Chrome, Safari, Edge i Firefox ostaju bez podrške za TLS 1.0 i 1.1 2020. godine

Vesti, 17.10.2018, 09:00 AM

Chrome, Safari, Edge i Firefox ostaju bez podrške za TLS 1.0 i 1.1 2020. godine

Svi proizvođači popularnih web browsera, Google (Chrome), Apple (Safari), Microsoft (Edge, Internet Explorer) i Mozilla (Firefox), objavili su da će uskoro ukinuti podršku za 20 godina stari TLS 1.0 i 12 godina stari TLS 1.1 protokol.

Razvijen inicijalno kao protokol Secure Sockets Layer (SSL), Transport Layer Security (TLS) je ažurirani kriptografski protokol koji se koristi za uspostavljanje sigurnog i šifrovanog komunikacijskog kanala između klijenata i servera.

Trenutno postoje četiri verzije TLS protokola - TLS 1.0, 1.1, 1.2 i 1.3 (najnovija) - ali starije verzije, TLS 1.0 i 1.1, su poznate kao ranjive na brojne kritične napade, kao što su POODLE i BEAST.

S obzirom na to da implementacija TLS u svim većim web pregledačima i aplikacijama podržava proces downgradea, to ostavlja mogućnost napadačima da iskorišćavaju slabije protokole čak i ako server podržava najnoviju verziju.

Svi glavni pregledači će 2020. godine ukinuti podršku za TLS 1.0 i TLS 1.1.

Prema saopštenjima za medije koja su objavile četiri kompanije, Google, Microsoft, Apple i Mozilla, njihovi web pregledači će u potpunosti ukinuti podršku za TLS 1.0 i 1.1 u prvoj polovini 2020. godine.

TLS 1.2, koji je objavljen pre deset godina kako bi se rešile slabosti TLS 1.0 i 1.1, od tada je široko primenjen, te će, prema tome, biti podrazumevana verzija TLS osim u slučaju dostupnosti TLS 1.3 koja je trenutno u fazi razvoja.

Prema Microsoftu, pošto je TLS 1.0 sve stariji, mnogi web sajtovi su već prešli na nove verzije protokola. Danas 94% sajtova već podržava TLS 1.2, dok samo manje od jednog procenta veza u Microsoft Edgeu na dnevnom nivou koristi TLS 1.0 ili 1.1.

"Dve decenije je dugo vremena da se sigurnosna tehnologija ne promeni. Iako ne znamo za značajne ranjivosti sa našim najnovijim implementacijama TLS 1.0 i TLS 1.1, postoje ranjive third-party implementacije", kažu iz Microsofta.

Apple takođe kaže da je TLS 1.2 standard na njegovim platformama i da predstavlja 99,6% TLS veza Safarija, dok TLS 1.0 i 1.1 čine manje od 0,36% svih veza.

I Google je rekao da danas samo 0,5% HTTPS veza napravljenih od strane Chromea koristi TLS 1.0 ili 1.1.

Sve tehnološke kompanije su preporučile web sajtovima koji ne podržavaju TLS 1.2 ili noviju verziju da se što pre udalje od starih verzija protokola.

I PCI Data Security Standard (PCI DSS) takođe zahteva od web sajtova da onemoguće implementaciju SSL/TLS 1.0 do 30. juna 2018.

Korisnici mogu sami ručno onemogućiti starije verzije TLS-a na Google Chromeu tako što će otvoriti Settings → Advanced Settings → Open Proxy Settings → kliknite na Advanced → u odeljku Security onemogućite TLS 1.0 i 1.1 i zatim sačuvajte postavke.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje