Američka komisija za hartije od vrednosti kaznila Yahoo zbog prikrivanja krađe podataka

Vesti, 26.04.2018, 01:00 AM

Američka komisija za hartije od vrednosti kaznila Yahoo zbog prikrivanja krađe podataka

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze kaznila je Yahoo ili bolje reći ono što je ostalo od kompanije, kaznom od 35 miliona dolara zbog masovnog curenja podataka korisnika koje se dogodilo 2014. godine.

Novčana kazna je za prvo curenje podataka korisnika Yahooa za koju se saznalo 2016. godine. Hakeri su ukrali korisnička imena, email adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, šifrovane lozinke i sigurnosna pitanja za više od 500 miliona korisnika Yahooa.

Yahoo je kasnije te godine priznao još jedan takav incident koji se dogodio 2013. godine. Kompanija je rekla da je za incident odgovoran neko iza koga stoji neka država i da su tom prilikom ukradeni podaci više od milijardu korisnika.

Komisija za hartije od vrednosti i berze je kaznila Yahoo što je propustio da obavesti akcionare kompanije o incidentu.

Yahoo je novembra 2016. podneo svoj kvartalni izveštaj, dva meseca nakon objavljivanja informacija o prvom incidentu, priznajući da je saznao za krađu podataka još 2014. godine, a ne 2016. kada je za to saznala javnost. To je značilo da je rukovodstvo Yahooa namerno sakrilo krađu podataka.

Komisija za hartije od vrednosti i berze tvrdi da Yahoo nije uspeo da zaštiti akcionare kada je sakrio krađu podataka, niti je obavestio o tome revizore ili bilo koje spoljne savetnike, što je protiv politike komisije.

Komisija je takođe sankcionisala Yahoo zbog toga što nije uspeo da uspostavi odgovarajuće kontrole i procedure za otkrivanje informacija za svoj tim zadužen za sigurnost informacija, tvrdeći da izveštaji tog tima nikada nisu uzeti u obzir u javnim izveštajima kompanije.

Novčana kazna je mala u poređenju sa vrednošću Yahooa. Verizon je kupio delove originalne Yahooa za 4,83 milijarde dolara.

Yahoo se takođe suočava sa nekoliko grupnih tužbi u vezi sa krađama podataka iz 2013. i 2014. godine.

SAD su optužile četiri hakera zbog napada na Yahoo 2014. godine za koji je Yahoo kažnjen. Dvojica hakera su ruski obaveštajci, dok su druga dvojica ruski haker po imenu Mag i ruski državljanin koji živi u Kanadi.

Ove nedelje sud je trebalo da izrekne kaznu ovom poslednjem, dvadesettrogodišnjaku po imenu Karim Baratov. Ali sudija je odložio izricanje kazne za sledeći mesec, i zatražio dodatne informacije o kaznama izrečenim u sličnim slučajevima.

Tužioci su zatražili kaznu od sedam godina i deset meseci zatvora. Ostala trojica optuženih su i dalje na slobodi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje