Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Vesti, 07.08.2020, 10:00 AM

Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Samo nedelju dana nakon što se Garmin oporavio od napada ransomwarea, japanska kompanija Canon pretrpela je napad ransomwarea koji je uticao na brojne servise, uključujući Canonov sistem elektronske pošte, američki veb sajt kompanije, na desetine Canonovih domena i brojne interne aplikacije.

Da nešto nije u redu, primećeno je pre nedelju dana kada je Canonov sajt image.canon 30. jula prestao da radi, a kompanija objavila da su neki korisnički podaci - slike i video snimici, otpremljeni pre 16. juna 2020. godine izgubljeni. Reagujući na ovo otkriće, kompanija je ukinula uslugu i vratila je 4. avgusta. Poslednje ažuriranje statusa na sajtu bilo je čudno jer je spomenut gubitak podataka, uz napomenu da nije bilo curenja podataka.

Nekoliko dana kasnije dogodio se još jedan incident. Naime, 5. avgusta IT tim kompanije poslao je obaveštenje svim zaposlenima u Canonu u kome ih obaveštava da su mnoge usluge nedostupne zbog problema koji još uvek nije identifikovan. Međutim, ispostavilo se da je uzrok nedostupnosti ransomware.

BleepingComputer je dobio deo poruke o otkupnini koju je navodno dobio Canon, a koja ukazuje da je u napadu korišćen ransomware Maze.

Za razliku od ransomwarea WastedLocker koji se navodno koristio u napadu na Garmin, Maze šifrira unutrašnje sisteme i izvlači podatke. Kada je BleepingComputer kontaktirao hakersku grupu koja koristi Maze u napadima, hakeri su rekli da su ukrali “10 terabajta podataka, privatne baze podataka itd” iz kompanije Canon. Grupa je odbila da da više detalja o napadu, poput toga koliko novca traže od kompanije, kao i koji su podaci ukradeni.

Iako je prekid rada image.canon najpre doveden u vezu sa ransomwareom, grupa je rekla da oni nisu izazvali taj prekid.

Canon će morati da plati traženi iznos, u suprotnom, hakeri će objaviti ukradene podatke čime će privatnost korisnika biti ugrožena. Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi vratio pristup svojim sistemima.

Grupa Maze je u prošlosti preuzela odgovornost za napade na LG, Xerox, MaxLinear, Cognizant, Chubb, gradove Rivijera Bič i Lejk Siti u državi Florida i brojne druge žrtve.

“Trenutno istražujemo situaciju. Hvala vam” - to je sve što je rekao Canon upitan da prokomentariše napad.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačke vlasti istražuju smrt pacijenta posle napada ransomwarea na bolnicu u Diseldorfu. Reč je o pacijentkinji kojoj je bila potrebna hitna medic... Dalje

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Google je dodao novu funkciju svom programu za zaštitu visokorizičnih korisnika, kao što su novinari, političke organizacije i aktivisti. Od juče... Dalje

Sajber-kriminal u doba pandemije

Sajber-kriminal u doba pandemije

Ako ste mislili da 2020. ne može biti gora, grešite. Ni sajber-prostor nije pošteđen loših dešavanja. Mnogi su zbog pandemije bili prinuđeni da... Dalje

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Proizvođač opreme za gejmere, kompanija Razer, slučajno je otrkio privatne podatke više od 100000 igrača koji su bili javno dostupni skoro mesec ... Dalje

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Canary i Dev verzije Microsoft Edgea često se ažuriraju novim funkcijama koje su skrivene ili nisu poznate široj javnosti. Jedna od takvih funkcija... Dalje