Danas je Svetski dan bekapa

Vesti, 31.03.2023, 01:30 AM

Danas je Svetski dan bekapa

Više od jedne decenije, 31. mart je značajan dan u tehnološkoj industriji, dan čije je obeležavanje podsetnik na važnost proaktivnog pravljenja rezervnih kopija podataka pre nego što dođe do katastrofe.

Gubitak ili krađa podataka su češći nego što većina ljudi misli. Veb sajt World Backup Day u tom smislu pruža neke zastrašujuće podatke.

Oko 21% korisnika interneta nikada nije napravilo rezervnu kopiju svojih fajlova da bi se zaštitili od nezgoda, fizičke krađe uređaja ili infekcija malverom, uprkos lošim statistikama. Prema podacima sa pomenutog sajta, u 29% slučajeva gubitak podataka je slučajan, 30% svih računara je zaraženo nekim malverom, a svakog minuta se izgubi ili ukrade 113 pametnih telefona.

Proaktivno pravljenje rezervne kopije podataka u slučaju kompromitovanja uređaja, oštećenja ili krađe je ključno ako vam je stalo da sačuvate porodične uspomene, pa čak i posao. Uređaji se mogu zameniti ili popraviti, ali vaši važni dokumenti, seminarski radovi ili video snimci prvih koraka vaše dece nikada ne mogu biti zamenjeni.

Na Svetski dan bekapa trebalo bi da razmislite o pravljenju rezervne kopije svojih dragocenih podataka a evo nekih od argumenata zašto bi to trebalo da uradite bez odlaganja:

≈ Vaš hard disk se može pokvariti, što znači da sve vaše porodične uspomene, fotografije i video snimci mogu biti zauvek izgubljeni;

≈ Ako izgubite svoj laptop ili neki drugi pametni uređaj u kafiću ili na aerodromu, gubite sve dokumente u vezi sa poslom, prezentacije ili seminarske radove;

≈ Možete slučajno izbrisati važan fajl ili važne dokumente;

≈ Vaš uređaj može biti ukraden;

≈ Uređaj može biti zaražen ransomwareom, a napadači mogu držati vaše podatke kao taoce i tražiti mnogo novca za otkup;

Pravljenje rezervne kopije podataka vam možda izgleda kao težak zadatak, ali bar danas možete napraviti kopiju svih važnih fajlova, dokumenata, video snimaka i fotografija kako biste bili sigurni da će vaši podaci ostati bezbedni u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.

Za početak, nabavite eksterni disk (poželjno SSD) ili USB fleš. Ipak, imajte na umu da i oni mogu biti oštećeni, izgubljeni ili ukradeni. Da biste napravili rezervnu kopiju podataka, možete ručno da kopirate fajlove, koristite ugrađeni softver za pravljenje rezervnih kopija podataka sa vašeg računara ili neki drugi softver.

Razmislite o oblaku što je jednostavan i bezbedan način čuvanja svih važnih podataka. Najveća prednost čuvanja fajlova u oblaku je ta što su podaci dostupni bilo kada i bilo gde.

Druga mogućnost je usluga online bekapa koja šifruje vaše fajlove i zakazuje redovno pravljenje rezervnih kopija vaših podataka na bezbednom mestu.

Takođe, odvojite trenutak da napravite rezervnu kopiju svojih veb sajtova, WhatsAppa i telefona.

Ako to uradite, možete biti spokojni - rezervna kopija podataka znači da ćete lako moći da vratite svoje podatke u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.

Naslovna fotografija: Siyuan Hu / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje