Cambridge Analytica koristila ProtonMail da sakrije tragove

Vesti, 22.03.2018, 08:00 AM

Cambridge Analytica koristila ProtonMail da sakrije tragove

Cambridge Analytica se suočava sa novim optužbama nakon što je britanska televizija Channel 4 News objavila tajno snimani razgovor sada suspendovanog direktora kompanije Aleksandra Niksa u kojem je izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. Ova televizija tajno je snimala Niksa koji tvrdi da se mnogo puta sastao sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika i da je Cambridge Analytica igrala glavnu ulogu u poslednjim mesecima kampanje.

Niks je govorio o tome da kompanija koristi "siguran, tajni email sistem" da bi prikrivala prepisku kompanije sa trećim licima.

Cambrigde Analytica je koristila ProtonMail koji je u vlasništvu švajcarske kompanije koja pruža usluge šifrovane email komunikacije koja nije dostupna nikom drugom osim učesnicima u komunikaciji.

Na web sajtu kompanije se kaže: "Podaci se šifruju na strani klijenta pomoću ključa za šifrovanje kome [mi] nemamo pristup. To znači da [mi] nemamo tehničku mogućnost da dešifrirujemo poruke, i kao rezultat toga, ne možemo predati vaše podatke trećim stranama. Svi korisnički podaci zaštićeni su švajcarskim Federalnim zakonom o zaštiti podataka i švajcarskom Federalnom uredbom o zaštiti podataka, koji nude neke od najjačih zaštita privatnosti u svetu za pojedince i korporacije. Pošto ProtonMail nije u nadležnosti SAD i EU, samo sudski nalog Kantonalnog suda u Ženevi ili švajcarski savezni Vrhovni sud može nas primorati da objavimo izuzetno ograničene korisničke informacije koje imamo. "

U prilogu koji je emitovao Channel 4 News, Niks je objasnio reporteru kako kompanija sakriva svoje tragove i da su oni koristili ProtonMail sa tajmerom za samouništenje - dva sata posle slanja, emailovi bi nestali.

"Dakle, nema dokaza, nema papira, nema ničega", rekao je Niks.

ProtonMail tvrdi da komunikacija sa korisnicima koji ne koriste ProtonMail može biti sigurna, i da se šifrovane poruke mogu poslati Gmail, Yahoo, Outlook i drugim korisnicima. Kompanija je prestala da objavljuje izvještaje o transparentnosti u februaru 2017. godine ali poslednji takav izveštaj pokazuje je da je bilo 54 zahteva za pristup korisničkim podacima i da je odobreno 5 zahteva.

ProtonMail je komentarišući ova dešavanja rekao da je "masovno prikupljanje podataka opasno" i da je Facebook jasno pokazao da ako je vaša osnovna delatnost izgradnja masovnog sistema za nadzor, podaci će na kraju biti zloupotrebljeni bilo da je došlo do hakovanja ili zloupotrebe ili prodaje.

"S obzirom da je ProtonMail jedna od najsigurnijih usluga elektronske pošte u svetu, nije iznenađenje što je Cambridge Analytica odlučila da koristi ProtonMail. Međutim, važno je napomenuti da korisnici ProtonMaila uključuju i novinare, disidente, doktore, advokate, nevladine organizacije, pa čak i obične ljude koji s pravom ne žele da se njihovi podaci prodaju i preprodaju bez njihovog pristanka putem platformi poput Facebooka i Googlea."

"Iako se ne možemo uvek složiti sa ljudima koji koriste ProtonMail, ipak moramo nastaviti da štitimo njihova prava na privatnost, jer je suština demokratije poštovanje prava čak i ljudi sa kojima se ne slažemo. Međutim, kao društvo moramo delovati protiv masovnog prikupljanja podataka od strane velikih tehnoloških kompanija, jer to predstavlja pretnju demokratiji. Kada se radi o zaštiti od prikupljanja podataka, enkripcija nije problem, već je zapravo deo rešenja. "

Portparol ProtonMaila je rekao da ProtonMail ima tim za borbu protiv zloupotrebe u kompaniji koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji kako bi sprečio zloupotrebu ove platforme i tehnologije. "Što se tiče toga da li je upotreba ProtonMaila od strane Cambridge Analytica bila zakonita, potreban nam je švajcarski sud da razmotrimo to pitanje pre nego što možemo da iznesemo mišljenje o tome."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje