Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Vesti, 19.07.2018, 09:30 AM

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Loše vesti za Appleove korisnike u Kini.

Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.

Još u februaru ove godine Apple je prebacio ključeve za šifrovanje i podatke svojih kineskih korisnika iClouda sa svojih američkih servera na lokalne servere u Kini, kako bi se usaglasio sa novom regulativom kineske vlade, uprkos zabrinutosti aktivista za ljudska prava.

Zbog ovoga je Apple potpisao kontroverzni ugovor sa kompanijom Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), kineskom kompanijom koja je ranije ove godine preuzela operativnu kontrolu nad poslovanjem kompanije Apple u Kini koje je u vezi sa iCloudom.

Sada su svi ti osetljivi podaci, koji uključuju emailove korisnika, tekstualne poruke, slike i ključeve za šifrovanje koji ih štite, preneti na Tianyi cloud servis, kojim upravlja državni mobilni operater China Telecom.

Ako niste znali, Kina ima zakon koji je nazvan Zakon o nacionalnoj sigurnosni koji policiji daje nadležnost da zahteva od kompanija da im pomognu da reši problem sa šifrovanjem ili drugim sigurnosnim alatima da bi pristupila ličnim podacima građana.

Ovim potezom kineskoj vladi će sada biti olakšan pristup podacima iCloud korisnika, što je izazvalo veliku zabrinutost među korisnicima i aktivistima za ljudska prava.

Da bi sprečili da se njihovi podaci skladište na kineskim serverima, Appleovi korisnici u Kini mogu da izaberu drugu zemlju prilikom podešavanja svog iCloud naloga. Međutim, nije jasno da li postojeći korisnik ovim može da napravi ovakvu promenu, odnosno da li će njegovi podaci biti preneti u američke centre podataka, a istovremeno biti brisani sa kineskih servera.

"China Telecom Tianyi Cloud treba da obezbedi usluge skladištenja u oblaku za iCloud. Obe strane zvanično su potpisale Sporazum o infrastrukturi krajem juna", kaže se u saopštenju kompanije China Telecom Tianyi Cloud.

2017. Kina je usvojila zakon o sajber bezbednosti koji zahteva od operatera koji upravljaju važnim informacijama da podatke korisnika čuvaju unutar granica Kine, što je verovatno primoralo Apple na partnerstvo sa kineskim centrom za podatke.

Apple je prethodnih meseci primenio različite aspekte kineskih zakona na svoje regionalne poslove u Kini.

Prošle godine Apple je uklonio VPN aplikacije iz svoje zvanične prodavnice aplikacija u Kini kako bi se uskladio sa novim kineskim propisima koji se primenjuju u sajber prostoru, što je otežalo kineskim korisnicima interneta zaobilaženje čuvenog kineskog Velikog zaštitnog zida.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje