Avast upozorio na zabrinjavajući porast broja napada ransomwarea

Vesti, 14.05.2014, 07:39 AM

Avast upozorio na zabrinjavajući porast broja napada ransomwarea

Najnoviji statistički podaci besplatnog antivirusa kompanije Avast pokazuju zabrinjavajuće razmere susreta korisnika sa malverima koji šifruju fajlove a koji se nazivaju zajedničkim imenom ransomware.

Reč je o malverima koji onemogućavaju korisnike da koriste svoje računare, ucenjujući žrtve da plate otkup za deblokadu računara. Ovi malveri se korisnicima obraćaju na brojnim jezicima, u zavisnosti od toga gde se nalaze žrtve, što je jedan od ključnih razloga njihovog uspeha. Ove malvere često nazivaju “policijskim malverima” jer se upozorenja koja prikazuju na zaraženim računarima predstavljaju kao upozorenja lokalnih policija u kojima se tvrdi da je korisnik zaraženog računara prekršio zakon pregledom, preuzimanjem ili deljenjem nelegalnog sadržaja.

Avast je u ponedeljak objavio najnovije statističke podatke koji otkrivaju da je tokom tri meseca Avast zaustavio više od pola miliona napada ransomwarea. Tokom prethodnih šest nedjelja, korisnici Avasta su, ne znajući za to, posetili sa sajtove sa ransomwareima više od 18 miliona puta, a za samo 24 časa, Avast je zaustavio preusmeravanje više od 18000 korisnika sa kompromitovanih sajtova na sajtove na kojima se hostuju ransomwarei.

Sa ransomwareima su se naročito često susretali korisnici u Francuskoj, Severnoj i Južnoj Americi, skandinavskim zemljama, Australiji, Poljskoj, Italiji, Rusiji, kao i korisnici nekih afričkih zemalja .

Napadači neprestano menjaju domene koji hostuju takve malvere. Prema podacima Avasta, domen koji hostuje ransomware se kreira u proseku svakih deset minuta.

Avast nije jedina kompanija iz koje je stiglo upozorenje o alarmantnom porastu broja napada ransomwarea. Prethodno su slična upzorenja stigla i iz Symanteca i Microsofta koji su objavili da su napadi malvera kao što su Reveton, Crilock i Cryptolocker sve češći. Korisnici čiji su računari zaraženi su često bespomoćni ako nemaju rezervne kopije svojih fajlova.

Jedina nada korisnika da će im pristup fajlovima biti vraćen je da ispune zahteve kriminalaca koji stoje iza ransomwarea i plate otkup za fajlove, za koji kriminalci često traže da bude plaćen Bitcoinima. Često se događa da žrtve plate ali nikada ne dobiju ključ za dešiforvanje fajlova.

Pored ažuriranog antivirusa, softvera i operativnog sistema, i opreza sa sumnjivim fajlovima koje ne treba otvarati, najbolji način da se spreči gubitak fajlova je redovno pravljenje rezervnih kopija. To je nekad jedini način da se povrate važni fajlovi jer zaraženi operativni sistem mora biti izbrisan i ponovo instaliran da bi se uklonio malver.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje