Avganistanci strahuju da bi talibani mogli iskoristiti biometrijske podatke američke vojske za odmazdu

Vesti, 19.08.2021, 12:00 PM

Avganistanci strahuju da bi talibani mogli iskoristiti biometrijske podatke američke vojske za odmazdu

Hiljade Avganistanaca koji strahuju od odmazde nakon što su talibanski esktremisti preuzeli kontrolu u zemlji, dodatno brinu baze biometrijskih podataka koje je stvorila američka vojska kako bi pratila teroriste, ali i njihova digitalna istorija koju talibani mogu iskoristiti protiv njih.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na “zastrašujuća” ograničenja i kršenja ljudskih žena i devojaka, a Amnesty International je u ponedeljak rekao da je hiljade Avganistanaca, uključujući naučnike, novinare i aktiviste, “u ozbiljnoj opasnosti od talibanske odmazde".

Dugogodišnji napori uloženi u digitalizaciju baza podataka u zemlji i uvođenje biometrijskih ličnih karata, sada bi se mogli okrenuti protiv ugroženih grupa.

“Shvatamo da će talibani sada verovatno imati pristup različitim bazama biometrijskih podataka i opremi u Avganistanu”, napisala je grupa Human Rights First na Twiteru.

Biometrijski podaci koji bi mogli biti u evidenciji uključuju skenirane dužice oka, otiske prstiju, ali i podatke koje koristi tehnologija prepoznavanja lica.

Human Rights First odmah je objavio verziju svog vodiča na persijskom jeziku o tome kako izbrisati digitalnu istoriju. Vodič je napravljen prošle godine za aktiviste u Hong Kongu, kao i priručnik o tome kako izbeći biometrijsku identifikaciju.

Saveti za izbegavanje tehnologije prepoznavanja lica uključuju gledanje prema dole, nošenje stvari koje prekrivaju lice ili nanošenje mnogo slojeva šminke, navodi se u vodiču, mada je teško izbeći skeniranje otisaka prstiju i dužice oka.

„Sa podacima je mnogo teže sakriti vaš i identitet vaše porodice, a podaci se takođe mogu koristiti za otkrivanje vaših kontakata i mreže“, rekao je Velton Čang, direktor tehnologije za Human Rights First.

Ovi podaci bi se takođe mogli koristiti „za stvaranje nove klasne strukture - bio-podaci kandidata za posao bi mogli biti upoređeni sa bazom podataka, a kandidati za radna mesta bi mogli biti odbijeni zbog veza sa bivšom vladom ili snagama bezbednosti“, dodao je on.

“Najstrašnija okolnost” bila bi upotreba podataka za odmazdu prema svima koji su bili uključeni u prethodnu vladu, radili u nekoj međunarodnoj neprofitnoj organizaciji ili bili branioci ljudskih prava, rekao je Čang Rojtersu.

Prema izveštajima lokalnih medija, i pre pet godina talibani su koristili vladine biometrijske sisteme za napade na pripadnike snaga bezbednosti, proveravajući njihove otiske prstiju u bazi podataka.

U ponedeljak, samo nekoliko sati nakon što su ekstremisti ušli u glavni grad Kabul, postojala je bojazan da se to već dogodilo. “Talibani su započeli potragu od vrata do vrata”, tražeći vladine zvaničnike, bivše pripadnike snaga bezbednosti i one koji su radili za strane neprofitne organizacije, rekao je jedan korisnik Twittera iz Avganistana, dodajući da su pretresene i kuće novinara.

Jedna stanovnica Kabula je u privatnoj poruci rekla da je čula za to da talibani idu od kuće do kuće i da koriste „mašinu za biometriju“.

Talibani su u saopštenju rekli da “uveravaju sve svoje građane da će, kao i uvek, zaštititi njihove živote, imovinu i čast i stvoriti mirno i bezbedno okruženje za svoju voljenu naciju”.

Odgovornost za obezbeđivanje sistema podataka na kraju je preuzela avganistanska vlada, rekao je Čang, iako su američke snage i njihovi saveznici verovatno imali ulogu u „dizajniranju sistema na prvom mestu i pomoći u implementaciji“. On smatra da nije učinjeno dovoljno u smislu procene rizika i sprečavanja zloupotrebe kada su pravljene baze podataka.

U međuvremenu, Avganistanci čine sve što mogu da izbrišu svoje digitalne profile.

Dečaci i muškarci “mahnito su pregledavali telefone da bi izbrisali poruke koje su slali, muziku koju su slušali i slike koje su snimili”, napisala je u nedelju na Twitteru reporterka BBC-ja Sana Safi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje