Firefox 63 će doneti poboljšanu zaštitu od praćenja koja će blokirati majnere kriptovaluta

Vesti, 25.05.2018, 01:00 AM

Firefox 63 će doneti poboljšanu zaštitu od praćenja koja će blokirati majnere kriptovaluta

Programeri Mozille rade na poboljšanom sistemu za zaštitu od praćenja za Firefox koji će biti dostupan korisnicima sa verzijom 63, koja bi trebalo da bude objavljena sredinom oktobra.

Zaštita od praćenja je funkcija koja sprečava Firefox da učitava skripte za praćenje korisnika. Zaštita od praćenja je pokrenuta sa Firefoxovim privatnim režimom pretraživanja pre nekoliko godina, ali od Firefoxa 57, koji je objavljen u novembru 2017. godine, korisnici ga mogu omogućiti za obične sesije u bilo kom trenutku.

Međutim, zaštita od praćenja nije podrazumevano omogućena i da bi je omogućili za obične sesije pretraživanja, korisnici moraju posetiti odeljak "Privatnost" u "Podešavanjima" Firefoxa i pritisnuti dugme za uključivanje/isključivanje. Pošto je zakopana duboko u podešavanjima Firefoxa, vrlo mali broj ljudi zna da postoji ova opcija.

Da bi upoznali korisnike sa ovom opcijom, inženjeri Mozille trenutno rade na promenama korisničkog interfejsa Firefoxa kako bi omogućili svima da omoguće zaštitu od praćenja u bilo kom trenutku iz različitih delova korisničkog interfejsa Firefoxa.

Ovo uključuje padajući sigurnosni panel koji prikazuje informacije o sajtu ili padajući meni koji se može pokrenuti iz gornjeg desnog ugla pregledača.

Međutim, pored promena u korisničkom interfejsu, programeri Firefoxa su takođe radili na poboljšanju njegovih mogućnosti. U odeljku "Postavke privatnosti" sada se nalazi poboljšani panel za zaštitu od praćenja koji takođe omogućava korisnicima da odaberu koje funkcije protiv praćenja žele da omoguće.

Dok je zaštita od praćenja uvek blokirala oglašavanje, analitiku i skripte za deljenje sadržaja na društvenim mrežama, sa Firefoxom 63, zaštita od praćenja će dobiti podršku za blkoiranje in-browser majnera kriptovaluti, koji se zovu još i crypojackeri.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, inženjeri Mozille pojednostavili su proces uklanjanja kolačića u Firefoxu. Počevši od Firefoxa 63, možete da uklonite kolačiće i podatke o lokaciji na web sajtu direktno iz sigurnosnog panela koji se pojavljuje kad korisnik klikne na ikonu info/lock u adresnoj traci. Novo dugme će se zvati "Obriši kolačiće i podatke o lokaciji ..." i pojavljivaće se na dnu sigurnosnog panela koji se koristi za prikaz informacija SSL sertifikata.

Korisnici mogu da pregledaju izmene grafičkog interfejsa još sada, instaliranjem i korišćenjem Firefoxa Nightly.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Huawei je spreman da pređe na svoj operativni sistem

Restrikcije koje je američki predsednik Donald Tramp potpisao pre desetak dana, između ostalog, znače da Huawei neće moći da koristi softver i ha... Dalje

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje