Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Vesti, 19.07.2018, 09:30 AM

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Loše vesti za Appleove korisnike u Kini.

Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.

Još u februaru ove godine Apple je prebacio ključeve za šifrovanje i podatke svojih kineskih korisnika iClouda sa svojih američkih servera na lokalne servere u Kini, kako bi se usaglasio sa novom regulativom kineske vlade, uprkos zabrinutosti aktivista za ljudska prava.

Zbog ovoga je Apple potpisao kontroverzni ugovor sa kompanijom Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), kineskom kompanijom koja je ranije ove godine preuzela operativnu kontrolu nad poslovanjem kompanije Apple u Kini koje je u vezi sa iCloudom.

Sada su svi ti osetljivi podaci, koji uključuju emailove korisnika, tekstualne poruke, slike i ključeve za šifrovanje koji ih štite, preneti na Tianyi cloud servis, kojim upravlja državni mobilni operater China Telecom.

Ako niste znali, Kina ima zakon koji je nazvan Zakon o nacionalnoj sigurnosni koji policiji daje nadležnost da zahteva od kompanija da im pomognu da reši problem sa šifrovanjem ili drugim sigurnosnim alatima da bi pristupila ličnim podacima građana.

Ovim potezom kineskoj vladi će sada biti olakšan pristup podacima iCloud korisnika, što je izazvalo veliku zabrinutost među korisnicima i aktivistima za ljudska prava.

Da bi sprečili da se njihovi podaci skladište na kineskim serverima, Appleovi korisnici u Kini mogu da izaberu drugu zemlju prilikom podešavanja svog iCloud naloga. Međutim, nije jasno da li postojeći korisnik ovim može da napravi ovakvu promenu, odnosno da li će njegovi podaci biti preneti u američke centre podataka, a istovremeno biti brisani sa kineskih servera.

"China Telecom Tianyi Cloud treba da obezbedi usluge skladištenja u oblaku za iCloud. Obe strane zvanično su potpisale Sporazum o infrastrukturi krajem juna", kaže se u saopštenju kompanije China Telecom Tianyi Cloud.

2017. Kina je usvojila zakon o sajber bezbednosti koji zahteva od operatera koji upravljaju važnim informacijama da podatke korisnika čuvaju unutar granica Kine, što je verovatno primoralo Apple na partnerstvo sa kineskim centrom za podatke.

Apple je prethodnih meseci primenio različite aspekte kineskih zakona na svoje regionalne poslove u Kini.

Prošle godine Apple je uklonio VPN aplikacije iz svoje zvanične prodavnice aplikacija u Kini kako bi se uskladio sa novim kineskim propisima koji se primenjuju u sajber prostoru, što je otežalo kineskim korisnicima interneta zaobilaženje čuvenog kineskog Velikog zaštitnog zida.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

Facebook je ponovo pod pritiskom u Indiji, jer lokalna vlada želi da kompanija omogući pristup privatnim porukama korisnika WhatsAppa, koji je u vl... Dalje

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira da na kratko prekine vezu sa globalnim internetom, u sklopu eksperimenta koji je osmišljen kao provera sposobnosti zemlje da se odbran... Dalje