Apple zapretio da će ukinuti iMessage i FaceTime u Velikoj Britaniji zbog planiranih izmena zakona o ovlašćenjima bezbednosnih agencija

Vesti, 24.07.2023, 10:00 AM

Apple zapretio da će ukinuti iMessage i FaceTime u Velikoj Britaniji zbog planiranih izmena zakona o ovlašćenjima bezbednosnih agencija

Apple je upozorio da će radije ukinuti iMessage i FaceTime u Velikoj Britaniji nego popustiti pritisku vlade te zemlje koja nastoji da proširi ovlašćenja digitalnog nadzora državnim obaveštajnim agencijama. Apple je spreman na takvu žrtvu jer ne želi da oslabi sigurnost svojih širom sveta popularnih servisa.

Proizvođač iPhonea se tako pridružio brojnim tehnološkim kompanijama koji protestuju protiv predstojećih promena Zakona o istražnim ovlašćenjima (IPA) iz 2016. godine na način koji bi zaštitu šifrovanja učinio neefikasnom. Ovaj zakon reguliše način na koji bezbednosne agencije mogu da zadiru u privatnost da bi dobile informacije koje su od značaja za istrage.

Prema predloženim izmenama zakona, kompanije poput Applea bi bile primorane da razjasne bezbednosne funkcije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Velike Britanije pre nego što objave svoje aplikacije i preduzmu hitne mere da ih onemoguće ako je potrebno bez obaveštavanja javnosti.

Čak i redovna ažuriranja operativnog sistema bi morala da odobri vlada ako se proceni da takve promene imaju „negativan uticaj na istražna ovlašćenja“.

Tehnološke kompanije ovo smatraju nesrazmernim korakom koji dozvoljava vladi da sprovede masovno presretanje i nadzor.

Apple je britanskoj televiziji rekao da bi takva odredba „predstavljala ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti podataka i privatnosti informacija“.

U podnesku koji je kompanija poslala britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Apple je izrazio protivljenje zahtevu da kompanije čije sedište nije u Velikoj Britaniji poštuju promene koje bi globalno uticale na njihov proizvod. Takav zahtev bi „učinio Ministarstvo unutrašnjih poslova [Velike Britanije] de fakto globalnim arbitrom o tome koji nivo bezbednosti podataka i šifrovanja su dozvoljeni“, napisao je Apple, dodajući da neće praviti promene u bezbednosnim funkcijama posebno za jednu zemlju koje bi oslabile proizvod za sve korisnike.

U aprilu su brojne kompanije koje u svojim aplikacijama nude šifrovane razgovore, kao što su Element, Signal, Threema, Viber, WhatsApp, objavile otvoreno pismo, pozivajući britansku vladu da još jednom razmisli o svom pristupu i „ohrabri kompanije da ponude više privatnosti i bezbednosti stanovnicima“. Kompanije se protive klauzuli Zakona o bezbednosti na mreži koja dozvoljava regulatoru komunikacija da zahteva od kompanija da instaliraju tehnologiju za skeniranje materijala o seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju dece i terorističkog sadržaja u šifrovanim aplikacijama za slanje poruka i drugim uslugama.

Iako to ne znači izričito uklanjanje end-to-end enkripcije, ovo bi de facto dovelo do njenog slabljenja jer bi kompanije koje nude usluge šifrovane komunikacije morale da skeniraju sve poruke da bi pronašle i uklonile sporni sadržaj.

„Zakon ne pruža eksplicitnu zaštitu za šifrovanje i, ako se primeni kako je napisan, mogao bi da ovlasti OFCOM da pokuša da forsira proaktivno skeniranje privatnih poruka na end-to-end šifrovanim komunikacionim uslugama, čime se poništava svrha enkripcije od kraja do kraja i kompromituje privatnost svih korisnika“, navodi se u pismu.

Apple, koji je ranije najavio svoje planove za označavanje potencijalno problematičnog sadržaja u iCloud fotografijama, odustao je od toga prošle godine nakon što se suočio sa otporom grupa za digitalna prava koje su izrazile zabrinutost da bi ta mogućnost mogla biti zloupotrebljena kako bi se narušila privatnost i sigurnost korisnika.

Applev otpor prema predlozima britanske vlade je u skladu sa javnim stavom kompanije o privatnosti, koji joj omogućava da se pozicionira kao kompanija koja čvrsto stoji iza privatnosti korisnika nasuprot konkurentima koji prikupljaju korisničke podatke zarad prikazivanje ciljanih oglasa.

Ali takođe se mora uzeti u obzir činjenica da je svaka poruka poslata ili primljena sa uređaja koji nije Appleov nešifrovana, čime se potencijalno otvaraju vrata za državni nadzor.

Foto: Trac Vu / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje