Američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv sedam iranskih hakera

Vesti, 25.03.2016, 01:00 AM

Američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv sedam iranskih hakera

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sedmorice hakera povezanih sa iranskom vladom zbog DDoS napada na 46 američkih banaka i finansijskih institucija, saopštilo je američko Ministarstvo pravde na konferenciji za medije održanoj juče ujutro u Vašingtonu.

Jedan od hakera je optužen za hakovanje SCADA sistema male brane u Njujorku. On je radio za iransku Revolucionarnu gardu, elitnu vojnu organizaciju iranskih oružanih snaga. Ministarstvo nije preciziralo da li je garda komandovala napadima, ali je istaklo da su hakeri delovali u ime iranske vlade, pa i u ime Islamske revolucionarne garde.

U optužnici koja je otpečaćena juče nalaze se imena sedam Iranaca: Ahmed Fati, Hamid Firozi, Amin Šokohi, Sadeh Ahmadzadegan, Omid Gafarania, Sina Keisar i Nader Saidi.

Ovo je drugi put da američke vlasti zvanično optuže pojedince povezane sa vladom druge države za remećenje rada državne infrastrukture. DDoS napadi na banke sprečili su klijente da pristupaju svojim računima i koštali banke desetine miliona dolara koliko je utrošeno na pokušaje da se zaustave napadi.

U optužnici se navodi da dvojica optuženih rade za dve iranske firme koje se bave kompjuterskom bezbednošću, ITSec i Mersad Co, koje finansira iranska milicija.

“Ovo nije običan kriminal, već proračunati napadi grupa povezanih sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, planirani da nanesu štetu Americi i njenom narodu”, rekao je američki tužilac Prit Barara. “Mi sada živimo u svetu u kome razorni napadi na naš finansijski sistem, našu infrastrukturu, i naš način života mogu biti pokrenuti iz bilo kog mesta u svetu, klikom miša.”

Prošle godine američko Ministarstvo pravde je prvi put optužilo pet oficira kineske Narodnooslobodilačke armije za hakovanje američkih kompanija i krađu intelektualne svojine. Kao i u tom slučaju, i u ovom optuženi ne žive u SAD, što znači da su male šanse da će se ikada naći pred američkim sudom. Optužnica je i u jednom i u drugom slučaju poruka koju šalju američke vlasti.

Iran nikada neće izručiti optužene, ali ako se neko od njih ikada nađe u inostranstvu, postoji mogućnost da bude uhvaćen i izručen SAD.

“Svet je mali, a naše pamćenje dugo”, rekao je direktor FBI Džejms Komi koji je takođe bio prisutan na konkerenciji za medije. “Bez obzira na to gde se hakeri nalaze i bez obzira koliko se trudili da sakriju svoj identitet, mi ćemo naći način da probijemo taj štit i identifikujemo ih. To je poruka ovog slučaja”, zaključio je Komi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje