Američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv sedam iranskih hakera

Vesti, 25.03.2016, 01:00 AM

Američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv sedam iranskih hakera

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedmorice hakera povezanih sa iranskom vladom zbog DDoS napada na 46 američkih banaka i finansijskih institucija, saopštilo je američko Ministarstvo pravde na konferenciji za medije održanoj juče ujutro u Vašingtonu.

Jedan od hakera je optužen za hakovanje SCADA sistema male brane u Njujorku. On je radio za iransku Revolucionarnu gardu, elitnu vojnu organizaciju iranskih oružanih snaga. Ministarstvo nije preciziralo da li je garda komandovala napadima, ali je istaklo da su hakeri delovali u ime iranske vlade, pa i u ime Islamske revolucionarne garde.

U optužnici koja je otpečaćena juče nalaze se imena sedam Iranaca: Ahmed Fati, Hamid Firozi, Amin Šokohi, Sadeh Ahmadzadegan, Omid Gafarania, Sina Keisar i Nader Saidi.

Ovo je drugi put da američke vlasti zvanično optuže pojedince povezane sa vladom druge države za remećenje rada državne infrastrukture. DDoS napadi na banke sprečili su klijente da pristupaju svojim računima i koštali banke desetine miliona dolara koliko je utrošeno na pokušaje da se zaustave napadi.

U optužnici se navodi da dvojica optuženih rade za dve iranske firme koje se bave kompjuterskom bezbednošću, ITSec i Mersad Co, koje finansira iranska milicija.

“Ovo nije običan kriminal, već proračunati napadi grupa povezanih sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, planirani da nanesu štetu Americi i njenom narodu”, rekao je američki tužilac Prit Barara. “Mi sada živimo u svetu u kome razorni napadi na naš finansijski sistem, našu infrastrukturu, i naš način života mogu biti pokrenuti iz bilo kog mesta u svetu, klikom miša.”

Prošle godine američko Ministarstvo pravde je prvi put optužilo pet oficira kineske Narodnooslobodilačke armije za hakovanje američkih kompanija i krađu intelektualne svojine. Kao i u tom slučaju, i u ovom optuženi ne žive u SAD, što znači da su male šanse da će se ikada naći pred američkim sudom. Optužnica je i u jednom i u drugom slučaju poruka koju šalju američke vlasti.

Iran nikada neće izručiti optužene, ali ako se neko od njih ikada nađe u inostranstvu, postoji mogućnost da bude uhvaćen i izručen SAD.

“Svet je mali, a naše pamćenje dugo”, rekao je direktor FBI Džejms Komi koji je takođe bio prisutan na konkerenciji za medije. “Bez obzira na to gde se hakeri nalaze i bez obzira koliko se trudili da sakriju svoj identitet, mi ćemo naći način da probijemo taj štit i identifikujemo ih. To je poruka ovog slučaja”, zaključio je Komi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Restrikcije koje je američki predsednik Donald Tramp potpisao pre desetak dana, između ostalog, znače da Huawei neće moći da koristi softver i ha... Dalje

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje