Autori botneta Mozi uhapšeni, ali malver je van kontrole i nastavlja da inficira nove uređaje

Vesti, 02.09.2021, 11:00 AM

Autori botneta Mozi uhapšeni, ali malver je van kontrole i nastavlja da inficira nove uređaje

Kineska tehnološka kompanija Qihoo 360 objavila je da je kineska policija uhapsila autore Mozi IoT botneta.

Kineske vlasti nisu objavile detalje o hapšenjima i imena osumnjičenih, rekli su istraživači Netlaba, ogranka kompanije Qihoo 360 za sajber bezbednost.

Kompanija je reklamirala svoje učešće u istrazi u dva teksta na blogu, prvi put u junu a drugi put početkom ove nedelje, tvrdeći da su pomogli u pronalaženju infrastrukture botneta i njegovih operatera.

Vesti o hapšenjima stižu nakon što je Microsoft pre dve nedelje objavio članak na blogu, opisujući novi Mozi modul koji operaterima omogućava da ometaju ili preusmere veb saobraćaj žrtava.

Prema onome što su istraživači Netlaba objavili na blogu u ponedeljak, taj modul je deo novog seta funkcija koje su operateri botneta uveli pre hapšenja, zajedno sa modulom koji je instalirao rudare kriptovaluta na zaražene sisteme u pokušaju da monetizuju botnet koji je donosio prihode uglavnom od DDoS napada.

Mozi su prvi primetili upravo istraživači iz Netlaba u septembru 2019. godine. Bot mreža je brzo narasla na više od 15 000 zaraženih uređaja, prema istraživanju koje je objavila kompanija Black Lotus Labs u aprilu 2020.

Botnet je radio tako što bi zarazio jedan uređaj, a zatim instalirao modul koji je koristio isti zaraženi sistem za traženje drugih uređaja povezanih na internet. Pomoću exploita ili Telnet lozinki koje je lako pogoditi malver se širio i na te sisteme.

Netlab je rekao da je ovaj “crvoliki modul” koristio više od deset exploita, i da je to bilo više nego dovoljno da bot mreža dostigne ogromnu veličinu u relativno kratkom vremenskom periodu.

Pre hapšenja autora, Mozi je dostigao vrhunac od 160.000 zaraženih sistema dnevno u septembru 2020. godine a prema rečima istraživača Netlaba, od trenutka kada se pojavio inficirao je više od milion i po različitih uređaja, od čega se više od polovine (830.000) nalazi se u Kini.

Mozi je koristio DHT protokol za stvaranje peer-to-peer (P2P) sistema između svih zaraženih uređaja, omogućavajući botovima da međusobno šalju ažuriranja i instrukcije za rad, što je takođe omogućilo da Mozi radi čak i bez centralnog komandno-kontrolnog (C&C) servera.

Ovakav dizajn čini uklanjanje Mozija i svih njegovih zaraženih sistema prilično velikim izazovom jer vlasti moraju isključiti svaki zaraženi sistem s obzirom da se ne mogu osloniti na slanje komande za deinstaliranje sa jednog mesta.

Ako se zaraženi uređaji ne očiste na vreme, preko gore pomenutog modula mogu biti inficirani novi sistemi, što bi održavalo bot mrežu u životu iako su oni koji su inicijalno odgovorni za njen nastanak u zatvoru.

Ali ovo nije problem samo sa ovim botnetom. Danas većina IoT botneta ima samostalne module nalik crvima koji mogu da “žive” i nakon hapšenja autora botneta ili uklanjanja centralnog C&C servera. Nešto slično se dogodilo i sa botnetom Hoaxcall u aprilu 2020., kada su zombi botovi botneta mesecima nakon pokušaja gašenja botneta nastavili da inficiraju nove uređaje na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje