Adobe traži od korisnika da do kraja godine deinstaliraju Flash Player

Vesti, 10.12.2020, 09:00 AM

Adobe traži od korisnika da do kraja godine deinstaliraju Flash Player

Adobe je u utorak objavio poslednje ažuriranje za Flash Player, za koji će kompanija ukinuti podršku nakon 31. decembra 2020. godine. U najnovijem ažuriranju Flash Playera ažurirana je funkcionalnost zahteva za deinstalaciju da bi se podstakli korisnici da deinstaliraju Flash Player pre nego što Adobe od 12. januara 2021. počne da blokira pokretanje Flash sadržaja u Flash Playeru.

Adobe je, objavljujući poslednje ažuriranje, još jednom pozvao korisnike “da odmah deinstaliraju Flash Player kako bi zaštitili svoje sisteme”, jer nakon 31. decembra kompanija ne namerava da izdaje ispravke za Flash Player ili sigurnosne zakrpe, a da bi zaštitio sisteme korisnika Adobe će od 12. januara sledeće godine i blokirati pokretanje Flash sadržaja u Flash Playeru.

Promene koje donosi poslednje ažuriranje Adobe je najavio u junu kada je rekao da planira da do kraja godine prikaže upit za deinstalaciju svim korisnicima Flasha sa obaveštenjem da će podrška za softver uskoro biti ukinuta.

Preskakanje ovog poslednjeg Flash ažuriranja neće promeniti ishod. Adobe je rekao da “killswitch kod” dodat mesecima ranije, u prethodnim izdanjima, i da ovo poslednje ažuriranje Flasha samo menja jezik koji se koristi u poruci koja će tražiti od korisnika da deinstaliraju aplikaciju.

Kompanija je upozorila korisnike da verzije Flash Playera koje se nude za preuzimanje na drugim sajtovima Adobe nije odobrio i da korisnici ne bi trebalo da ih preuzimaju, a posebno zbog toga što se u njima često kriju malveri.

Flash EOL (end-of-life) je prvi put najavljen u julu 2017. godine kada su se Adobe, Apple, Google, Microsoft, Mozilla i Facebook složili da postupno uklanjaju sadržaj i tehnologije zasnovane na Flashu iz svojih proizvoda.

Svi glavni veb pregledači su već onemogućili Flash u svojim proizvodima i uklanjaju aktuelni Flash dodatak iz svog koda tokom decembra 2020. i januara 2021. godine.

Iako je to nekad bilo nezamislivo, očekuje se da će Flash EOL imati minimalan uticaj na veb ekosistem, gde samo 2,3% veb sajtova koristi Flash kod, što je zamemarljivo u odnosu na 28,5 % tržišnog udela na početku 2011. godine.

Microsoft je prošlog meseca objavio i opcionalno ažuriranje za Windows koje, kada se primeni, uklanja sve tragove Flash Playera na nivou celog OS-a.

Adobe se, kada je objavio poslednje ažuriranje, zahvalio svim korisnicima Flasha i veb programerima "koji su tokom poslednje dve decenije koristili i kreirali neverovatan Flash Player sadržaj".

“Ponosni smo što je Flash imao presudnu ulogu u razvoju veb sadržaja kroz animaciju, interaktivnost, audio, i video. Uzbuđeni smo što pomažemo u vođenju sledeće ere digitalnih iskustava.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje