Članice alijanse Pet očiju upozorile na moguće sajber napade iz Rusije na kritičnu infrastrukturu

Vesti, 21.04.2022, 10:00 AM

Članice alijanse Pet očiju upozorile na moguće sajber napade iz Rusije na kritičnu infrastrukturu

Agencije za sajber bezbednost zemalja članica alijanse „Pet očiju” („Five Eyes”), Australije, Kanade, Novog Zelanda, Velike Britanije i SAD, objavile su zajedničko savetodavno upozorenje da ruska vlada razmatra opcije za sajber napade na kritičnu infrastrukturu.

Iza ovog upozorenja stoje američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture, FBI, američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), australijski Centar za sajber bezbednost, kanadski Centar za sajber bezbednost, Nacionalni centar za sajber bezbednost Novog Zelanda, britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost i Nacionalna agencija za kriminal.

„Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da izloži organizacije unutar i izvan regiona povećanoj zlonamernoj sajber aktivnosti. Ova aktivnost može se desiti kao odgovor na neviđene ekonomske troškove nametnute Rusiji, kao i materijalnu podršku koju pružaju Sjedinjene Države i američki saveznici i partneri”, navodi se u upozorenju.

Pre ovog, američka vlada je samostalno izdala još jedno upozorenje o hakerima iza kojih stoje države koji primenjuju zlonamerni softver za održavanje pristupa industrijskim kontrolnim sistemima (ICS) I uređajima za nadzor i prikupljanje podataka (SCADA).

Tokom prethodna dva meseca Ukrajina je bila na udaru munjevitih hakerskih napada, od DDoS napada do napada destruktivnim malverima na vladine i infrastrukturne subjekte.

U upozorenju koalicije Pet očiju navodi se da hakeri koje sponzoriše Rusija mogu da kompromituju IT mreže, da obezbede dugoročno prisustvo na mrežama, kradu osetljive podatke, i sabotiraju industrijske kontrolne sisteme.

U upozorenju se podseća da su neke kriminalne grupe nedavno javno obećale podršku ruskoj vladi u svetlu njene invazije na Ukrajinu. Ove grupe zapretile su sajber napadima protiv zemalja i organizacija koje pružaju materijalnu podršku Ukrajini.

Među grupama koje su se pridružile ruskoj vladi su The CoomingProject, Killnet, Mummy Spider, Salty Spider, Scully Spider, Smokey Spider, Wizard Spider i Xaknet Team. Sajber kriminalci iz ransomware grupe Conti (Wizard Spider) čak su javno obećali podršku ruskoj vladi.

Od početka invazije na Ukrajinu, agencije za sajber bezbednost zemalja koalicije Pet očiju su otkrile zlonamerne sajber operacije protiv IT mreža iza kojih stoje različiti ruski državni subjekti. To uključuje rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB), uključujući FSB-ov Centar 16 i Centar 18, rusku Spoljnu obaveštajnu službu, Glavnu obaveštajnu upravu ruskog Generalštaba, Glavni centar specijalnih tehnologija GRU, Ministarstvo odbrane Rusije i Centralni naučni institut za hemiju i mehaniku.

Službe za sajber bezbednost koalicije Pet očiju pozvale su one koji su zaduženi za zaštitu mreža kritične infrastrukture da se pripreme za potencijalne sajber pretnje, uključujući destruktivne malvere, ransomware, DDoS napade i sajber špijunažu, tako što će ojačati svoju sajber odbranu i pojačati napore za identifikovanje indikatora zlonamerne aktivnosti.

Mere predostrožnosti koje su preporučile agencije uključuju na prvom mestu ažuriranje softvera, uključujući operativne sisteme, aplikacije i firmware, primenu višefaktorske autentifikacije i jakih lozinki, obezbeđivanje obuke za podizanje svesti krajnjih korisnika i zaštita i nadzor RDP-a (remote desktop protocol) kao jednog od najčešćih inicijalnih vektora infekcije ransomwareom.

Pre ovog upozorenja, američki predsednik Džo Bajden je pozvao lokalne organizacije da pojačaju svoje napore u sajber odbrani jer, prema njegovim rečima, Rusija razmišlja o sprovođenju sajber napada u znak odmazde za sankcije uvedene zemlji zbog njene invazije na Ukrajinu.

„To je deo ruskog plana igre“, rekao je tada Bajden. „Moja administracija ponavlja ta upozorenja zasnovana na obaveštajnim podacima da ruska vlada istražuje opcije za potencijalne sajber napade.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje