Bag u Dellovom programu SupportAssist utiče na milione računara, i to ne samo Dellovih

Vesti, 26.06.2019, 02:30 AM

Bag u Dellovom programu SupportAssist utiče na milione računara, i to ne samo Dellovih

Dellov program SupportAssist koji je predinstaliran na milionima Dellovih računara ima sigurnosnu ranjivost koja može omogućiti zlonamernom softveru ili lažnim prijavljenim korisnicima da podignu svoje privilegije na nivo administratora i pristupe osetljivim informacijama.

Ranjivost CVE-2019-12280 otkrili su istraživači SafeBreach Labsa, utiče na Dellovu aplikaciju SupportAssist za poslovne računare (verzija 2.0) i kućne računare (verzija 3.2.1 i sve prethodne verzije).

Dell SupportAssist, ranije poznat kao Dell System Detect, proverava stanje hardvera i softvera računara, upozoravajući korisnike da preduzmu odgovarajuće korake kako bi rešili eventualne probleme. Da bi to uradio, on se pokreće na računaru sa sistemskim dozvolama.

Uz ove privilegije visokog nivoa, program komunicira sa web sajtom za podršku kompanije Dell i automatski otkriva servisnu oznaku ili kod za brzi servis vašeg Dell uređaja, skenira postojeće drajvere uređaja i instalira nedostajuća ili dostupna ažuriranja drajvera, i vrši dijagnostičke testove hardvera.

Međutim, istraživači u SafeBreach Labsu otkrili su da softver nesigurno učitava .dll fajlove iz foldera koje kontroliše korisnik, kada se pokreću, ostavljajući prostor malveru i skrivenim prijavljenim korisnicima da zamene postojeće .dll fajlove zlonamernim.

Zato kada SupportAssist učita zaražene .dll fajlove, zlonamerni kod se ubacuje u program i pokreće, što omogućava napadaču da dobije potpunu kontrolu nad ciljnim sistemom.

"Prema Dellovom web sajtu, SupportAssist je predinstaliran na većini Dellovih uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows. To znači da sve dok softver nije zakrpljen, ranjivost utiče na milione korisnika Dell računara", kažu istraživači.

Šta je zabrinjavajuće? Istraživači veruju da Dell nije jedina kompanija na čije računare utiče ovaj bag.

Pošto je Dell SupportAssist delo kompanije PC-Doctor iz Nevade, i drugi proizvođači računara koji koriste iste dijagnostičke alate i alate za rešavanje problema na svojim računarima pod različitim imenima, mogu takođe biti ranjivi.

Prema onome što se može videti na sajtu PC-Doctora, proizvođači računara su „instalirali preko 100 miliona kopija PC-Doctora za Windows na računarskim sistemima širom sveta“, što znači da bag utiče i na druge proizvođače koji koriste specijalizovane alate PC-Doctora.

SafeBreach Labs je prijavio ranjivost Dellu 29. aprila 2019. godine, a kompanija je zatim prijavila problem PC Doctoru i objavila ispravke koje je dobila od PC-Doctora 28. maja za pogođene verzije SupportAssist programa.

Korisnicima računara kompanije Dell preporučuje se da ažuriraju softver Dell SupportAssist for Business na verziju 2.0.1 i Dell SupportAssist for Home na verziju 3.2.2.

Nije prvi put da Dell SupportAssist ima ozbiljnu sigurnosnu ranjivost.

U aprilu ove godine, Dell je takođe rešio problem sa jednom kritičnom ranjivošću u istom ovom programu koja je omogućavala udaljenim napadačima da preuzmu i instaliraju zlonamerni softver sa servera na pogođenim Dell računalima i da preuzmu potpunu kontrolu nad njima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje