Bivša direktorka Yahooa se izvinila zbog krađe podataka korisnika

Vesti, 09.11.2017, 00:30 AM

Bivša direktorka Yahooa se izvinila zbog krađe podataka korisnika

Svedočeći pred Komitetom za trgovinu američkog Senata o rastućem broju sajber napada na velike američke kompanije bivša direktorka kompanije Yahoo Marisa Mejer izvinila se zbog dva velika incidenta sa curenjem podataka, optužujući ruske agente da su u bar jednom od ta dva slučaja upali u sisteme kompanije i ukrali podatke korisnika. Mejer se izvinila svim korisnicima zbog krađa podataka koje su se desile dok je ona rukovodila kompanijom Yahoo.

Mejerova je otišla sa pozicije izvršnog direktora Yahooa u junu ove godine kada je kompaniju kupio Verizon, koji je prošlog meseca objavio da su u napadu na Yahoo 2013. kompromitovani svi korisnički nalozi, njih 3 milijarde, što je mnogo više od prvobitne procene koja je izneta u decembru prošle godine da je kompromitovano više od milijardu naloga.

U martu je američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv dvojice ruskih obaveštajaca i dva hakera. To je prvi put da američke vlasti zvanično optuže ruske špijune za sajber kriminal.

Ova optužnica je podignuta u trenutku kada je u SAD uveliko tekla rasprava o navodnom hakovanju američkih predsedničkih izbora 2016. i mogućih veza ruskih zvaničnika sa saradnicima aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Rusija je negirala da je na bilo koji način pokušavala da utiče na izbore u SAD.

Predsedavajući Komiteta za trgovinu pitao je Marisu Mejer zašto su bile potrebne godine da bi se otkrila krađa podataka i da bi se procenile razmere ovih incidenata.

Mejer je izjavila da oni nisu mogli da otkriju kako je došlo do upada u sisteme kompanije 2013. i da je Yahoo saznao za ovaj incident od američke vlade, u novembru prošle godine. Ona je rekla da su snažne zaštite bile nedovoljne za odbranu od sajber napada koje sponzorišu države i uporedila borbu sa hakerima sa trkom u naoružanju.

Yahoo je, rekla je Mejer, zahtevao od korisnika da promene lozinke, i da preduzmu korake da bi osigurali podatke.

"Sada znamo da su ruski obaveštajaci i hakeri koje plaćaju države odgovorni za veoma složene i sofisticirane napade na Yahooove sisteme", rekla je Mejer. Ona je rekla i da bi i najbolje branjene kompanije mogle biti žrtve ovakvih napada.

Sadašnji i bivši rukovodioci kreditnog biroa Equifax koji je u septembru objavio da su u sajber napadu na Equifax kompromitovani podaci 145,5 miliona američkih potrošača, izjavili su da ne znaju ko je odgovoran za napad.

Senator Bil Nelson je rekao da će samo strože kazne pomoći podsticanju kompanija da adekvatno čuvaju informacije korisnika.

Predsedavajući Komiteta je rekao novinarima da će saslušanje u vezi Equifaxa biti dodatni podsticaj za usvajanje zakona i da je svedočenje Mejerove bilo važno za buduće reakcije Senata.

Pošto je više puta odbila da svedoči, Mejerova je dobila sudski poziv da svedoči. Portparol Marise Mejer je, međutim, izjavio da se ona pred Komitetom Senata pojavila dobrovoljno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje