Ako na računaru imate neku od ovih VPN aplikacija deinstalirajte je odmah

Vesti, 31.05.2024, 13:30 PM

Ako na računaru imate neku od ovih VPN aplikacija deinstalirajte je odmah

Ministarstvo pravde SAD je objavilo da je FBI, uz pomoć međunarodnih partnera, demontirao proksi botnet 911 S5, i da je u vezi sa tim u Singapuru uhapšen 35-godišnji kineski državljanin Junhe Vang, administrator 911 S5.

Govoreći o 911 S5 botnetu, direktor FBI Kristofer Rej je rekao da je reč o „verovatno najvećem svetskom botnetu ikada“.

„Uhapsili smo administratora, Junhe Vanga, zaplenili infrastrukturu i imovinu i uveli sankcije protiv Vanga i njegovih saučesnika.“

Vang i njegovi saučesnici inficirali su uređaje žrtava koristeći više VPN aplikacija koje su dodavale kompromitovane uređaje u 911 S5 rezidencijalni proksi servis. Neke od aplikacija koje su koristili sajber kriminalci su MaskVPN, DevVPN, PaladinVPN, ProxyGate, ShieldVPN i ShineVPN.

Od 2014. do jula 2022. godine, oni su stvorili su mrežu sastavljenu od miliona rezidencijalnih Windows računara širom sveta povezanih sa više od 19 miliona jedinstvenih IP adresa.

„Vang je upravljao i kontrolisao oko 150 servera širom sveta, od kojih je otprilike 76 iznajmio od američkih provajdera“, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD. Vang je upravljao aplikacijama i kontrolisao zaražene uređaje, upravljao platformom 911 S5 i omogućavao korisnicima koji su tu uslugu platili pristup proksi IP adresama povezanim sa zaraženim uređajima.

Operateri 911 S5 namamljivali su potencijalne žrtve nudeći besplatne VPN aplikacije.

U julu prošle godine, botnet je ugašen nakon što su kritične komponente operacije navodno kompromitovane, ali je samo nekoliko meseci kasnije oživeo kao „CloudRouter“.

Vang je zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa proksi IP adresama sajber kriminalcima uz naknadu. Kriminalci su koristili internet veze kompromitovanih uređaja za sajber napade, pretnje bombama, eksploataciju dece, prevare velikih razmera, uznemiravanje itd.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo sankcije protiv Vanga, i još dvojice kineskih državljana, kao i tri firme (Spicy Code Company Limited, Tulip Biz Pattaya Group Company Limited i Lily Suites Company Limited) koje su bile u vlasništvu ili pod kontrolom Vanga.

Prema optužnici, Vangova imovina uključuje nekoliko luksuznih automobila, više od 20 novčanika sa kriptovalutama, više od 10 računa u bankama, nekoliko luksuznih ručnih satova, 21 stambenu ili investicionu nekretninu širom sveta i 20 domena.

Ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, Vang bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 65 godina zatvora.

Iako je bot mreža demontirana, mnogi uređaji ostali su zaraženi malverom koji se pojavljuje kao „besplatni VPN“.

„Besplatni, nelegitimni VPN-ovi bili su upakovani u piratske video igre i softver koji su žrtve preuzimale na uređaje. Kada bi preuzimanje bilo završeno, VPN aplikacija i proxy backdoor su tiho instalirani na uređaje žrtava bez njihovog pristanka, tako da bi ljudi nesvesno postali žrtve 911 S5 botneta“, navodi se u saopštenju FBI.

Kako ukloniti ove VPN-ove?

Korisnici Windowsa prvo bi trebalo da provere Task Manager (Control+Alt+Delete ili iz menija Start) i da potraže MaskVPN (mask_svc.exe), DewVPN (dew_svc.exe), PaladinVPN (pldsvc.exe), ProxyGate (proxygate.exe, cloud.exe), ShieldVPN (shieldsvc.exe), ShineVPN (shsvc.exe) ili malicious-vpn.

Takođe, u Start meniju trebalo bi potražiti bilo kakve tragove softvera sa istim imenima.

Druga mogućnost je da proverite „Add or remove programs“. Potražite navedene aplikacije i ako pronađete neku od aplikacija na listi, kliknite na ime aplikacije i izaberite opciju „Deinstaliraj“. Nakon deinstalacije, proverite da li je aplikacija uklonjena iz foldera „Program Files(X86)“. Da biste proverili da li postoji aplikacija ProxyGate, idite na „C:users[Userprofile]AppDataRoamingProxyGate“.

Ako aplikacija i dalje radi u Task Manageru, ali se ne može pronaći u meniju Start ili „Add or remove programs“, pokušate da je zaustavite tako što ćete izabrati opciju „End task“, a zatim izbrisati foldere pod nazivom „MaskVPN“, „ DewVPN“, „ShineVPN“, „ShieldVPN“, „PaladinVPN“ ili „ProxyGate“.

„Takođe možete da izaberete sve fajlove koje se nalaze u folderu, a zatim da izaberete opciju „Izbriši““, navodi se u uputstvu koje je izdao FBI.

Ako dobijete poruku o grešci kada pokušavate da izbrišete aplikacije, proverite da li je neki od njihovih procesa pokrenut u Task Manageru.

FBI takođe preporučuje izbegavanje nepouzdanih veb sajtova i sumnjivih oglasa, preuzimanje besplatnog softvera, kao što su navedene VPN aplikacije, i iskačuće oglase sa nepouzdanih veb sajtova. Interakcija sa ovim stranicama često pokreće instalaciju malvera na uređaju.

„Ignorišite sumnjive mejlove. Phishin email je jedna od najboljih tehnika koje se koriste za infiltriranje uređaja. Budite oprezni prema emailovima u kojima se od vas traži da otvorite prilog ili link“, rekao je FBI.

Antivirusni softver često može da otkrije i ukloni malver pre nego što učini bilo kakvu štetu. Ažurirajte svoj softver kako biste bili sigurni da može otkriti najnovije pretnje.

FBI takođe upozorava kompanije da su botnet napadi dizajnirani da iskoriste ranjivosti u softveru. Zbog toga je ključno instalirati ažuriranja i zakrpe i koristiti jake lozinke.

Foto: Philipp Katzenberger | Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje