Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Vesti, 07.08.2020, 10:00 AM

Canon pretrpeo napad ransomwarea, hakeri tvrde da su ukrali 10 terabajta podataka

Samo nedelju dana nakon što se Garmin oporavio od napada ransomwarea, japanska kompanija Canon pretrpela je napad ransomwarea koji je uticao na brojne servise, uključujući Canonov sistem elektronske pošte, američki veb sajt kompanije, na desetine Canonovih domena i brojne interne aplikacije.

Da nešto nije u redu, primećeno je pre nedelju dana kada je Canonov sajt image.canon 30. jula prestao da radi, a kompanija objavila da su neki korisnički podaci - slike i video snimici, otpremljeni pre 16. juna 2020. godine izgubljeni. Reagujući na ovo otkriće, kompanija je ukinula uslugu i vratila je 4. avgusta. Poslednje ažuriranje statusa na sajtu bilo je čudno jer je spomenut gubitak podataka, uz napomenu da nije bilo curenja podataka.

Nekoliko dana kasnije dogodio se još jedan incident. Naime, 5. avgusta IT tim kompanije poslao je obaveštenje svim zaposlenima u Canonu u kome ih obaveštava da su mnoge usluge nedostupne zbog problema koji još uvek nije identifikovan. Međutim, ispostavilo se da je uzrok nedostupnosti ransomware.

BleepingComputer je dobio deo poruke o otkupnini koju je navodno dobio Canon, a koja ukazuje da je u napadu korišćen ransomware Maze.

Za razliku od ransomwarea WastedLocker koji se navodno koristio u napadu na Garmin, Maze šifrira unutrašnje sisteme i izvlači podatke. Kada je BleepingComputer kontaktirao hakersku grupu koja koristi Maze u napadima, hakeri su rekli da su ukrali “10 terabajta podataka, privatne baze podataka itd” iz kompanije Canon. Grupa je odbila da da više detalja o napadu, poput toga koliko novca traže od kompanije, kao i koji su podaci ukradeni.

Iako je prekid rada image.canon najpre doveden u vezu sa ransomwareom, grupa je rekla da oni nisu izazvali taj prekid.

Canon će morati da plati traženi iznos, u suprotnom, hakeri će objaviti ukradene podatke čime će privatnost korisnika biti ugrožena. Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi vratio pristup svojim sistemima.

Grupa Maze je u prošlosti preuzela odgovornost za napade na LG, Xerox, MaxLinear, Cognizant, Chubb, gradove Rivijera Bič i Lejk Siti u državi Florida i brojne druge žrtve.

“Trenutno istražujemo situaciju. Hvala vam” - to je sve što je rekao Canon upitan da prokomentariše napad.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje