Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Vesti, 19.07.2018, 09:30 AM

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Loše vesti za Appleove korisnike u Kini.

Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.

Još u februaru ove godine Apple je prebacio ključeve za šifrovanje i podatke svojih kineskih korisnika iClouda sa svojih američkih servera na lokalne servere u Kini, kako bi se usaglasio sa novom regulativom kineske vlade, uprkos zabrinutosti aktivista za ljudska prava.

Zbog ovoga je Apple potpisao kontroverzni ugovor sa kompanijom Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), kineskom kompanijom koja je ranije ove godine preuzela operativnu kontrolu nad poslovanjem kompanije Apple u Kini koje je u vezi sa iCloudom.

Sada su svi ti osetljivi podaci, koji uključuju emailove korisnika, tekstualne poruke, slike i ključeve za šifrovanje koji ih štite, preneti na Tianyi cloud servis, kojim upravlja državni mobilni operater China Telecom.

Ako niste znali, Kina ima zakon koji je nazvan Zakon o nacionalnoj sigurnosni koji policiji daje nadležnost da zahteva od kompanija da im pomognu da reši problem sa šifrovanjem ili drugim sigurnosnim alatima da bi pristupila ličnim podacima građana.

Ovim potezom kineskoj vladi će sada biti olakšan pristup podacima iCloud korisnika, što je izazvalo veliku zabrinutost među korisnicima i aktivistima za ljudska prava.

Da bi sprečili da se njihovi podaci skladište na kineskim serverima, Appleovi korisnici u Kini mogu da izaberu drugu zemlju prilikom podešavanja svog iCloud naloga. Međutim, nije jasno da li postojeći korisnik ovim može da napravi ovakvu promenu, odnosno da li će njegovi podaci biti preneti u američke centre podataka, a istovremeno biti brisani sa kineskih servera.

"China Telecom Tianyi Cloud treba da obezbedi usluge skladištenja u oblaku za iCloud. Obe strane zvanično su potpisale Sporazum o infrastrukturi krajem juna", kaže se u saopštenju kompanije China Telecom Tianyi Cloud.

2017. Kina je usvojila zakon o sajber bezbednosti koji zahteva od operatera koji upravljaju važnim informacijama da podatke korisnika čuvaju unutar granica Kine, što je verovatno primoralo Apple na partnerstvo sa kineskim centrom za podatke.

Apple je prethodnih meseci primenio različite aspekte kineskih zakona na svoje regionalne poslove u Kini.

Prošle godine Apple je uklonio VPN aplikacije iz svoje zvanične prodavnice aplikacija u Kini kako bi se uskladio sa novim kineskim propisima koji se primenjuju u sajber prostoru, što je otežalo kineskim korisnicima interneta zaobilaženje čuvenog kineskog Velikog zaštitnog zida.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje