Francuska osniva sajber vojsku

Vesti, 14.12.2016, 10:30 AM

Francuska osniva sajber vojsku

Francuska je poslednja u nizu zemalja koja osniva "sajber vojsku", jedinicu koja će se boriti protiv stranih hakera. Ono što će raditi ova jedinica počev od sledećeg meseca objasnio je ministar odbrane Žan-Iv L Drijan.

L Drijan je rekao da je Francuskoj potreban namenski tim stručnjaka koji bi se bavili sajber napadima, i da će do 2019., na ovom poslu biti angažovano najmanje 2600 stručnjaka. To je plan o sajber odbrani za koji će biti izdvojeno 2,1 milijrda evra.

"Pojava novog prostora, novog bojnog polja, sajber-bojnog polja, mora da nas natera da temeljno preispitamo naš način pristupa ratovanju", rekao je L Drijan.

Francuska, međutim, razmišlja i dalje od tipične zaštite od hakerskih planova. L Drijan je naveo da će francuska sajber vojska, koja će biti nazvana Cybercom, biti sposobna da napadne druge zemlje i da upadne u njihove sisteme koji mogu biti uključeni u digitalni rat.

"Naši ofanzivni sajber kapaciteti moraju nam omogućiti upad u sisteme i mreže naših neprijatelja tako da im možemo pričiniti štetu, prekinuti rad servisa ili privremeno ili trajno ih neutralisati", izjavio je L Drijan dodajući da će bilo koja zemlja koja bude pokrenula sajber napad protiv Francuske biti tretirana kao neprijatelj.

Inženjeri Cybercoma će biti posebno obučeni za traganje za stranim hakerima i otkrivanje njihovog identiteta, ali i za upad u vojne mreže drugih zemalja i pristup sistemima koji bi inače mogli biti upotrebljeni protiv Francuske.

Francuska je poslednja u nizu država koje su odlučile da investiraju milijarde evra u sajber bezbednost. To se dešava u trenutku kada rastu tenzije na relaciji SAD i Rusija zbog međusobnih optužbi za hakerske napade.

SAD su okrivile Rusiju da je odgovorna za hakerske napade sa ciljem ometanja predsedničke kampanje. Sa druge strane, Rusija tvrdi da je blokirala napad koji je pokrenula strana obaveštajna služba i koji je trebalo da blokira finansijski sistem zemlje obaranjem sistema većih banaka u Rusiji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE o godišnjem odmoru

Sajt neće biti ažuriran u periodu od 10. do 30. septembra zbog godišnjih odmora.... Dalje

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Hakovan British Airways, ukradeni podaci o 380000 platnih kartica

Kompanija British Airways, koja za sebe kaže da je "omiljena svetska avio-kompanija", potvrdila je da je hakovana i da su tokom dve nedelje napadači... Dalje

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Lozinke 570000 igrača Mortal Online prodaju se na forumima

Informacije o nalozima 569703 igrača Mortal Onlinea, prodate su nekoliko puta posle napada koji se dogodio 17. juna, kada je nepoznati napadač ili v... Dalje

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Za deseti rođendan Chrome dobio brojna funkcionalna i sigurnosna poboljšanja

Pre deset godina Google je objavio prvu verziju svog pregledača koji je nazvan Chrome. Ove nedelje je kompanija objavila 69. verziju Chromea. Novi Ch... Dalje

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Vodafon traži od korisnika koji su koristili lozinku 1234 da vrate novac koji su ukrali hakeri

Sud u Češkoj nedavno je osudio dvojicu hakera na tri godine zatvora zbog toga što su opljačkali na desetine korisnika Vodafona. Oni su upadali u n... Dalje