Firefox će upozoravati korisnike kada se nađu na sajtu koji je ranije hakovan

Vesti, 16.11.2018, 09:30 AM

Firefox će upozoravati korisnike kada se nađu na sajtu koji je ranije hakovan

Mozilla je dodala novu funkciju svom Quantum Browseru koja će korisnicima prikazivati upozorenja Firefox Monitora prilikom posete sajtovima na kojima se ranije dogodilo kompromitovanje podataka. Pored toga, svrha ovih upozorenje je i da sugerišu korisnicima da provere da li je njihova email adresa među kompromitovanim.

Firefox Monitor je besplatna usluga koja koristi podatke sa sajta Troja Hanta Have I been Pwned, da bi upozorila korisnike kada je njihova email adresa kompromitovana prilikom nekog hakerskog napada. Kako kažu iz Mozillae, od kada je pokrenut Firefox Monitor, stotine hiljada ljudi se prijavilo da koristi ovu uslugu.

Ranije, da bi koristili ovu uslugu, korisnici Firefoxa morali su da odu na sajt Firefox Monitora i unesu svoju email adresu kako bi proverili da li su im nalozi kompromitovani i da se prijave za obaveštenja. Sada će svim korisnicima Firefoxa biti prikazivana upozorenja kada posete sajt koji je ranije hakovan. Ova upozorenja će vam prikazati kratki rezime o incidentu i link koji će vas odvesti do usluge Firefox Monitor tako da možete proveriti da li je taj incident uticao na vaš email.

Firefox Monitor je sada dostupan na više od 26 jezika, a iz Mozillae kažu da im je cilj da ova usluga bude dostupna svim korisnicima na njihovom jeziku, kako bi lakše saznali za kompromitovanje podataka i preduzeli korake da se zaštite.

Kada se ovakvo obaveštenje prikaže, korisnik će imati mogućnost da klikne na dugme Check Firefox Monitor da bi otišao na sajt Firefox Monitora, klikne na dugme “Dismiss” da bi zatvorio upozorenje ili klikne na strelicu nadole da bi izabrao "Nikada ne prikazuj upozorenja Firefox Monitora" tako da onemogući ovu vrstu upozorenja.

Ova upozorenja nisu dizajnirana da budu nametljiva i pojavljivaće se najviše jednom na istom sajtu i samo za incidente sa kršenjem bezbednosti podataka koji su prijavljeni u prethodnih dvanaest meseci, objasnili su iz Mozillae.

Iako je Mozilla tvrdi da se već sada prikazuju ova upozorenja, izgleda da to nije baš tako. To može značiti da će ova funkcija postepeno biti dostupna svim korisnicima Firefoxa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje