 30.09.2020, 11:00 AM

Završeno najpraćenije suđenje za sajber-kriminal: ruski haker Nikulin osuđen na 7 godina zatvora

Jedan od najpraćenijih slučajeva iz oblasti visokotehnološkog kriminala privodi se kraju. Rus Jevgenij Nikulin (33) osuđen je na nešto više od sedam godina zatvora zbog hakovanje LinkedIna, Formspringa, Dropboxa i drugih internet kompanija. Time bi trebalo da bude okončana međunarodna pravna drama u kojoj su tokom osam godina učestvovale tri države.

Nikulin je optužen zbog krađe korisničkih imena i lozinki 117 miliona Amerikanaca 2012. godine, koje je posle pokušao da proda drugim sajber-kriminalcima, članovima ruskog hakerskog foruma.

Kaznu je izrekao sudija američkog saveznog suda u San Francisku 29. septembra.

“Mislim da će kada se vrati u Rusiju ponovo biti haker. Ali ne možemo ga jednostavno zaključati i baciti ključ”, rekao je sudija Vilijem Alsap. "Mislim da ste sjajan momak. Veoma pametan“, rekao je sudija. „Pozivam vas da primenite tu briljantnost na zakonitu profesiju i učinite nešto dobro sa svojim životom, umesto hakovanja računara.“

Tokom saslušanja, Nikulinova odbrana je tvrdila da tužioci traže kaznu na osnovu podataka o gubicima LinkedIna i drugih žrtava hakovanja koji nemaju utemeljenje u realnosti. Od više od 100 miliona ljudi čijim je podacima Nikulin pristupio, kako je rekao njegov branilac, niko se nije javio ko bi rekao da ga je ta krađa koštala gubitka novca. Milioni dolara gubitaka su preterivanje, tvrdila je odbrana na suđenju.

Na suđenju, koje je prekidano zbog pandemije, tužioci su Nikulina opisali kao digitalnu verziju običnog lopova koji je ukrao ogromnu količinu podataka koje je pokušao da unovči.

Sudija, koji je više puta pokušao da ubrza suđenje podsećajući tužioce da je Nikulin do početka suđenja ove godine godinama bio u zatvoru, je rekao da 88-mesečna kazna uzima u obzir skoro četiri godine koje je Nikulin proveo iza rešetaka čekajući suđenje, uticaj pandemije korona virusa, jezičke izazove i pravosudni sistem koji optuženi ne poznaje.

„Nije sasvim kafkijanski jer je počinio zločin, ali njemu je teže nego običnom optuženom“, rekao je Alsap.

Sudija je takođe primetio da Nikulin u Rusiji ima desetogodišnju ćerku i da njegova majka možda neće živeti dovoljno dugo da bi je ponovo mogao videti. Njegov advokat Valeri Nekej rekla je da je poslednjih godina majka optuženog imala četiri operacije kičme i tri moždana udara.

Izricanje presude Nikulinu privedeno je kraju posle skoro četvorogodišnjeg procesa koji je započeo njegovim iznenadnim hapšenjem u Češkoj u oktobru 2016. godine.

Tužioci su tražili skoro 12-godišnju zatvorsku kaznu za Nikulina nakon što ga je savezna porota u julu proglasila krivim po devet tačaka povezanih sa hakovanjem nekoliko velikih američkih internet kompanija.

Advokati Nikulina, koji se izjasnio nevinim po svim tačkama optužnice, zatražili su od sudije da bude blag prema njemu, navodeći između ostalog to da ga je otac zlostavljao u detinjstvu i da mu se stariji brat ubio. Tražili su od sudije da ga osudi na zatvorsku kaznu koja ne bi bila duža od vremena koje je proveo iza rešetaka nakon hapšenja u Pragu u oktobru 2016. godine.

Nikulin, koji je izručen Sjedinjenim Državama 17 meseci nakon hapšenja, uhapšen je u sklopu višegodišnje kampanje nadležnih američkih institucija čiji je cilj bio hapšenje nekih od najozloglašenijih ruskih hakera i osumnjičenih sajber-kriminalaca.

Više od desetak njih je uhapšeno u raznim zemljama, što je razbesnelo Moskvu koja je optužila Vašington da „lovi“ ruske građane.

Kampanja je potkopala višegodišnju saradnju američkih institucija zaduženih za sprovođenje zakona i ruske obaveštajne službe u vezi sa raznim sajber-inicijativama.

Ali to je takođe dalo uvid u to kako su ruske obaveštajne agencije, uključujući FSB, navodno koristile hakere za svoje operacije - uključujući i pokušaje mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tužioci su na suđenju Nikulinu otkrili da su američki agenti u Moskvi razgovarali sa Nikulinovim kolegom, takođe hakerom. Čovek, koji je u sudskim dokumentima označen kao Nikita Kislitsin, sastao se sa agentima FBI-ja u američkoj ambasadi u Moskvi u aprilu 2014. godine, gde je ponudio informacije o Nikulinu i drugim hakerima.

Prema rečima tužilaca, Kislitsin je Nikulina opisao kao veoma bogatog vlasnika skupih sportskih automobila. Kislitsin je rekao da su Nikulinove veštine hakovanja dobro poznate i nazvao ga je „Putinom sveta hakovanja“.

Kislitsin je i sam optužen pred američkim okružnim sudom u San Francisku zbog pokušaja prodaje korisničkih imena i lozinki 30 miliona korisnika Formspringa. Kasnije je radio za istaknutu moskovsku kompaniju za sajber-istraživanja Group-IB.

Američki tužioci tvrde da je u ovo umešan i treći čovek, Aleksej Belan, koji je upoznao Nikulina i Kislitsina kako bi olakšao prodaju ukradenih podataka.

Sudski dokumenti takođe su otkrili navodnu poslovnu vezu između Nikulina i Alekseja Belana, kojeg su Sjedinjene Države kasnije sankcionisale, a zatim optužile za njegovu navodnu ulogu u krađi više od milijardu email adresa koje pripadaju Yahoou.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Američko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvojice članova ransomware grupe LockBit , a dva člana bande uhapšena su u Francuskoj i Ukrajin... Dalje