Ekstenzija za Chrome prodata i odmah posle prodaje pretvorena u adware

Vesti, 14.07.2017, 10:00 AM

Ekstenzija za Chrome prodata i odmah posle prodaje pretvorena u adware

Korisnici popularne ekstenzije za Chrome Particle, koja je nekada bila poznata pod nazivom YouTube+, iznenada su počeli da se žale na ažuriranje koje je tražilo dve dozvole koje ekstenzija nikada ranije nije koristia, niti je imala razloga da ih koristi. Reč je o dozvoli za čitanje i promenu podataka na svim posećenim web sajtovima i dozvoli za upravljanje aplikacijama, ekstenzijama i temama.

Particle je jednostavan alat koji omogućava korisnicima da promene grafički interfejs i ponašanje nekih standardnih funkcija YouTubea.

Autor ekstenzije je u maju objavio da planira da odustane od ekstenzije Particle i da će napraviti novu ekstenziju - Iridium. Kao razlog za odustajanje od Particlea, autor je naveo ažuriranje korisničkog interfejsa YouTubea zbog kojih većina funkcija ekstenzije ne bi više radila, zbog čega je rešio da započne novi projekat od nule.

Posle te najave, autor ekstenzije Particle dobio je ponudu izvesne firme da proda ekstenziju i da će za nju dobiti onoliko novca koliko bude tražio. On kaže da nije mogao da odbije takvu uponudu ali da je pre nego što je prodao ekstenziju proveravao kupca i navodno nije našao ništa što bi bi ga odgovorilo od te odluke. Jedna od stavki kupoprodajnog ugovora sprečava autora ekstenzije da otkrije ime kupca.

Pošto je Particle prešla u ruke novog vlasnika, dva dana kasnije, on je objavio ažuriranje preko Chrome Web Store.

Korisnici koji su primetili da ekstenzija traži nove dozvole obratili su se originalnom autoru preko GitHuba, da bi tada saznali da je ekstenzija promenila vlasnika a da korisnici na to nisu upozoreni.

Analiza izvornog koda ekstenzije je pokazala da je novi vlasnik dodao folder nazvan "algoad" kodu ekstenzije. Novi kod dodaje reklame na web sajtove kao što su Google, Yahoo, Bing, Amazon, eBay i Booking.com.

Detaljna analiza koda otkrila je da je novi vlasnik korisnik roberthawkinsg koji je autor još dve ekstenzije za Chrome - Typewriter Sounds i Twitch Mini Player. Komentari korisnika ove dve ekstenzije otkrivaju da je firma i u slučaju ove dve ekstenzije primenila isti recept: nekada bezopasne dodatke za Chrome je pretvorila u adware.

Ekstenzija Particle ima više od 31000 korisnika, Typewriter Sounds skoro 40000 a Twitch Mini Player skoro 20000 korisnika.

Autor ekstenzije Particle preporučio je korisnicima da instaliraju Userscript verziju Particle ekstenzije, ili da sačekaju da on objavi Iridium.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Popularna aplikacija GO Keyboard prikuplja podatke o korisnicima bez njhove dozvole

Popularna aplikacija GO Keyboard prikuplja podatke o korisnicima bez njhove dozvole

Popularna apikacija za Android GO Keyboard koja se može preuzeti iz Google Play prodavnice, prikuplja podatke korisnika i preuzima i pokreće kod sa ... Dalje

Google testirao 5 vodećih browsera, Safari ima najviše bagova

Google testirao 5 vodećih browsera, Safari ima najviše bagova

Googleov Project Zero tim napravio je novi alat za testiranje DOM endžina browsera i objavio listu top 5 browsera, od kojih je najviše propusta pron... Dalje

Adblock Plus sada nudi zaštitu od rudarenja kriptovaluta

Adblock Plus sada nudi zaštitu od rudarenja kriptovaluta

Adblock Plus sada nudi zaštitu od sajtova koji koriste resurse računara posetilaca za rudarenje digitalnog novca. Adblock je objavio filter koji kor... Dalje

Malver iz CCleanera iskorišćen za napad na Intel, Google, Microsoft

Malver iz CCleanera iskorišćen za napad na Intel, Google, Microsoft

Hakovanje softvera CCleaner koje se dogodilo letos, a za koje se saznalo ove nedelje izvela je kineska hakerska grupa koja je najviše poznata po imen... Dalje

McAfee se pridružio ''lovu na veštice'' protiv Kaspersky Laba

McAfee se pridružio ''lovu na veštice'' protiv Kaspersky Laba

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost naložilo je svim državnim institucijama da u roku od tri meseca prekinu da koriste proizvode Kasper... Dalje