Francuska osniva sajber vojsku

Vesti, 14.12.2016, 10:30 AM

Francuska osniva sajber vojsku

Francuska je poslednja u nizu zemalja koja osniva "sajber vojsku", jedinicu koja će se boriti protiv stranih hakera. Ono što će raditi ova jedinica počev od sledećeg meseca objasnio je ministar odbrane Žan-Iv L Drijan.

L Drijan je rekao da je Francuskoj potreban namenski tim stručnjaka koji bi se bavili sajber napadima, i da će do 2019., na ovom poslu biti angažovano najmanje 2600 stručnjaka. To je plan o sajber odbrani za koji će biti izdvojeno 2,1 milijrda evra.

"Pojava novog prostora, novog bojnog polja, sajber-bojnog polja, mora da nas natera da temeljno preispitamo naš način pristupa ratovanju", rekao je L Drijan.

Francuska, međutim, razmišlja i dalje od tipične zaštite od hakerskih planova. L Drijan je naveo da će francuska sajber vojska, koja će biti nazvana Cybercom, biti sposobna da napadne druge zemlje i da upadne u njihove sisteme koji mogu biti uključeni u digitalni rat.

"Naši ofanzivni sajber kapaciteti moraju nam omogućiti upad u sisteme i mreže naših neprijatelja tako da im možemo pričiniti štetu, prekinuti rad servisa ili privremeno ili trajno ih neutralisati", izjavio je L Drijan dodajući da će bilo koja zemlja koja bude pokrenula sajber napad protiv Francuske biti tretirana kao neprijatelj.

Inženjeri Cybercoma će biti posebno obučeni za traganje za stranim hakerima i otkrivanje njihovog identiteta, ali i za upad u vojne mreže drugih zemalja i pristup sistemima koji bi inače mogli biti upotrebljeni protiv Francuske.

Francuska je poslednja u nizu država koje su odlučile da investiraju milijarde evra u sajber bezbednost. To se dešava u trenutku kada rastu tenzije na relaciji SAD i Rusija zbog međusobnih optužbi za hakerske napade.

SAD su okrivile Rusiju da je odgovorna za hakerske napade sa ciljem ometanja predsedničke kampanje. Sa druge strane, Rusija tvrdi da je blokirala napad koji je pokrenula strana obaveštajna služba i koji je trebalo da blokira finansijski sistem zemlje obaranjem sistema većih banaka u Rusiji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

U Windows Store otkriveno 8 malicioznih aplikacija

Kompanija Symantec otkrila je osam aplikacija objavljenih u Microsoft Store koje su se bavile rudarenjem Monera o čemu njihovi korisnici ništa nisu ... Dalje

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Google Chrome će sprečavati web sajtove da detektuju režim privatnog pregledavanja

Nova verzija Google Chromea blokiraće web sajtove koji izbegavaju postojeću implementaciju privatnog režima pregledavanja (Incognito mode) da bi u... Dalje

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Novi fišing napad može da prevari i najopreznije među vama

Kako proveravate da li je web sajt koji traži vaše korisničko ime i lozinku lažan ili pravi? Proveravate li da li je URL ispravan? Proveravate li ... Dalje

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Podaci 127 miliona naloga sa 8 popularnih sajtova prodavani na Dark Webu

Haker koji je prodavao informacije o skoro 620 miliona online naloga ukradenih sa 16 popularnih sajtova stavio je na prodaju na Dark Webu podatke 127 ... Dalje

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Hakeri uništili VFEmail servis, obrisali sve podatke i rezervne kopije

Zamislite da se jednog jutra probudite i saznate da su svi vaši podaci, vaši dokumenti, emailovi, slike, vaše rezervne kopije, jednostavno nestali,... Dalje