Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Vesti, 17.08.2018, 13:00 PM

Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Od objavljivanja Chromea 68, Google vidljivo obeležava sve web sajtove koji nisu HTTPS kao nebezbedne u svom pregledaču da bi web postao sigurniji za korisnike interneta. Ali, ako još uvek niste, postoji još jedan važan razlog da odmah pređete na najnoviju verziju Chromea.

Ron Masas, istraživač kompanije Imperva, otkrio je ranjivost u web pregledačima koja bi mogla omogućiti napadačima da pronađu sve što druge web platforme, poput Facebooka i Googlea, znaju o vama. Sve što napadač treba da uradi je da vas namami da posetite određeni web sajt.

Ranjivost, identifikovana kao CVE-2018-6177, je u audio i video HTML oznakama i utiče na sve web pregledače koji koriste "Blink Engine", uključujući i Google Chrome.

Da bi pokazao kako napad funkcioniše, istraživač je za primer uzeo Facebook, popularnu platformu koja prikuplja detaljne informacije o svojim korisnicima, uključujući njihovu starosnu dob, podatke o lokaciji i interesovanja, tj. šta se korisniku sviđa a šta ne.

Morate naravno biti svesni toga da Facebook administratorima stranica nudi funkciju ciljanja korisnika, omogućavajući im da definišu ciljanu ili ograničenu publiku za određene objave na osnovu njihove starosne dobi, lokacije, pola i interesovanja.

Da bi pokazao ranjivost, istraživač je napravio više postova na Facebooku sa različitim kombinacijama ograničene publike kako bi kategorizovao žrtve prema njihovoj starosnoj dobi, lokaciji, interesovanjima ili polu.

Ako web sajt ugradi sve ove Facebook objave na web stranici, ona će učitati i prikazati samo nekoliko određenih objava na osnovu podataka o profilima pojedinaca na Facebooku koji odgovaraju postavkama ograničene publike. Na primer, ako je post, definisan da bude vidljiv samo korisnicima Facebooka od 26 godina, muškarcima, koji su zainteresovani za hakovanje ili informatičku bezbednost, uspešno učitan, napadač može potencijalno saznati informacije o posetiocima, bez obzira na njihove postavke privatnosti.

Iako ideja izgleda uzbudljivo i prilično jednostavno, nema direktnih načina za administratore sajta da utvrde da li je ugrađeni post uspešno učitan za određenog posetioca ili ne.

"Sa nekoliko skripti koje rade istovremeno - svaki testirajući drugačije i jedinstveno ograničenje - napadač može relativno brzo iskopati dobru količinu privatnih podataka o korisniku", rekao je Masas.

Ova ranjivost ima neke sličnosti sa još jednim bagom u pregledaču, zakrpljenim u junu ove godine, koji se ogledao u tome kako web pregledači obrađuju zahteve unakrsnog porekla za video i audio fajlove, omogućavajući napadačima da čitaju sadržaj vašeg Gmaila ili privatne Facebook poruke.

Istraživač Imperve je izvestio Google o ranjivosti sa dokaznim exploitom, a tim koji razvija Chrome je rešio problem u izdanju 68 Chromea.

Dakle, korisnicima Chromea se preporučuje da ažuriraju svoj pregledač što pre, ako još uvek nisu to uradili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje