Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Vesti, 17.08.2018, 13:00 PM

Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Od objavljivanja Chromea 68, Google vidljivo obeležava sve web sajtove koji nisu HTTPS kao nebezbedne u svom pregledaču da bi web postao sigurniji za korisnike interneta. Ali, ako još uvek niste, postoji još jedan važan razlog da odmah pređete na najnoviju verziju Chromea.

Ron Masas, istraživač kompanije Imperva, otkrio je ranjivost u web pregledačima koja bi mogla omogućiti napadačima da pronađu sve što druge web platforme, poput Facebooka i Googlea, znaju o vama. Sve što napadač treba da uradi je da vas namami da posetite određeni web sajt.

Ranjivost, identifikovana kao CVE-2018-6177, je u audio i video HTML oznakama i utiče na sve web pregledače koji koriste "Blink Engine", uključujući i Google Chrome.

Da bi pokazao kako napad funkcioniše, istraživač je za primer uzeo Facebook, popularnu platformu koja prikuplja detaljne informacije o svojim korisnicima, uključujući njihovu starosnu dob, podatke o lokaciji i interesovanja, tj. šta se korisniku sviđa a šta ne.

Morate naravno biti svesni toga da Facebook administratorima stranica nudi funkciju ciljanja korisnika, omogućavajući im da definišu ciljanu ili ograničenu publiku za određene objave na osnovu njihove starosne dobi, lokacije, pola i interesovanja.

Da bi pokazao ranjivost, istraživač je napravio više postova na Facebooku sa različitim kombinacijama ograničene publike kako bi kategorizovao žrtve prema njihovoj starosnoj dobi, lokaciji, interesovanjima ili polu.

Ako web sajt ugradi sve ove Facebook objave na web stranici, ona će učitati i prikazati samo nekoliko određenih objava na osnovu podataka o profilima pojedinaca na Facebooku koji odgovaraju postavkama ograničene publike. Na primer, ako je post, definisan da bude vidljiv samo korisnicima Facebooka od 26 godina, muškarcima, koji su zainteresovani za hakovanje ili informatičku bezbednost, uspešno učitan, napadač može potencijalno saznati informacije o posetiocima, bez obzira na njihove postavke privatnosti.

Iako ideja izgleda uzbudljivo i prilično jednostavno, nema direktnih načina za administratore sajta da utvrde da li je ugrađeni post uspešno učitan za određenog posetioca ili ne.

"Sa nekoliko skripti koje rade istovremeno - svaki testirajući drugačije i jedinstveno ograničenje - napadač može relativno brzo iskopati dobru količinu privatnih podataka o korisniku", rekao je Masas.

Ova ranjivost ima neke sličnosti sa još jednim bagom u pregledaču, zakrpljenim u junu ove godine, koji se ogledao u tome kako web pregledači obrađuju zahteve unakrsnog porekla za video i audio fajlove, omogućavajući napadačima da čitaju sadržaj vašeg Gmaila ili privatne Facebook poruke.

Istraživač Imperve je izvestio Google o ranjivosti sa dokaznim exploitom, a tim koji razvija Chrome je rešio problem u izdanju 68 Chromea.

Dakle, korisnicima Chromea se preporučuje da ažuriraju svoj pregledač što pre, ako još uvek nisu to uradili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje