Avganistanci strahuju da bi talibani mogli iskoristiti biometrijske podatke američke vojske za odmazdu

Vesti, 19.08.2021, 12:00 PM

Avganistanci strahuju da bi talibani mogli iskoristiti biometrijske podatke američke vojske za odmazdu

Hiljade Avganistanaca koji strahuju od odmazde nakon što su talibanski esktremisti preuzeli kontrolu u zemlji, dodatno brinu baze biometrijskih podataka koje je stvorila američka vojska kako bi pratila teroriste, ali i njihova digitalna istorija koju talibani mogu iskoristiti protiv njih.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na “zastrašujuća” ograničenja i kršenja ljudskih žena i devojaka, a Amnesty International je u ponedeljak rekao da je hiljade Avganistanaca, uključujući naučnike, novinare i aktiviste, “u ozbiljnoj opasnosti od talibanske odmazde".

Dugogodišnji napori uloženi u digitalizaciju baza podataka u zemlji i uvođenje biometrijskih ličnih karata, sada bi se mogli okrenuti protiv ugroženih grupa.

“Shvatamo da će talibani sada verovatno imati pristup različitim bazama biometrijskih podataka i opremi u Avganistanu”, napisala je grupa Human Rights First na Twiteru.

Biometrijski podaci koji bi mogli biti u evidenciji uključuju skenirane dužice oka, otiske prstiju, ali i podatke koje koristi tehnologija prepoznavanja lica.

Human Rights First odmah je objavio verziju svog vodiča na persijskom jeziku o tome kako izbrisati digitalnu istoriju. Vodič je napravljen prošle godine za aktiviste u Hong Kongu, kao i priručnik o tome kako izbeći biometrijsku identifikaciju.

Saveti za izbegavanje tehnologije prepoznavanja lica uključuju gledanje prema dole, nošenje stvari koje prekrivaju lice ili nanošenje mnogo slojeva šminke, navodi se u vodiču, mada je teško izbeći skeniranje otisaka prstiju i dužice oka.

„Sa podacima je mnogo teže sakriti vaš i identitet vaše porodice, a podaci se takođe mogu koristiti za otkrivanje vaših kontakata i mreže“, rekao je Velton Čang, direktor tehnologije za Human Rights First.

Ovi podaci bi se takođe mogli koristiti „za stvaranje nove klasne strukture - bio-podaci kandidata za posao bi mogli biti upoređeni sa bazom podataka, a kandidati za radna mesta bi mogli biti odbijeni zbog veza sa bivšom vladom ili snagama bezbednosti“, dodao je on.

“Najstrašnija okolnost” bila bi upotreba podataka za odmazdu prema svima koji su bili uključeni u prethodnu vladu, radili u nekoj međunarodnoj neprofitnoj organizaciji ili bili branioci ljudskih prava, rekao je Čang Rojtersu.

Prema izveštajima lokalnih medija, i pre pet godina talibani su koristili vladine biometrijske sisteme za napade na pripadnike snaga bezbednosti, proveravajući njihove otiske prstiju u bazi podataka.

U ponedeljak, samo nekoliko sati nakon što su ekstremisti ušli u glavni grad Kabul, postojala je bojazan da se to već dogodilo. “Talibani su započeli potragu od vrata do vrata”, tražeći vladine zvaničnike, bivše pripadnike snaga bezbednosti i one koji su radili za strane neprofitne organizacije, rekao je jedan korisnik Twittera iz Avganistana, dodajući da su pretresene i kuće novinara.

Jedna stanovnica Kabula je u privatnoj poruci rekla da je čula za to da talibani idu od kuće do kuće i da koriste „mašinu za biometriju“.

Talibani su u saopštenju rekli da “uveravaju sve svoje građane da će, kao i uvek, zaštititi njihove živote, imovinu i čast i stvoriti mirno i bezbedno okruženje za svoju voljenu naciju”.

Odgovornost za obezbeđivanje sistema podataka na kraju je preuzela avganistanska vlada, rekao je Čang, iako su američke snage i njihovi saveznici verovatno imali ulogu u „dizajniranju sistema na prvom mestu i pomoći u implementaciji“. On smatra da nije učinjeno dovoljno u smislu procene rizika i sprečavanja zloupotrebe kada su pravljene baze podataka.

U međuvremenu, Avganistanci čine sve što mogu da izbrišu svoje digitalne profile.

Dečaci i muškarci “mahnito su pregledavali telefone da bi izbrisali poruke koje su slali, muziku koju su slušali i slike koje su snimili”, napisala je u nedelju na Twitteru reporterka BBC-ja Sana Safi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje