Apple optužen da je dao kineskim vlastima kontrolu nad podacima korisnika

Vesti, 19.05.2021, 11:30 AM

Apple optužen da je dao kineskim vlastima kontrolu nad podacima korisnika

Apple podatke svojih kineskih kupaca čuva na serverima koji su u vlasništvu kineske državne kompanije što, prema pisanju New York Timesa, olakšava kineskim vlastima pristup podacima korisnika.

Ugovor o čuvanju podataka jedan je od mnogih ustupaka koje je proizvođač iPhonea u poslednjih 5 godina učinio kineskim vlastima kako bi kompanija mogla da nastavi da posluje u Kini. Petinu svoje prodaje kompanija ostvaruje u Kini, a zauzvrat pristaje na kompromise koji su u potpunoj suprotnosti sa vrednostima za koje se zalaže.

Apple je 2017. godine najavio da planira da podatke svojih kineskih korisnika prebaci u Kinu, na servere u vlasništu kineske državne kompanije, a u skladu sa tada usvojenim kineskim zakonom koji zahteva da se svi „lični i važni podaci” prikupljeni o kineskim korisnicima „čuvaju na teritoriji zemlje“. U to vreme, kompanija je rekla da će centrima podataka upravljati kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) čiji je suosnivač provincija Guejdžou. Apple je pristao da digitalne ključeve koji čuvaju informacije njegovih kineskih korisnika čuva u tim centrima podataka, a kompanija je tada odustala od tehnologije šifrovanja koju koristi u drugim centrima podataka pošto Kina to nije dozvolila.

Mnogi su tada bili zabrinuti da podaci korisnika više nisu sigurni od državnog nadzora. Prema izveštaju New York Timesa, Appleovi ustupci „učinili su gotovo nemogućim za kompaniju da spreči kinesku vladu da pristupa e-mailovima, fotografijama, dokumentima, kontaktima, kalendarima i podacima o lokaciji miliona stanovnika Kine”.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa Appleovom deklarativnom posvećenošću zaštiti privatnosti korisnika ali i strožim pravilima koji važe za korisnike u Sjedinjenim Državama.

Apple je rekao da je zadržao kontrolu nad ključevima i da u Kini koristi napredniju tehnologiju šifrovanja nego u drugim zemljama.

“Nikada nismo ugrozili bezbednost naših korisnika ili njihovih podataka u Kini ili bilo gde gde poslujemo“, rekao je Apple za New York Times, dodajući da je svoje kineske centre podataka opremio „najnovijom i najsofisticiranijom zaštitom“.

Američki zakon zabranjuje da Apple predaje podatke korisnika kineskim vlastima. Ali prebacivanjem podataka u Kinu, Apple je praktično u saradnji sa kineskim vlastima, našao način da zaobiđe američke zakone.

Kompanija je Guizhou-Cloud Big Data učinila legalnim vlasnikom iCloud podataka. Apple I Guizhou-Cloud Big Data su čak napravili izmene uslova iClouda, koje su omogućile pristup svim podacima koji se čuvaju u iCloudu, i takođe omogućile deljenje podataka između dve kompanije, što znači da kineske vlasti ne traže podatke od Applea, već od kompanije Guizhou-Cloud Big Data koja je u vlasništvu države.

Pre ovog dogovora, Apple je govorio da nikada nije dostavljao podatke sa iCloud naloga kineskim vlastima, ali posle postizanja sporazuma, kompanija je omogućila vlastima pristup sadržaju nepoznatog broja naloga u devet odvojenih slučajeva.

I to nije sve. Prema izveštaju New York Timesa, Apple proaktivno zabranjuje aplikacije u svom App Storeu u Kini za koje se kompanija plaši da bi bile predmet spora sa kineskim vlastima. Poslednjih godina iz Appleove kineske prodavnice aplikacija nestalo je na desetine hiljada aplikacija. Apple obučava svoje recezente aplikacija i koristi specijalni softver za pregled aplikacija tako da se izbegne pomen tema koje su zabranjene u Kini, kao što su trg Tjenanmen, organizacija Falun Gong, Dalaj Lama, Tibet i Tajvan.

Apple kaže da aplikacije uklanja u skladu sa lokalnim zakonima.

Od 2017. godine, skoro 55000 aktivnih aplikacija nestalo je iz Appleovog App Storea u Kini, a većina njih je i dalje dostupna u drugim zemljama.

Više od 35000 tih aplikacija bile su igre, koje u Kini moraju dobiti odobrenje regulatora. Preostalih 20000 pokriva širok spektar kategorija, uključujući strane novinske aplikacije, gej aplikacije i aplikacije za šifrovanu komunikaciju. Apple je takođe blokirao aplikacije za organizovanje protesta i zaobilaženje internet ograničenja, kao i aplikacije o Dalaj Lami.

Apple je osporio ove brojke, rekavši da su neki programeri sami uklonili svoje aplikacije iz Kine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje