5 saveta kako sprečiti infekciju i regrutovanje računara u bot mrežu

Vesti, 26.09.2012, 09:25 AM

5 saveta kako sprečiti infekciju i regrutovanje računara u bot mrežu

Zombi (bot) mreže su grupe otetih privatnih i korporativnih računara kontrolisanih daljinski koje se, između ostalog, koriste za slanje spam (neželjene) pošte i to obično bez znanja korisnika o tome. Neotkriven, instalirani malver često radi u pozadini, što otežava njegovo otkrivanje, identifikaciju i adekvatnu reakciju korisnika zaraženog računara.

Prema procenama, preko 90% svih spam emailova se distribuira na ovaj način, preko bot mreža.

Značajan pad spama tokom vikenda ukazuje da su osim računara privatnih korisnika, i računari u kompanijama isto tako pogođeni ovim problemom.

Istraživački tim vodeće nemačke kompanije za zaštitu elektronske pošte “eleven”, analizirao je najčešće puteve infekcije računara koji postaju deo bot mreža i dao smernice korisnicima kako da izbegnu zamke bot mreža.

  • Email sa malverom kao atačmentom je “klasičan” put infekcije računara. Korisnik veruje da atačment u emailu sadrži važne informacije ili dokument a zapravo je u atačmentu malver koji se aktivira čim korisnik pokuša da otvori prilog. Zato atačmente sa nepoznatim fajlovima ne treba nikad otvarati. Opcija “Hide extensions for known file types” treba da bude isključena u podešavanjima sistema kako bi se, na primer, otkrio lažni PDF fajl sa ekstenzijom pdf.exe.

  • Drive-by malver je sve popularniji način infekcije. Malver je sakriven na određenom web sajtu koji kontroliše napadač. Kada se sajt otvori u brauzeru, malver se instalira na korisnikovom računaru. Malver se obično širi preko spam emailova koji sadrže linkove ka zaraženim web sajtovima. Ukoliko korisnik klikne na link, malver se instalira u pozadini. Naročito popularne metode prevare uključuju Web 2.0 portale i društvene mreže kao što su Facebook, Twitter ili YouTube. Važna poruka, poruka od prijatelja ili upravo postavljeni video snimak su mamci koji se šalju korisniku u nadi da će kliknuti na link. Zato korisnici ne treba da klikću na linkove u emailovima osim kada su potpuno sigurni da je poruka validna.

  • Plugin-ovi i programi nose rizik od napada jer Trojanci često napadaju ranjivosti u bezbednosti programa. Najčešće korišćeni brauzeri i plugin-ovi kao što su Adobe Flash Player ili Acrobat Reader su naročito popularne mete napada. Neažurirane verzije programa značajno povećavaju rizik od takvih napada. Korisnici treba da vode računa o tome da programi budu uvek ažurirani.

  • Uređaji za skladištenje podataka kao što su oni eksterni (USB stikovi ili SD kartice) mogu biti odgovorni za regrutovanje vašeg računara u bot mrežu. Zbog toga, nepoznate uređaje ovog tipa pre upotrebe treba uvek proveriti ažuriranim antivirusnim skenerom. Korisnici takođe treba da izbegnu korišćenje uređaja za skladištenje podataka koji nisu njihovi kad god je to moguće. Pored toga, opciju u Windows-u da određeni tip uređaja treba automatski tretirati na isti način treba deaktivirati.

  • Uprkos svim merama predostrožnosti najpouzdanija zaštita je dobra antispam i antivirusna zaštita. Ona uključuje zaštitu od spama i virusa koju pružaju internet provajderi, provajderi webmail servisa i najzad, instaliran antivirusni program koji mora biti redovno ažuriran.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje