Chrome 55 blokira Flash i koristi HTML5 po defaultu

Vesti, 05.12.2016, 00:00 AM

Chrome 55 blokira Flash i koristi HTML5 po defaultu

Chrome 55 koji je objavljen prošle nedelje blokira celokupan Flash sadržaj po default, prema planu koji su Googleovi inženjeri najavili sredinom godine.

U maju ove godine, Google je najavio da će početkom četvrtog kvartala 2016, Chrome koristiti HTML5 po defaultu, a da će Flash biti isključen.

Dok je implementacija plana o HTML5 po defaultu pretrpela izmene od maja, Flash se povukao u korist HTML5 kao primarne tehnologije za prikazivanje multimedijalnog sadržaja u Chromeu.

Googleov plan je da isključi Flash i da koristi HTML5 za sve sajtove. Tamo gde HTML5 nije podržan, Chrome će pitati korisnike da li žele da pokrenu Flash da bi videli multimedijalni sadržaj.

Korisnikov izbor biće upamćen za naredne posete, ali postoji i opcija u podešavanjima browsera (Settings > Content Settings > Flash > Manage Exceptions) gde korisnici mogu dodati web sajtove koji će biti izuzeci i kojima će im biti dozvoljeno da pokrenu Flash po defaultu.

Još u maju, da bi se izbegla prekomerna navala korisnika, Google je saopštio da će na belu listu biti stavljeni neki od najvećih sajtova na kojima HTML5 nije još uvek podržan, ili gde sav sadržaj ne može biti reprodukovan preko HTML5. Na toj listi su se našli YouTube, Flash, VK i drugi.

Ova lista top 10 sajtova je zamenjena boljim sistemom nazvanim Site Engagement (chrome://site-engagement) koji boduje web sajtove na osnovu broja poseta i vremena provedenog na njima. Site Engagement indikator daje od 1 do 100 bodova. Kada broj bodova padne ispod 30, od korisnika će biti traženo da omoguće Flash, bez obzira na popularnost sajta.

Flash koji je okrivljen da je stalni izvor bezbednosnih pretnji, biće i dalje isporučuvan sa Chromeom.

Ako vam nije po volji Googleova odluka, možete se vratiti na Flash u chrome://flags.

Google se već dugo priprema na vreme bez Flasha. YouTube je još odavno bez podrške za Flash, dok će počev od 2. januara 2017. Google odbijati Flash oglase u svom AdWords programu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje