FBI stavio pod kontrolu bot mrežu Kelihos

Vesti, 12.04.2017, 00:00 AM

FBI stavio pod kontrolu bot mrežu Kelihos

Ruski haker koji je ovog vikenda uhapšen u Barseloni po svemu sudeći je imao veoma značajnu ulogu u radu velike bot mreže Kelihos, iako je prvobitno objašnjenje za njegovo hapšenje bila sumnja da se mešao u prošle godine održane predsedničke izbore u SAD.

Pjotr Jurijevič Levašov, tridesetdvogodišnji ruski programer, osumnjičen je da je rukovodio bot mrežom Kelihos, koja je sastavljena od više od 100000 inficiranih računara koji su korišćeni za slanje spam emailova, krađu lozinki, i infekciju računara ransomwareom i drugim vrstama malvera. Bot mreža Kelihos je aktivna od 2010.

Levašov koji je poznat i kao Petar Severa je čovek koji se našao na listi top 10 najvećih svetskih spamera grupe za borbu protiv spama Spamhaus, koja je Levašova stavila na sedmo mesto na ovoj listi.

Hapšenje se desilo zahvaljujući informacijama do kojih je FBI došao prošlog meseca, da će Levašov sa porodicom iz Rusije doputovati u Španiju, državu koja inače nema sporazum o izručenjima sa SAD.

Najpre se spekulisalo da je Levašov uhapšen zbog sumnje da se mešao u američke predsedničke izbore, jer je njegova supruga izjavila za ruski RT da je on uhapšen zbog svog učešća u američkim izborima, kao i hakovanje Demokratskog Nacionalnog Komiteta (DNC).

Ipak, iz saopštenja američkog Ministarstva pravde jasno je da Levašov nije povezan sa izborima, već sa bot mrežom Kelihos. FBI ga je doveo u vezu sa Kelihos bot mrežom jer je Levašov koristio istu IP adresu za rukovođenje bot mrežom, koju je koristio i za pristup svom email nalogu i drugim online nalozima, uključujući Apple iCloud i Googleov Gmail.

Prema navodima iz optužnice, Levašov je rukovodio bot mrežom Kelihos od 2010. godine, i napadao Windows računare. On je koristio Kelihos za distribuciju stotina miliona spam emailova godišnje. Osim toga, Levašov je koristio Kelihos za infekciju računara malverima i prikupljanje lozinki za pristup online i bankovnim nalozima na hiljade Amerikanaca.

Sada je bot mreža prestala sa radom, zahvaljujući Federalnom istražnom birou (FBI) i "snažnoj saradnji stručnjaka privatnih kompanija i policije, kao i korišćenju inovativnih pravnih i tehničkih taktika".

FBI je dobio sudski nalog za preusmeravanje inficiranih računara bot mreže Kelihos ka serverima koji su pod kontrolom FBI (proces je poznat po nazivu "sinkhole" napad) i blokiranje svih pokušaja da bot mreža povrati kontrolu nad inficiranim računarima.

FBI je saopštio da sarađuje sa firmom CrowdStrike i Shadowserver Foundation na prekidu komunikacija između kriminalaca i inficiranih računara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje