Francuska osniva sajber vojsku

Vesti, 14.12.2016, 10:30 AM

Francuska osniva sajber vojsku

Francuska je poslednja u nizu zemalja koja osniva "sajber vojsku", jedinicu koja će se boriti protiv stranih hakera. Ono što će raditi ova jedinica počev od sledećeg meseca objasnio je ministar odbrane Žan-Iv L Drijan.

L Drijan je rekao da je Francuskoj potreban namenski tim stručnjaka koji bi se bavili sajber napadima, i da će do 2019., na ovom poslu biti angažovano najmanje 2600 stručnjaka. To je plan o sajber odbrani za koji će biti izdvojeno 2,1 milijrda evra.

"Pojava novog prostora, novog bojnog polja, sajber-bojnog polja, mora da nas natera da temeljno preispitamo naš način pristupa ratovanju", rekao je L Drijan.

Francuska, međutim, razmišlja i dalje od tipične zaštite od hakerskih planova. L Drijan je naveo da će francuska sajber vojska, koja će biti nazvana Cybercom, biti sposobna da napadne druge zemlje i da upadne u njihove sisteme koji mogu biti uključeni u digitalni rat.

"Naši ofanzivni sajber kapaciteti moraju nam omogućiti upad u sisteme i mreže naših neprijatelja tako da im možemo pričiniti štetu, prekinuti rad servisa ili privremeno ili trajno ih neutralisati", izjavio je L Drijan dodajući da će bilo koja zemlja koja bude pokrenula sajber napad protiv Francuske biti tretirana kao neprijatelj.

Inženjeri Cybercoma će biti posebno obučeni za traganje za stranim hakerima i otkrivanje njihovog identiteta, ali i za upad u vojne mreže drugih zemalja i pristup sistemima koji bi inače mogli biti upotrebljeni protiv Francuske.

Francuska je poslednja u nizu država koje su odlučile da investiraju milijarde evra u sajber bezbednost. To se dešava u trenutku kada rastu tenzije na relaciji SAD i Rusija zbog međusobnih optužbi za hakerske napade.

SAD su okrivile Rusiju da je odgovorna za hakerske napade sa ciljem ometanja predsedničke kampanje. Sa druge strane, Rusija tvrdi da je blokirala napad koji je pokrenula strana obaveštajna služba i koji je trebalo da blokira finansijski sistem zemlje obaranjem sistema većih banaka u Rusiji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje