Dropbox zbog baga godinama čuvao obrisane fajlove korisnika

Vesti, 26.01.2017, 00:30 AM

Dropbox zbog baga godinama čuvao obrisane fajlove korisnika

Inženjeri Dropboxa ispravili su veoma stari bag zbog koga su se u pprotekle dve nedelje ponovo pojavili ranije obrisani folderi u nalozima nekolicine korisnika Dropboxa.

Ovi su se korisnici žalili na forumu podrške Dropboxa da su im se stari folderi koje su obrisali pre nekoliko godina nekim čudom ponovo pojavili na uređajima.

"Imam isti problem - nekoliko različitih foldera sa starim fajlovima iz 2009-2011, koji su obrisani pre nekoliko godina iznenada su se pojavili preko noći. A ja se definitivno nisam povezivao sa starim računarom", rekao je jedan od korisnika.

"Obrisao sam te fajlove pre 6 godina", rekao je drugi korisnik. "Uređaja na kojima sam imao te fajlove odavno su bačeni u smeće."

Jedan korisnik koji nije blagovremeno dobio odgovor od podrške Dropboxa otišao je toliko daleko da je promeni lozinku svog naloga i prekinuo sve sesije, misleći da mu je nalog kompromitovan.

Prošle nedelje, u četvrtak, predstavnik Dropboxa najzad je priznao da postoji problem i da je bag ispravljen.

On je objasnio da je bag sprečavao da neki fajlovi i folderi budu u potpunosti izbrisani sa servera Dropboxa, čak i pošto su ih korisnici obrisali sa svojih Dropbox naloga. Dok je Dropbox ispravljao propust, obrisani fajlovi i folderi su nenamerno vraćeni korisnicima. Predstavnik kompanije je priznao da je to bila greška Dropboxa te da nije krivica nekog trećeg, i da nalozi nisu hakovani.

Zanimljivo je da je ovo praktično indirektno priznanje da je Dropbox čuvao fajlove koje su korisnici obrisali pre mnogo godina.

Međutim, iz Dropboxa tvrde da oni trajno brišu fajlove i foldere sa servera i to u roku od 60 dana pošto ih korisnici obrišu. Međutim, obrisani fajlovi i folderi koji su pogođeni ovim bagom imaju problem sa inkonzistencijom metapodataka. Zato ih je Dropbox izolovao i isključio iz procesa trajnog brisanja sve dok metapodaci ne budu ispravljeni. Tokom tog vremena niko nije mogao da pristupi tim fajlovima ili folderima.

Dropbox je ispravio ovaj bag, a većina ovih starih fajlova je uklonjena sa naloga.

To što je Dropbox godinama čuvao obrisane fajlove je samo jedna strana medalje. Pravo je pitanje zašto im je trebalo osam godina da poprave grešku.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje