Faxploit: Kako hakeri mogu iskoristiti faks uređaje za ubacivanje malvera u ciljanu mrežu

Vesti, 15.08.2018, 09:30 AM

Faxploit: Kako hakeri mogu iskoristiti faks uređaje za ubacivanje malvera u ciljanu mrežu

Mnoge kompanije imaju broj faksa na stranici sa kontakt informacijama na svojim web sajtovima. Na kraju krajeva, deljenje broja faksa smatra se bezopasnim bar u meri u kojoj je to i deljenje drugih informacija kao što su email adresa ili telefonski broj. Međutim, izgleda da to nije tako i da hakeri mogu iskoristiti i broj faksa.

Prema istraživanju CheckPointa, objavljenom na konferenciji o bezbednosti Defcon 2018, ako napadač ima broj faksa kompanije, on može da pošalje posebno napravljenu sliku na ciljanu mašinu a u tom fajlu može biti kodirano bilo šta - malver, softver za majning kriptovalute, ransomware ili spyware. Mašina će dekodirati fajl i otpremiti softver u svoju memoriju. Na ovaj način, napadači mogu lako doći do poverljivih podataka ili mogu ometati čitavu mrežu na koju je priključen faks.

CheckPoint navodi da su određene ranjivosti, prisutne u komunikacijskim protokolima koje koristi većina faks uređaja širom sveta, odgovorne za hakovanje. Koristeći ove ranjivosti napadač može da preuzme kontrolu nad bilo kojom mrežom, bilo da je privatna ili komercijalna. Loši protokoli su instalirani ne samo u faks uređajima, već i u višefunkcionalnim štampačima.

Govoreći na DefConu, istraživači CheckPointa su objasnili da greške u protokolima koje koriste svi telefaksi i multifunkcionalni štampači, omogućavaju hakerima da lako ubace malver u mrežu kompanije. Sve ovo se može učiniti jednostavno pomoću broja faksa i telefonske linije.

Istraživači CheckPointa Ejal Itkin i Janiv Balmas su objasnili postupak hakovanja na sledeći način:

"Samo pomoću telefonske linije, uspeli smo da pošaljemo faks koji bi mogao da preuzme potpunu kontrolu nad štampačem, a kasnije i širiti naš malver unutar računarske mreže koja je dostupna za štampač."

Istraživači su mišljenja da se ovaj bezbednosni rizik mora odmah rešiti izmenom načina na koji savremeni mrežni protokoli tretiraju telefakse i štampače. Oni kažu da kompanije treba da budu upozorene i da faks uređaje smatraju potencijalnim vektorom napadom za hakere koji žele da se infiltriraju u mreže kompanija.

Exploit koji su istraživači nazvali Faxploit je testiran na HP Officejet Pro 6830 faks štampačima. Međutim, oni su uvereni da se slični exploiti mogu primeniti na sve faks uređaje jer su ranjivosti identifikovane u komunikacionim protokolima. Online faks usluge kao što je fax2email takođe su osetljive na slične napade. Vredi napomenuti da je HP brzo ispravio grešku u gore navedenom modelu tako što je objavio zakrpu koje je sada dostupna za preuzimanje na HP.com.

Ovo je prilično zabrinjavajuće otkriće, jer kompanije širom sveta koriste približno 45 miliona faks uređaja, a godišnje se pošalje oko 17 milijardi faksova. Institucije i kompanije koje se bave zdravstvenom zaštitom, banke, advokatske kancelarije i trgovci nekretninama se u velikoj meri oslanjaju na faksove u razmeni osetljivih informacija. Zbog toga, propusti moraju biti rešeni brzo i pouzdano.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Hakeri mogu pogoditi lozinke samo slušajući korisnike dok kucaju

Slušajući korisnike kako kucaju na tastaturi, hakeri mogu da pogode njihove lozinke, tvrde istraživači Instituta za informatičku bezbednost Darvi... Dalje

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoft upozorava na fišing napade sa 404 error stranica

Microsoftovi istraživači otkrili su neobičnu fišing kampanju u kojoj se koriste prilagođene 404 stranice o grešci da bi se potencijalne žrtve p... Dalje

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

KNOB napad: špijuniranje preko Bluetootha

Grupa naučnika otkrila je kritičnu sigurnosnu ranjivost u protokolu Bluetooth bežične komunikacije, koja milione uređaja čini podložnim napadim... Dalje

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

Pola godine rada ekstenzije Password Checkup: 1,5% lozinki korisnika je kompromitovano

U februaru ove godine Google je najavio dodatak Password Checkup (Provera lozinke), koji automatski proverava korisnička imena i lozinke sa kojima se... Dalje

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kabl za punjenje iPhonea može se koristiti za hakovanje i infekciju računara

Kada kupite iPhone dobijate i jedan standardni kabl za punjenje. Mnogi ljudi posežu za alternativama dostupnim na tržištu kada izgube ili oštete o... Dalje