Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Vesti, 17.08.2018, 13:00 PM

Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Od objavljivanja Chromea 68, Google vidljivo obeležava sve web sajtove koji nisu HTTPS kao nebezbedne u svom pregledaču da bi web postao sigurniji za korisnike interneta. Ali, ako još uvek niste, postoji još jedan važan razlog da odmah pređete na najnoviju verziju Chromea.

Ron Masas, istraživač kompanije Imperva, otkrio je ranjivost u web pregledačima koja bi mogla omogućiti napadačima da pronađu sve što druge web platforme, poput Facebooka i Googlea, znaju o vama. Sve što napadač treba da uradi je da vas namami da posetite određeni web sajt.

Ranjivost, identifikovana kao CVE-2018-6177, je u audio i video HTML oznakama i utiče na sve web pregledače koji koriste "Blink Engine", uključujući i Google Chrome.

Da bi pokazao kako napad funkcioniše, istraživač je za primer uzeo Facebook, popularnu platformu koja prikuplja detaljne informacije o svojim korisnicima, uključujući njihovu starosnu dob, podatke o lokaciji i interesovanja, tj. šta se korisniku sviđa a šta ne.

Morate naravno biti svesni toga da Facebook administratorima stranica nudi funkciju ciljanja korisnika, omogućavajući im da definišu ciljanu ili ograničenu publiku za određene objave na osnovu njihove starosne dobi, lokacije, pola i interesovanja.

Da bi pokazao ranjivost, istraživač je napravio više postova na Facebooku sa različitim kombinacijama ograničene publike kako bi kategorizovao žrtve prema njihovoj starosnoj dobi, lokaciji, interesovanjima ili polu.

Ako web sajt ugradi sve ove Facebook objave na web stranici, ona će učitati i prikazati samo nekoliko određenih objava na osnovu podataka o profilima pojedinaca na Facebooku koji odgovaraju postavkama ograničene publike. Na primer, ako je post, definisan da bude vidljiv samo korisnicima Facebooka od 26 godina, muškarcima, koji su zainteresovani za hakovanje ili informatičku bezbednost, uspešno učitan, napadač može potencijalno saznati informacije o posetiocima, bez obzira na njihove postavke privatnosti.

Iako ideja izgleda uzbudljivo i prilično jednostavno, nema direktnih načina za administratore sajta da utvrde da li je ugrađeni post uspešno učitan za određenog posetioca ili ne.

"Sa nekoliko skripti koje rade istovremeno - svaki testirajući drugačije i jedinstveno ograničenje - napadač može relativno brzo iskopati dobru količinu privatnih podataka o korisniku", rekao je Masas.

Ova ranjivost ima neke sličnosti sa još jednim bagom u pregledaču, zakrpljenim u junu ove godine, koji se ogledao u tome kako web pregledači obrađuju zahteve unakrsnog porekla za video i audio fajlove, omogućavajući napadačima da čitaju sadržaj vašeg Gmaila ili privatne Facebook poruke.

Istraživač Imperve je izvestio Google o ranjivosti sa dokaznim exploitom, a tim koji razvija Chrome je rešio problem u izdanju 68 Chromea.

Dakle, korisnicima Chromea se preporučuje da ažuriraju svoj pregledač što pre, ako još uvek nisu to uradili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

WhatsApp pod pritiskom indijskih vlasti koje traže mogućnost pristupa privatnim porukama korisnika

Facebook je ponovo pod pritiskom u Indiji, jer lokalna vlada želi da kompanija omogući pristup privatnim porukama korisnika WhatsAppa, koji je u vl... Dalje

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira test sa potpunim ''isključivanjem sa interneta''

Rusija planira da na kratko prekine vezu sa globalnim internetom, u sklopu eksperimenta koji je osmišljen kao provera sposobnosti zemlje da se odbran... Dalje