Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Vesti, 19.07.2018, 09:30 AM

Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka

Loše vesti za Appleove korisnike u Kini.

Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.

Još u februaru ove godine Apple je prebacio ključeve za šifrovanje i podatke svojih kineskih korisnika iClouda sa svojih američkih servera na lokalne servere u Kini, kako bi se usaglasio sa novom regulativom kineske vlade, uprkos zabrinutosti aktivista za ljudska prava.

Zbog ovoga je Apple potpisao kontroverzni ugovor sa kompanijom Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), kineskom kompanijom koja je ranije ove godine preuzela operativnu kontrolu nad poslovanjem kompanije Apple u Kini koje je u vezi sa iCloudom.

Sada su svi ti osetljivi podaci, koji uključuju emailove korisnika, tekstualne poruke, slike i ključeve za šifrovanje koji ih štite, preneti na Tianyi cloud servis, kojim upravlja državni mobilni operater China Telecom.

Ako niste znali, Kina ima zakon koji je nazvan Zakon o nacionalnoj sigurnosni koji policiji daje nadležnost da zahteva od kompanija da im pomognu da reši problem sa šifrovanjem ili drugim sigurnosnim alatima da bi pristupila ličnim podacima građana.

Ovim potezom kineskoj vladi će sada biti olakšan pristup podacima iCloud korisnika, što je izazvalo veliku zabrinutost među korisnicima i aktivistima za ljudska prava.

Da bi sprečili da se njihovi podaci skladište na kineskim serverima, Appleovi korisnici u Kini mogu da izaberu drugu zemlju prilikom podešavanja svog iCloud naloga. Međutim, nije jasno da li postojeći korisnik ovim može da napravi ovakvu promenu, odnosno da li će njegovi podaci biti preneti u američke centre podataka, a istovremeno biti brisani sa kineskih servera.

"China Telecom Tianyi Cloud treba da obezbedi usluge skladištenja u oblaku za iCloud. Obe strane zvanično su potpisale Sporazum o infrastrukturi krajem juna", kaže se u saopštenju kompanije China Telecom Tianyi Cloud.

2017. Kina je usvojila zakon o sajber bezbednosti koji zahteva od operatera koji upravljaju važnim informacijama da podatke korisnika čuvaju unutar granica Kine, što je verovatno primoralo Apple na partnerstvo sa kineskim centrom za podatke.

Apple je prethodnih meseci primenio različite aspekte kineskih zakona na svoje regionalne poslove u Kini.

Prošle godine Apple je uklonio VPN aplikacije iz svoje zvanične prodavnice aplikacija u Kini kako bi se uskladio sa novim kineskim propisima koji se primenjuju u sajber prostoru, što je otežalo kineskim korisnicima interneta zaobilaženje čuvenog kineskog Velikog zaštitnog zida.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje