ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Vesti, 20.09.2021, 10:00 AM

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu dolara. Kompanija je potvrdila da će platiti 936 miliona dolara za ExpressVPN, od čega će 237 miliona dolara biti u formi akcija kompanije Kape koje će dobiti suosnivači ExpressVPN-a.

Na ovu temu oglasio se uzbunjivač i bivši agent američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) koji je upozorio korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN.

Ovo upozorenje je reakcija na vest da je direktor informacionih tehnologija ExpressVPN-a, Danijel Gerik, jedan od trojice američkih državljana koji su priznali da su pomagali vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata u hakovanju uređaja praćenih ciljeva.

Sudski dokumenti otkrili su da je Gerik bio jedan iz tima obaveštajaca koji su hakovali i špijunirali za UAE.

Kako je objavilo američko ministarstvo pravde, on je učestvovao u operaciji “Project Raven” vlade UAE, pomažući hakovanje šefova država i drugih ličnosti.

Optuženi Gerik, Mark Bajer i Rajan Adams će prema sporazumu sa tužilaštvom morati da plate 1,68 miliona dolara. Oni su optuženi da su od 2015. do 2019. godine radili za neimenovanu kompaniju koja je ugovorila sa vladom UAE pružanje usluga hakovanja. Prema sporazumu koji su sklopili sa tužilaštvom, Gerik, Bajer i Adams nisu morali da priznaju krivicu, ali su osim na plaćanje kazne, morali da pristanu na ograničenja u vezi “budućih aktivnosti i zapošljavanja”.

Sam ExpressVPN, koji je jedan od vodećih provajdera VPN usluga, nije porekao tvrdnje da je njihov direktor bio uključen u projekat Raven, već je stao iza njega. Kompanija je objavila saopštenje u kome je objasnila da su činjenice koje su navedene u sudskim dokumentima iz vremena pre nego što je Gerik zaposlen, ali i da su oni za to znali i pre nego što su ga zaposlili, jer im je on to rekao. Kompanija je rekla da je njegova stručnost ipak bila neprocenjiva za njihovu “misiju zaštite privatnosti i sigurnosti korisnika”.

“Da budemo potpuno jasni, koliko god cenimo Danijelovu stručnosti i način na koji nam je pomogao da zaštitimo kupce, ne odobravamo projekat Raven”, navodi se u saopštenju.

Ipak, iako kompanija ovaj projekat ali i nadzor smatra neetičkim, želela je da zadrži Gerika koji ima 20 godina iskustva rada u industriji sajber bezbednosti ali i u američkoj vojsci.

“On je dosledno i kontinuirano jačao sisteme koji nam omogućavaju da milionima ljudi pružimo privatnost i sigurnost”, objasnio je ExpressVPN.

ExpressVPN je zaposlio Gerika 2019. godine a pre nego što je zaposlen, on je raskinuo ugovor sa UAE.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svo... Dalje

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Korisnici Booking.com meta su nove, velike fišing kampanje koju su primetili istraživači bezbednosti iz firme Perception Point, koji kažu da kampa... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci koriste novu taktiku za distribuciju malvera putem imejlova, poznatu pod imenom ZeroFont, koju su strudenti dugo koristili kako bi v... Dalje

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Google je objavljivanjem Google Chrome 117.0.5938.132 popravio ranjivost nultog dana, koja je peta ranjivost nultog dana Googleovog veb pregledača od... Dalje

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve (passkeys) u operativnom sistemu Windows 11 kao deo velikog ažuriranja operativnog sistema. Ova funkc... Dalje