FBI možda zna način kako da otključa iPhone teroriste, i bez pomoći Applea

Vesti, 23.03.2016, 01:00 AM

FBI možda zna način kako da otključa iPhone teroriste, i bez pomoći Applea

FBI je možda pronašao način da dođe do sadržaja zaključanog iPhonea oko koga se vodi spor pred američkim sudom koji je naložio kompaniji Apple da pruži pomoć agentima FBI da hakuju telefon koji je pripadao teroristi koji je prošlog decembra učestvovao u terorističkom napadu u San Bernardinu, u Kaliforniji.

Apple i predstavnici američkog Ministarstva pravde trebalo je da se pojave juče pred federalnim sudom.

Međutim, dan pre toga, ministarstvo je podnelo molbu sudu za odlaganje ročišta do 5. aprila, da bi tako FBI imao vremena da testira novootkrivenu metodu za otključavanje iPhonea.

U predlogu koji je ministarstvo dostavilo sudu, kaže se da je neko izvan FBI 20. marta predložio birou drugi način za otključavanje iPhonea Sajeda Rizvana Faruka, koji je poginuo u obračunu sa policijom koji se dogodio posle napada.

Farukov lozinkom zaštićeni iPhone ima iOS 9, koji uključuje i sigurnosnu funkciju koja briše sve podatke na uređaju nakon 10 unetih pogrešnih lozinki.

Ako nova metoda koja je predložena FBI može da izbegne zaštitu lozinkom, bez brisanja podataka sa telefona, to bi značilo da birou više nije potrebna Appleova pomoć.

Prošlog meseca, sud je naložio Appleu da napravi poseban softver koji bi isključio ograničenje unosa lozinki i funkciju automatskog brisanja, čime bi FBI bilo omogućeno da neograničeni broj puta pogađa lozinku sve dok ne dođe do one koja će otključati telefon.

Apple protestvovao protiv ovakve odluke suda, navodeći da bi to omogućilo backdoor, koji bi izložio riziku svaki iPhone.

Ako bi FBI mogao da otključa iPhone bez pomoći Applea, to bi značilo kraj sudskog spora ali ne bi rešilo pitanje neslaganja oko backdoora, ali bi otvorilo i brojna nova i veoma neprijatna pitanja.

Pre svega, to bi značilo da postoji 0-day exploit koji se koristi, a koji je Appleu nepoznat. Ako FBI poseduje takav exploit, i ako ga preda Appleu, to bi značilo da biro više ne bi mogao da ga koristi u budućnosti, što bi bilo dobro za bezbednost korisnika.

Ali ako FBI ne bi otkrio ove informacije Appleu, to bi značilo da iPhone ima backdoor nepoznatog porekla, koji je otkrio neko ko čak i nije u FBI, i da bi ga i neko drugi mogao pronaći, zloupotrebiti ili prodati.

Bez obzira na ishod, to sigurno neće staviti tačku na neslaganja između Applea i američke vlade u vezi enkripcije iPhonea.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Privatnost je vruća tema u svetu virtuelnih asistenata. Da su Amazon Alexa i Google Home pretnja privatnosti to je sada opštepoznata stvar. Radnici... Dalje

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Češki proizvođač antivirusa Avast u ponedeljak je upozorio da su hakeri mogli da pristupe njegovoj internoj mreži koristeći privremeni VPN nalo... Dalje

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Broj... Dalje

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Ruska hakerska grupa Turla, poznata i pod nazivima Waterbug ili Venomous Bear, hakovala je iransku hakersku grupu OilRig i iskoristila njene alate i p... Dalje

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje