Evropska agencija za sajber bezbednost: Geopolitika igra glavnu ulogu u sajber napadima

Vesti, 07.11.2022, 10:30 AM

Evropska agencija za sajber bezbednost: Geopolitika igra glavnu ulogu u sajber napadima

Sukob između Rusije i Ukrajine pratio je novi talas haktivizma, a hakeri koje sponzoriše država izveli su napade na 128 vladinih organizacija u 42 zemlje koje podržavaju Ukrajinu, saopštila je Agencija Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA).

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja koji je objavila agencija a koji je predstavljen na konferenciji o bezbednosti održanoj u Pragu 3. novembra, broj sajber incidenata porastao je u februaru i martu ove godine, otprilike u vreme ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Neki akteri pretnji su ciljali ukrajinske i ruske entitete tokom prvih dana sukoba, verovatno radi prikupljanja obaveštajnih podataka. U izveštaju se primećuje da geopolitička situacija i dalje ima veliki uticaj na sajber bezbednost.

ENISA je identifikovala nekoliko tipova napada koje često koriste napadači koje sponzoriše država. To uključuje eksploataciju ranjivosti nultog dana i kritičnih ranjivosti, napade na mreže operativne tehnologije (OT), razorne ”wiper” napade, napade na mreže vladinih agencija i kritičnih infrastrukturnih entiteta i napade na lance snabdevanja. Napadi su takođe uključivali društveni inženjering i dezinformacije.

Takođe je primećeno da akteri pretnji koje sponzoriše država napadaju subjekte iz zemalja jugoistočne Azije, iz Japana, Australije i Tajvana. Zbog povećanih tenzija između određenih zemalja u Aziji, hakeri koje sponzoriše država su ciljali na zemlje (uključujući zemlje članice EU) koje su uspostavile bliže veze sa Tajvanom.

„Očekujemo da ćemo videti sve više država koje koriste svoje sajber kapacitete za prikupljanje obaveštajnih podataka, posebno u vremenima povećanih tenzija ili sukoba“, napominje ENISA.

Pošto su sajber napadi postali prioritet za vlade, primetan je trend javnog razotkrivanja napadača, ali i preduzimanje pravnih mere protiv njih.

Ransomware je i ove godine najzastupljeniji vid sajber kriminala. Sa više od 10 terabajta ukradenih podataka mesečno tokom perioda obuhvaćenog izveštajem, ransomware ostaje najveća pretnja sajber bezbednosti, saopštila je ENISA, ističući da je fišing najčešći inicijalni vektor takvih napada. U izveštaju se takođe navodi da je 60% pogođenih organizacija verovatno platilo traženu otkupninu.

Drugi najčešći oblik napada bili su DDoS napadi koji postaju sve veći i složeniji. Najveći DDoS napad ikada pokrenut u Evropi bio je napad na istočnoevropskog klijenta kompanije Akamai koji koristi njegovu Prolexic platformu, koji je dostigao vrhunac pri 853,7Gbps i 659,6Mpps tokom 14 sati. Napad se dogodio u julu ove godine.

Iako su se svi sektori našli na udaru, najviše su pogođeni javna uprava i vladini subjekti, koji čine 24% svih žrtava sajber napada a za njima slede provajderi digitalnih usluga sa 13%.

Photo by Pixabay from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google je najavio značajne promene politike o neaktivnim nalozima, koja će stupiti na snagu kasnije ove nedelje, 1. decembra. Kompanija tvrdi da su... Dalje

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Google je objavio da je preduzeo pravne mere protiv prevaranta koji su pokušali da iskoriste ime njegovog AI alata Bard i druga sredstva za širenje ... Dalje