Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Vesti, 17.08.2018, 13:00 PM

Bag u Chromeu omogućava napadačima da otkriju sve što Facebook zna o vama

Od objavljivanja Chromea 68, Google vidljivo obeležava sve web sajtove koji nisu HTTPS kao nebezbedne u svom pregledaču da bi web postao sigurniji za korisnike interneta. Ali, ako još uvek niste, postoji još jedan važan razlog da odmah pređete na najnoviju verziju Chromea.

Ron Masas, istraživač kompanije Imperva, otkrio je ranjivost u web pregledačima koja bi mogla omogućiti napadačima da pronađu sve što druge web platforme, poput Facebooka i Googlea, znaju o vama. Sve što napadač treba da uradi je da vas namami da posetite određeni web sajt.

Ranjivost, identifikovana kao CVE-2018-6177, je u audio i video HTML oznakama i utiče na sve web pregledače koji koriste "Blink Engine", uključujući i Google Chrome.

Da bi pokazao kako napad funkcioniše, istraživač je za primer uzeo Facebook, popularnu platformu koja prikuplja detaljne informacije o svojim korisnicima, uključujući njihovu starosnu dob, podatke o lokaciji i interesovanja, tj. šta se korisniku sviđa a šta ne.

Morate naravno biti svesni toga da Facebook administratorima stranica nudi funkciju ciljanja korisnika, omogućavajući im da definišu ciljanu ili ograničenu publiku za određene objave na osnovu njihove starosne dobi, lokacije, pola i interesovanja.

Da bi pokazao ranjivost, istraživač je napravio više postova na Facebooku sa različitim kombinacijama ograničene publike kako bi kategorizovao žrtve prema njihovoj starosnoj dobi, lokaciji, interesovanjima ili polu.

Ako web sajt ugradi sve ove Facebook objave na web stranici, ona će učitati i prikazati samo nekoliko određenih objava na osnovu podataka o profilima pojedinaca na Facebooku koji odgovaraju postavkama ograničene publike. Na primer, ako je post, definisan da bude vidljiv samo korisnicima Facebooka od 26 godina, muškarcima, koji su zainteresovani za hakovanje ili informatičku bezbednost, uspešno učitan, napadač može potencijalno saznati informacije o posetiocima, bez obzira na njihove postavke privatnosti.

Iako ideja izgleda uzbudljivo i prilično jednostavno, nema direktnih načina za administratore sajta da utvrde da li je ugrađeni post uspešno učitan za određenog posetioca ili ne.

"Sa nekoliko skripti koje rade istovremeno - svaki testirajući drugačije i jedinstveno ograničenje - napadač može relativno brzo iskopati dobru količinu privatnih podataka o korisniku", rekao je Masas.

Ova ranjivost ima neke sličnosti sa još jednim bagom u pregledaču, zakrpljenim u junu ove godine, koji se ogledao u tome kako web pregledači obrađuju zahteve unakrsnog porekla za video i audio fajlove, omogućavajući napadačima da čitaju sadržaj vašeg Gmaila ili privatne Facebook poruke.

Istraživač Imperve je izvestio Google o ranjivosti sa dokaznim exploitom, a tim koji razvija Chrome je rešio problem u izdanju 68 Chromea.

Dakle, korisnicima Chromea se preporučuje da ažuriraju svoj pregledač što pre, ako još uvek nisu to uradili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje