Apple uvodi nove funkcije za zaštitu za iCloud i iMessage

Vesti, 08.12.2022, 10:00 AM

Apple uvodi nove funkcije za zaštitu za iCloud i iMessage

Apple je predstavio naprednu zaštitu podataka za iCloud (Advanced Data Protection), novu funkciju koja koristi end-to-end enkripciju za zaštitu osetljivih iCloud podataka, uključujući rezervne kopije, fotografije, beleške i još mnogo toga.

Apple sada nudi dve opcije za šifrovanje iCloud podataka. Standardna zaštita podataka je podrazumevana, iCloud podaci su šifrovani, a ključevi za šifrovanje su u Appleovim centrima podataka tako da Apple može da pomogne korisniku da vrati podatke, a samo određeni podaci su šifrovani. Apple može da dešifruje vaše podatke u vaše ime kad god vam to zatreba, na primer, kada se prijavite na novom uređaju, kada želite da vratite podatke iz rezervne kopije ili da vratite podatke kada ste zaboravili lozinku. Sve dok se možete prijaviti sa svojim Apple ID, možete pristupiti svojim rezervnim kopijama, fotografijama, dokumentima, beleškama i drugim podacima.

Napredna zaštita podataka je opciona, i dizajnirana da zaštiti „većinu iCloud podataka čak i u slučaju povrede podataka u oblaku“ tako što se šifrovani podaci u oblaku mogu dešifrovati samo na pouzdanim uređajima korisnika.

Od onih koji se odluče da koriste ovu opciju najpre će biti zatraženo da odaberu alternativni metod oporavka (lozinka ili lozinka uređaja, kontakt za oporavak ili lični ključ za oporavak) koji je potreban ako izgube pristup svom Apple nalogu. Ovo je neophodno jer Apple neće imati ključeve za dešifrovanje podataka.

Podaci zaštićeni end-to-end enkripcijom onih koji omoguće naprednu zaštitu podataka uključuju rezervne kopije uređaja i poruke, iCloud Drive, fotografije, beleške, podsetnike, Safari obeleživače, glasovne beleške, i još mnogo toga.

Podaci iCloud Maila, kontakti i kalendar neće biti šifrovani jer su potrebni za komunikaciju sa drugim email sistemima, sistemima kontakata i kalendara.

„Počev od iOS 16.2, iPadOS 16.2 i macOS 13.1, možete izabrati da omogućite Advanced Data Protection da biste zaštitili ogromnu većinu vaših iCloud podataka, čak i u slučaju povrede podataka u oblaku“, objasnio je Apple na svom veb sajtu za podršku.

Korisnici takođe mogu da isključe šifrovanje rezervne kopije u bilo kom trenutku, a njihovi uređaji će bezbedno otpremiti ključeve za šifrovanje na Apple servere i njihovi nalozi će se automatski vratiti na standardnu zaštitu podataka.

Napredna zaštita podataka je već dostupna u SAD za korisnike koji su deo Appleovog Beta Software Programa i biće dostupna za sve korisnike u SAD kasnije ovog meseca, a za korisnike izvan SAD početkom 2023.

Apple je takođe predstavio još dve bezbednosne funkcije: iMessage Contact Key Verification i Security Keys za Apple ID.

Prva omogućava korisnicima iMessagea da provere identitet ljudi sa druge strane i upozorava ih ako haker uspe da doda svoj uređaj u razgovor. To je posebno važno za ljude „koji se suočavaju sa izuzetnim digitalnim pretnjama, kao što su novinari, aktivisti za ljudska prava i članovi vlada“, rekao je Apple.

Druga funkcija omogućava Appleovim korisnicima da podese svoj Apple ID nalog tako da im je potreban fizički bezbednosni ključ za završetak procesa prijave. I ova funkcija je pre svega namenjena ljudima koji su javne ličnosti i čiji su nalozi često meta napada.

Naslovna fotografija: Kartikey Das, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google najavio da će eksplicitne slike u pretrazi biti podrazumevano zamućene

Google najavio da će eksplicitne slike u pretrazi biti podrazumevano zamućene

Obeležavajući Dan bezbednijeg interneta, Google je najavio neke nove funkcije koje internet treba da učine bezbednijim mestom za korisnike. Jedna o... Dalje

Google Chrome dobija biometrijsku autentifikaciju za svoj menadžer lozinki na računarima

Google Chrome dobija biometrijsku autentifikaciju za svoj menadžer lozinki na računarima

Da bismo zaštitili svoje naloge na mreži, važno je da koristimo jedinstvene, složene lozinke za svaki od njih, ali mnogi to ne rade jer misle da n... Dalje

U 10 najvećih ransomware napada sajber kriminalci zaradili 70 miliona dolara

U 10 najvećih ransomware napada sajber kriminalci zaradili 70 miliona dolara

Istraživanje kompanije Immunefi otkrilo je da su od 10 najvećih napada ransomwarea zabeleženih od 2020. godine, sajber kriminalci zaradili skoro 70... Dalje

Microsoft upozorava da ransomware bande u napadima koriste ukradene lozinke, lažna ažuriranja softvera i nezakrpljene ranjivosti

Microsoft upozorava da ransomware bande u napadima koriste ukradene lozinke, lažna ažuriranja softvera i nezakrpljene ranjivosti

Više od 100 bandi sajber kriminalaca sprovodi napade ransomwarea, koristeći više od 50 različitih ransomwarea. Ove brojke su rezultat analize Micr... Dalje

Zašto pametni televizori možda nisu pametan izbor

Zašto pametni televizori možda nisu pametan izbor

Mnogi pametni televizori možda neće biti podržani duže od dve godine, što ih čini potencijalno ranjivim na hakerske napade, otkrila je studija ... Dalje