AV-Comparatives testiranje: koji antivirusni programi su najbolji

Vesti, 15.04.2011, 09:23 AM

AV-Comparatives testiranje: koji antivirusni programi su najbolji

Austrijska laboratorija za testiranje antivirusnih softverskih proizvoda, AV-Compratives.org, četiri puta godišne testira dvadesetak antivirusnih tehnologija. Laboratorija naizmenično testira stopu detekcije na zahtev ("on-demand") aktuelnih štetnih programa i retrospektivnu detekciju kojom se ocenjuje sposobnost proizvoda da otkrije nove opasnosti koje dolaze sa interneta. Ove nedelje AV-Compratives je objavio rezultate najnovijeg "on-demand" testiranja na uzorku koji obuhvata 400000 štetnih programa, i to ne starijih od 6 meseci.

Proizvodi koji prođu testove svrstavaju se u tri grupe - STANDARDNI, NAPREDNI i NAPREDNI PLUS, u zavisnosti od toga koliko su se pokazali uspešnim na testovima. Proizvodi koji ne prođu na testovima dobijaju oznaku TESTIRANI. To ne znači nužno da AV program ima lošu stopu detekcije štetnih programa, nego, primera radi, može imati visoku stopu lažno pozitivnih uzbuna (legitiman fajl se identifikuje kao štetan) što u kasnijem rangiranju može značiti da je proizvod svrstan u nižu kategoriju ili čak dve kategorije niže.

Sedam proizvoda je uspelo da dosegne do klase NAPREDNI PLUS: Kaspersky, Avira, BitDefender, eScan, F-Secure, McAfee, i TrustPort.

Avast!, ESET, G Data, i Panda bi takođe dospeli među najuspešnije, ali su ih u tome omeli lažno pozitivni rezultati. Microsoft, Norton, i Sophos su se takođe plasirali među NAPREDNE. AVG i PC Tools prošli su testove i dobili ocenu STANDARDNI.

Tri proizvoda nisu uspela da se plasiraju u kategoriju STANDARDNIH proizvoda: K7, Trend Micro, i Webroot. K7 je ostvario loš rezultat na testiranju zbog loše stope detekcije virusa, iako je na prethodnom testiranju dospeo među STANDARDNE proizvode. Webroot je testiran po prvi put a njegov relativno loš plasman može se pripisati stopi lažno pozitivnih rezultata detekcije malware-a.

Skor Webroot-a je u neku ruku iznenađenje jer softver koristi licenciranu tehnologiju Sophos-a koji je bolje plasiran. Iz AV-Comparatives objašnjavaju da je Webroot jednak Sophos-u ali da mu nedostaje tehnologija "računarstva u oblacima" (cloud computing).

Što se tiče kompanije Trend Micro, njihovi predstavnici kažu da ne odobravaju testove koje sprovodi AV-Comparatives, a ni ostale takozvane retrospektivne testove kod kojih se meri sposobnost proizvoda da detektuje nove opasnosti na internetu jer kažu da nezavisne laboratorije koje sprovode ovakva istraživanja predstavljaju izvor opasnosti na internetu u vreme kada ih sprovode.

Sam Trend Micro nije uspeo da dostigne nivo NAPREDNIH samo zbog lažno pozitivnih rezultata, jer je 290 legitimnih fajlova prepoznao kao štetne. Dakle, lažne uzbune a ne loša detekcija doprinele su lošem rezultatu Trend Micro AV proizvoda.

AV-Comparatives je merio i brzinu skeniranja fajlova. Najbrže skenere, opadajućim redosledom, imaju Avast!, Panda, K7 i Webroot. Microsoft i PC Tools su bili najsporiji na testovima.

Ostale rezultate možete pogledati na veb sajtu AV-Comparatives.org (pdf).Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje