Danska tajna služba pomagala američkoj NSA u špijuniranju Angele Merkel

Vesti, 01.06.2021, 10:30 AM

Danska tajna služba pomagala američkoj NSA u špijuniranju Angele Merkel

Danska vojna tajna služba pomagala je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) u špijuniranju evropskih lidera, između ostalih i nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, objavio je Dojče vele.

Otkriće da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put se pojavilo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima koji otkrivaju podršku danske vojne obaveštajne službe NSA.

Nemački bliski saveznik i sused sarađivao je sa američkim obaveštajcima u prisluškivanju kancelarke i predsednika, navodi se u izveštaju. Meta je bio i Per Štajnbrik, tadašnji kandidat za kancelara Socijaldemokrata (SPD).

Obaveštajni izvori su informacije prosledili timu novinara koga su činili novinari javnih servisa Danske (DR), Švedske (SVT), Norveške (NRK) i Nemačke (NDR i WDR), kao i francuskih i nemačkih dnevnih novina Le Monde i Zidojče cajtung.

Kada je saznao da je špijuniran, Štajnbruk je nemačkim članovima istraživačkog tima rekao da to smatra skandalom. On je priznao da su zapadnim državama potrebne funkcionalne obaveštajne službe, ali smatra da to što su danske vlasti špijunirale svoje saveznike pokazuje da više vole da preuzmu stvari u svoje ruke.

Merkel i Štajnmajer nisu znali za špijuniranje.

Danska vlada je najkasnije 2015. saznala za umešanost svoje obaveštajne službe u skandal sa NSA.

Posle otkrića bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edvarda Snoudena, danska vlada je počela da prikuplja informacije o saradnji svoje službe sa NSA između 2012. i 2014. godine u poverljivom Dunhamerovom izveštaju, objavio je NDR. Dokazi koje su prikupili pokazali su da je danska služba pomagla NSA u špijuniranju političara u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i Nemačkoj.

Danska obaveštajna služba takođe je pomogla američkoj agenciji u praćenju danskog ministarstva spoljnih poslova, ministarstva finansija, kao i danskog proizvođača oružja. Pored toga, danska obaveštajna služba je sarađivala sa NSA u operacijama prisluškivanja protiv same američke vlade.

Kada je danska vlada otkrila razmere saradnje između obaveštajnih agencija dve države, naredila je ostavku celokupnog rukovodstva službe 2020. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje